Jouw tijd goed besteden? 10 tips om te starten! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 26 juli 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Het leven is druk en een dag heeft te weinig uren. Hoe slagen we erin om alles gedaan te krijgen en ook nog iets leuks te doen? Ik geef je graag wat tips om hiermee aan de slag te gaan!

zandlopersOnze tijd goed besteden is best moeilijk in al die drukte. Nochtans is het belangrijk om elke dag een momentje rust te vinden en even tot jezelf te komen.

Het leven is druk. Heel druk. We moeten soms zoeken naar dat ene momentje vrije tijd en dat wordt dan vaak verstoord door andere zaken die onze aandacht opeisen.

Verplichtingen en werk kunnen leuk zijn maar ook intensief. Ze kunnen alle energie opslorpen en ervoor zorgen dat we geen vrijheid meer hebben en niet meer écht kunnen genieten. Door jezelf de tijd te gunnen, kan je vat krijgen op jouw dag en op jouw tijdsbesteding.

We doen aan “Time management“. We plannen onze tijd in zodat we elke minuut zinvol kunnen besteden en het beste uit onze dag kunnen halen. Zo beheer je jouw eigen tijd om efficiënter te kunnen werken en doelgerichter jouw vrije tijd te kunnen opeisen.

Het is belangrijk omdat je zo slimmer met je tijd leert om te gaan, minder stress hebt, minder chaos en meer rust kan ervaren. Je kan op die manier efficiënter werken en dus houd je meer tijd over voor jezelf en de dingen die je graag doet.

Iedereen wil zijn tijd zinvol besteden, maar hoe doe je dat?

Je tijd zinvol besteden kan je eigenlijk alleen als je een plan hebt. Een plan van hoe de dag er moet uitzien. Belangrijk is dan om te weten wat je deze dag écht moet doen en wat je graag wil doen. Op basis van die informatie kan je jouw plan maken om de dag in te vullen.

De bedoeling is dan dat je jouw dag gaat plannen. Deel je dag in tijdsblokken in en gebruik een kookwekker om taken uit te voeren. Tijdsblokken zorgen voor een afbakening van taken. Je zorgt dat je een bepaalde taak afwerkt binnen een bepaalde tijdspanne. In de ochtend (of je kan het ook de vorige avond doen) leg je een schema vast. Je bekijkt de dag en wat je allemaal moet doen. Maak een lijstje met taken en plaats de taken in je dag.

Gebruik de wekker.

Zeker voor kleine taakjes. Een wekker zorgt ervoor dat je alert en aandachtig bent om in die bepaalde tijd, ook te doen wat je moet doen.

tijd goed bestedenEr zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je je dag zinvol invult. De eerste vraag is natuurlijk wat zinvol voor jou dan wil zeggen.

Zinvol is immers voor iedereen anders. Wat zinvol is voor mij, is het misschien niet voor jou, maar de intentie is waarschijnlijk wel hetzelfde.

Willen we ontspannen, dit gedurende 30minuutjes per dag? Dan kan die ontspanning voor mij betekenen dat ik een tekenplaat ga inkleuren en voor jou kan het betekenen dat je een filmpje gaat kijken. Iemand anders gaat een half uurtje sporten of met een vriend een wandeling maken.

Alles kan. Zolang je maar weet wat dat dat specifieke half uurtje betekent : ontspanning.

Gaat het over nu? Of over later? Of over allebei?

“Nu” en “later” zijn begrippen, maar krijg je ze ook echt ingevuld? Natuurlijk gaat het erover dat jij jouw dag vandaag goed besteedt, en die van morgen en overmorgen.

Dag per dag, week per week. Maar maand per maand, gaat er ook elke keer een jaar voorbij, dus zijn we ook met onze toekomst bezig of niet soms?

Je tijd goed besteden heeft te maken met de toekomst. Elke dag heeft een plan, een doel naar de toekomst toe. Het is logisch dat je de dag van vandaag probeert zinvol in te vullen. Daar zitten werkmomenten in -dingen die moeten gebeuren- maar een goede dag heeft ook altijd een momentje van ontspanning.

Hoe je dat momentje invult, dat zal jij zelf moeten bepalen. Vul je dat in met te werken aan jouw dromen voor de toekomst of vul je dat in met televisie te kijken. Ontspanning. Niets doen. Alles kan maar hoe jij het ook invult, je moet er gelukkig van worden en een fijn gevoel krijgen.

Het kijken naar de televisie gaat je niet verder brengen in je doelen naar de toekomst. Dat uurtje besteden aan jezelf en aan het vervullen van je dromen, bv sporten, boeken lezen, studeren, dan zou je jezelf binnen een jaar of twee wel ergens anders kunnen treffen. Een plaats waar je ooit van gedroomd hebt, bijvoorbeeld.

