Arrowroot! Wat is dat en hoe gebruik je het? - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
afvallen 4 februari 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Arrowroot is een product dat we kunnen gebruiken in de keuken. Het heeft vele gezondheidsvoordelen. Lees er hier alles over.

arrowrootArrowroot is één van die gezonde producten die je tegenwoordig in onze westerse maatschappij kan kopen. Het is belangrijk dat we op onze voeding letten. Dat doen we door veel verse producten te eten en klaar te maken.

We zorgen ervoor dat we voedingsmiddelen eten die puur en gezond zijn.We denken dan altijd aan groenten en fruit. Aan gezonde granen zoals volkoren producten ipv witte producten. Kokosyoghurt ter vervanging van andere zuivel en er zijn nog zoveel meer gezonde producten.

Vaak vergeten we daarbij wel de dressings en de sauzen die we klaarmaken om ons eten een beetje op te vrolijken. Een lekkere courgette-pasta is niet zo lekker als er geen heerlijk dik romig sausje overheen zit. Maar hoe maken we dat sausje dan zonder veel troep en suiker?

Gezond eten zit hem dus niet alleen in de groenten en het fruit maar ook in alle bijgerechten die we serveren. Daarom dit artikel. We gebruiken arrowroot om gezonder door het leven te gaan. Ik vertel je graag hoe we dat doen en alles wat je er moet over weten!

Wat is arrowroot?

Arrowroot is een bindmiddel. Het wordt gemaakt van de pijlwortel. Dit is een tropische plant die we terugvinden in de regenwouden in Amerika. Je kan arrowroot ook zelf kweken en laten groeien. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar het schijnt wel te lukken.

De pijlwortel is goudgeel van kleur. Hij is lang en vrij breed. Deze planten worden hoofdzakelijk gebruikt om er zetmeel uit te halen. Dat zetmeel wordt dan weer gebruikt in veel natuurlijke biologische producten. Het zou ook een geneeskrachtige werking hebben.(bron)

arrowroot poeder

Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel.(bron) Gezonder en voedzamer dan maizena’s uit een doosje die je in de supermarkt kan vinden. Arrowroot bevat geen vetten en is makkelijk verteerbaar door onze darmen. Het heeft hogere voedingswaarden dan andere bindmiddelen.

Biologische arrowroot is de beste soort die er bestaat. Deze soort heeft immers geen bewerkingen (of alleen de hoogstnodige) ondergaan. Het is ook niet chemisch verwerkt tot één of ander product. Er is niets aan toegevoegd dat slecht is voor de gezondheid.

Arrowroot heeft dus de bedoeling om te binden. Het bindt al op lage temperaturen en het verliest na een tijdje ook geen kracht aan binding. Het is een sterk bindmiddel om de perfecte sauzen of gerechten te maken. Het heeft een neutrale smaak en verprutst zo geen smaken van het gerecht.

Wat is het verschil tussen arrowroot en tapiocameel?

Arrowroot en tapioca-meel worden vaak in dezelfde zin gebruikt. Alsof het hetzelfde is, maar dat is niet zo. Er is wel degelijk een verschil tussen beide producten. Ze lijken erg op elkaar qua gebruik maar ze zijn wel degelijke gemaakt van andere planten.

Als je ze gebruikt in jouw gerechten geven ze ook een ander resultaat. Zowel qua smaak als qua structuur.

Tapioca-meel?

Tapiocameel is het zetmeel dat je vindt in de cassavewortel. Het is een heel fijn poeder. Dit poeder is in staat om veel vocht op te nemen. Tapioca is hartig van smaak en het ruikt een beetje muf. Het wordt vaak gebruikt in hartige gerechten.

Als je tapiocameel gebruikt in je gerechten of baksels dan zal het ervoor zorgen dat ze erg luchtig worden van structuur. Het nadeel van tapiocameel is dat je baksels snel uitdrogen.

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Wat is het verschil tussen tapioca-meel en arrowroot?

Tapioca is vooral bruikbaar om in hartige gerechten te gebruiken. Het geeft een luchtige structuur aan baksels. Het heeft een invloed op de smaak van een gerecht. Je moet nauwkeurig zijn met het gebruik van de tapioca. Als je teveel gebruikt dan wordt jouw maaltijd een beetje te droog.

Arrowroot kan je best gebruiken om te verwerken in zoete gerechten. Ook om sauzen of andere vloeistoffen te binden is arrowroot erg geschikt. Het laat geen smaak achter in een gerecht. Arrowroot levert ook een hoge dosis eiwitten.(bron)

Is arrowroot dan werkelijk gezond?

Arrowroot is een biologisch en natuurlijk bindmiddel vrij van gluten, lactose en vetten. We kunnen makkelijk zeggen dat dit één van de gezondste bindmiddelen is die je kan vinden. Gezien je met dit bindmiddel alles kan maken, ik denk maar aan taarten en sauzen, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat het gezond is.

Alles hangt er natuurlijk vanaf wat je extra gebruikt bij de arrowroot. Doe je 5 lepels suiker in je taart dan is die taart niet meer gezond. Zelfs als er arrowroot inzit. Dus gebruik jouw gezond verstand en maak steeds gezonde versies van gerechten. Het gebruik van arrowroot heeft natuurlijk wel zo zijn voordelen.

Voordelen van arrowroot, wat zijn ze?

 • Het beste zetmeel dat je kan vinden.
 • Glutenvrij.
 • Kan helpen bij het afvallen.(bron, bron)
 • Dikt snel in, ook op lage temperatuur.
 • Natuurlijk, biologisch product zonder toevoegingen.
 • Heeft geen smaak: jouw gerecht blijft dus zijn natuurlijke smaak bewaren.
 • Romig effect: handig voor in sauzen en romige gerechten.
 • Bruikbaar voor bijna alles met eieren, sauzen, of dessertjes…
 • Het verliest zijn binding niet, ook niet na een tijdje.

Wat met gluten in arrowroot?

glutenvrije soepArrowroot is glutenvrij!(bron) Heerlijk voor de mensen met een glutenallergie maar ook voor mensen met de auto-immuunziekte Hashimoto. Ook voor mensen met gevoelige darmen is het erg goed om zoveel mogelijk gluten te vermijden. Gluten beschadigen de darmen.

Je hoeft geen glutenintolerantie te hebben om blijer te worden van eten zonder gluten. Gluten zijn immers erg schadelijk voor onze gezondheid, zeker in grote hoeveelheden.

In onze manier van leven zijn er constant gluten aanwezig en ook lactose. En dat begint al in de ochtend met het brood en het glaasje melk en dat stopt in de avond met de aardappelen, rijst of pasta