Het gaat dus over nu én over later. Het werken aan NU zorgt voor de toekomst van later. Denk eraan: niemand heeft ooit iets kunnen bereiken zonder er iets voor te doen.

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

Tien tips om jouw tijd goed te besteden!

Hier som ik enkele tips op die jou verder kunnen helpen om je tijd goed te besteden. Neem tijd om ze te overlopen en kijk wat jij er kan aan doen. Je tijd goed besteden, zorgt voor een gelukkig en succesvol leven.(bron, bron, bron)

TIP 1: Tijd goed besteden: Prioriteiten.

je tijd goed bestedenWat is belangrijk in jouw leven? En wat is hét belangrijkste? Zit je nog op school dan is het voor jou misschien belangrijk om te zoeken naar wat je later graag wil gaan doen in jouw leven.

Ben je al aan het werken, dan ben je misschien nog op zoek naar iemand om mee samen te leven? Misschien wil je graag een kind? Dan zal het zoeken naar een partner belangrijk worden. Heb je al een gezin en een job, waar ligt dan jouw prioriteit in de rest van de dag?

Als je uiteindelijk weet wat je wil in het leven, dan is het belangrijk om te gaan bepalen welke doelen je wanneer wil behalen. Wat is het belangrijkste, waar wil je het meeste aandacht aan besteden, waar wil je het eerste aan werken?

Dit hoeft niet alleen zo ruim bekeken te worden. Het is uiteraard handig als je weet naar waar je wil gaan in de toekomst, maar heb je niet dadelijk een toekomstbeeld voor ogen, bekijk het dan per dag!

 • Wat wil je graag vandaag doen?
 • Wat wil je graag vandaag bereiken?
 • Waar zou je zelf trots van worden als je het vandaag doet?

Maak een lijst met belangrijke dingen: eerst het belangrijkste, de “moetjes”, de dingen die moeten vandaag. Leuk of niet leuk, we moeten allemaal dingen doen! Daarna de dingen die je graag wil doen, die je verder zullen brengen in de toekomst, dingen die je een fijn gevoel geven en die ervoor zorgen dat jij positief door het leven zal gaan.

Bepaal wat belangrijk is en leef er naartoe!

TIP 2: Stel jezelf elke dag dé vraag!

Vraag jezelf elke dag af of deze dag je dichter bij jouw doelen heeft gebracht. Heeft datgene wat je gedaan hebt, een fijn gevoel gegeven? Was het zinvol? Heb je je tijd goed besteedt?

Het is helemaal niet erg om een keertje iets te doen dat je niet ergens naartoe brengt en geen specifiek doel heeft, maar het is wel jammer als je er helemaal niets uithaalt. Een uurtje op de zetel doorbrengen kijkend naar één of andere film kan heel rustgevend zijn, maar als het je niet de ontspanning of de mentale rust geeft die het zou moeten, dan had je misschien evengoed een uurtje kunnen sporten.

Is jouw auto stuk en moet je dringend een nieuwe kopen, dan moet je zorgen dat je spaart en een beetje zuiniger gaat leven en dat doen we niet als we die drie leuke broeken kopen in de Zara.

Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te maken, wat je wil, wanneer je dat wil en welke acties je daar dan moet voor nemen. Bekijk of datgene wat je aan het doen bent, je ook brengt waar je graag wil zijn.

tijd goed besteden

Een beetje kritisch zijn, kan geen kwaad. Natuurlijk is het leuk om in jouw joggingbroek in de zetel te hangen en een beetje te zappen op de televisie, maar dat gaat je helaas nergens brengen. Zeker niet als je daar een dagelijkse gewoonte van maakt.

Dus stel jezelf dé vraag, hoe kan ik mijn tijd goed besteden, en pas jouw gedrag aan als je wil dat er iets verandert!

TIP 3: Tijd goed besteden? Leer om vaker NEE te zeggen.

In deze maatschappij verlangt iedereen van jou allerlei dingen en als jij steeds “ja” gaat antwoorden en voor anderen in de weer gaat zijn, is het maar de vraag of je dan nog wel tijd hebt voor jezelf en de dingen die jij leuk vindt?

Ik weet ook wel dat er constant een “ja” van jou verwacht wordt en niet 1 keer maar meerdere keren en liefst met een grote glimlach en veel enthousiasme. De vraag is alleen of dat dan wel realistisch is?

Waarom zouden wij altijd met veel enthousiasme een “ja” moeten tevoorschijn toveren? Misschien hebben we helemaal geen zin om dat taakje of klusje te doen en misschien mogen we dat dan ook wel gewoon zeggen? Zonder ons daar schuldig over te voelen?

Er wordt ons vaak een schuldgevoel aan gepraat. Door anderen maar ook door onszelf. Dat is niet nodig. Genoeg is genoeg en als jij jou voor honderd procent inzet dan valt er jou helemaal niets te verwijten.

Af en toe eens “nee” zeggen zorgt voor tijd en plaats in jouw hoofd en in jouw agenda.

TIP 4: Plan vooruit!

Neem altijd de tijd om een week-planning te maken. Jij bepaalt wat er deze week absoluut moet gebeuren en je maakt daar een lijstje van. Misschien vraagt het maken van een weekplanning wel even tijd, maar het zal je uiteindelijk veel tijd besparen. Op basis van de weekplanning kan je een dagplanning gaan maken. Een planning voor elke dag apart.

goed tijd bestedenBedenk goed bij elk taakje hoeveel tijd het in beslag zal nemen. Het is niet fijn als je tijd tekort hebt en tijd moet gaan afsnoepen van een ander moment. Wees dus eerlijk tegen jezelf!

Als je afspreekt met een vriendin om samen “vlug” iets te gaan drinken, dan weet je best dat dat “samen even vlug” langer zal duren dan een half uurtje. Plan dat dus ook naar waarheid in.

Een belangrijk deel van een planning maken is jouw juiste inzicht. Hoeveel tijd je écht nodig hebt, is een zeer belangrijk onderdeel voor succes in die planning.

Plan de belangrijkste activiteiten voor de komende week best op voorhand in. De belangrijkste taken of activiteiten met een deadline plan je vroeg op de dag en vroeg in de week. Dit zorgt ervoor dat je minder stress zal hebben en alles tijdig zal afwerken. Iets dat vrijdag klaar moet zijn, bespaart je stress als het dinsdag al klaar is!

Doordat belangrijke taken vroeg in de week ingepland staan, kan je naar het einde van de week op een rustigere manier werken en blijft er meer tijd voor eventuele andere leuke dingen die op jouw pad komen.

TIP 5: Je tijd goed besteden? Doe eerst de kleine taken.

Alles wat maar drie minuten in beslag neemt, moet je eerst doen. Gebruik je dagplanning, begin met alle kleine taakjes die maar drie minuten in beslag nemen.

 • Even snel de wasmanden leegmaken.
 • De schoenen ordenen in de kast.
 • Even langs de bakker voor een broodje.
 • De post doornemen.
 • Een rekening betalen.

Al dat soort kleine dingen zet je eerst en handel je eerst af. Dan kan je al een groot deel van jouw lijstje schrappen.

Dan begin je met de taken waar je tegenop ziet. Langere taken die niet zo fijn zijn maar toch dringend moeten gebeuren. Bij mij is dat vaak het huis kuisen, naar de winkel gaan, materiaal zoeken voor het werk. Brieven schrijven of kleren strijken.

Neem 1 of 2 grote taken en zet tussen deze zware taken wat kleinere taken van langer dan vijf minuten. Bijvoorbeeld even soep maken, wat groentjes snijden, even de was plooien. Zo krijg je een afwisseling tussen zware en vervelende taken en kortere taken. Die afwisseling zorgt voor variatie en variatie zorgt er dan weer voor dat je sneller kan werken.

TIP 6: Hoe zie je de toekomst?

 • Wat is jouw doel naar de toekomst toe?
 • Wat wil je bereiken?
 • Waar droom je van?
 • Waar wil je graag staan binnen een jaar? Binnen zes maanden? Binnen een maand?

Wat wilde je vroeger graag worden toen je een kind was? Ben je dat geworden en zo nee, ben je nog jouw best aan het doen om die richting uit te gaan of heb je al jouw dromen weggegooid?

deuren

Maak een lijst van al je dromen. Wat wil je graag uit het leven halen? Op lange termijn? Hoe wil je graag naar jezelf kijken later? Wil je een gezin, een eigen bedrijf, een groot huis met een ruime zolder? Wil je rijk zijn, veel tijd hebben, alleen wonen of samen?

Iedereen wil iets in het leven. Iedereen heeft een doel en wil ergens naartoe om gelukkig te worden. Als je niet weet wat je wil in het leven, dan is de kans groot dat je ook niet veel zult bereiken. Dus schrijf je wensen en je dromen op! Schrijf ze in een boek, plak ze op de koelkast of de kleerkast en kijk er elke dag naar.

Weet waarom je de dingen doet die je doet en richt jouw leven zo in, zodat het jouw dromen dient!

TIP 7: Vergeet je resultaten niet.

Bekijk met regelmaat wat je tot nu toe al bereikt hebt. Dat is niet onzinnig, dat is zelfs belangrijk. Het kan een heel fijn gevoel geven om te zien wat je allemaal bereikt hebt, en wat jouw harde werk voor jou betekent.

Het is wel zo fijn om een lijst te hebben van wat je allemaal moet doen en hoe hard je daar moet voor werken, maar het is ook wel fijn om even de tijd te nemen om te kijken en te genieten van de behaalde resultaten. Het werkt motiverend , je wordt er blij en trots van en het geeft je de boost die je nodig hebt om weer verder te werken!

TIP 8: Vrije tijd is vrije tijd.

Als je goed je tijd inplant met de dingen die gedaan moeten worden, dan krijg je vaak meer tijd over voor dingen die je leuk vindt en waar je echt van kan genieten.

Wie zijn tijd goed kan inplannen voor dingen die gedaan moeten worden, ziet al snel dat er veel tijd overblijft in een dag om ook even bij te komen. Zo kan je misschien eens een keertje wat langer slapen, of de kinderen naar school doen en even de stad in? Misschien kan je eens afspreken met een vriend of gewoon echt een paar hoofdstukken lezen in dat boek?

In je vrije tijd doe je dingen die je leuk vindt, alleen dingen die je leuk vindt. Let er wel op dat je dat uurtje ontspanning ook niet als een taakje gaat zien. Als je alles gedaan hebt wat je moest doen, dan heb je echt wel het recht om even te ontspannen.

We moeten niet altijd aan het werken zijn toch? En om goed te kunnen werken op de momenten dat we moeten werken, moeten er ook momenten van totale “niets” zijn.

Tip 9: Communiceer op vaste tijdstippen.

tijd goed bestedenDit is best een moeilijke opdracht. Voor mij toch, maar het is wel belangrijk.

Beslis voor jezelf wanneer je de computer opzet en wanneer je mails gaat beantwoorden. Wees geen hele dag bezig met dat soort dingen. Zo blijf je bezig en heb je nooit tijd voor andere dingen.

Beantwoordt de telefoon of luister je voicemail alleen op vastgelegde momenten. Storen ze jou op een ander moment, dan ben je niet bereikbaar.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen hele dag bezig bent met computer, iphone of ipad. Er zijn echt andere dingen die je aandacht mogen vragen.

Zet vaste tijdblokken in jouw agenda waarop je mails en andere post beantwoordt. Daardoor moet je er ook niet altijd mee bezig zijn. De momenten waarop jij mails en telefoons gaat beantwoorden liggen dan vast en voor de rest van de dag kan je focussen op belangrijke dingen.

Ik voorzie voor mezelf drie momenten waarop ik mezelf toelaat mijn mails te checken.

 • In de ochtend 15 minuutjes.
 • Na mijn lunch, 15 minuutjes.
 • In de avond na het diner dertig minuutjes.

Daarna is het gedaan. Een uurtje per dag moet genoeg zijn en verder ben ik er niet mee bezig.

Tip 10: Beslis wanneer je stopt met werken.

Ofwel blijf je doorwerken tot alles klaar is, maar de vraag is dan wanneer alles klaar is en of alles dan wel zo snel klaar kan zijn. Blijven doorwerken tot alles klaar is, kan dan misschien het beste lijken maar niet afspreken met jezelf wanneer het werk stopt, is gewoon niet verstandig en leidt tot inefficiëntie.

Als de tijd zo rekbaar is, dan ben je ook niet van plan om je aan een tijdsschema te houden want je denkt toch steeds dat je wel een avondje kan doorwerken. Als je voor jezelf een tijd afbakent en zegt dat je iets gedaan moet hebben op twee uur tijd, dan kan je je niet permitteren om anderhalf uur een beetje te keuvelen.

tijd goed besteden

Beslis voor jezelf dat het werken stopt. Bijvoorbeeld om 21u. Dan weet je dat daar je einduur ligt en dat je niet verder moet gaan. Al het werk moet tegen dan gedaan zijn of het moet mee naar morgen.

Conclusie: Jouw tijd goed besteden.

Jouw tijd goed besteden dat doe je door structuur te steken in jouw dag. Op die manier wordt het allemaal helder en weet je duidelijk waar je aan toe bent. Structuur zorgt ervoor dat je taken afgewerkt krijgt en dat je een doel voor ogen hebt. Je doet de dingen die je moet doen, je doet het op een snelle en efficiënte manier en je zal zo tijd overhouden voor leuke dingen.

Je houdt tijd over om dingen te doen die je graag doet en die jou een fijn gevoel geven. Tijd om verder te werken aan je toekomst en tijd om te genieten van die toekomst. En zo kan je je tijd altijd goed besteden.

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *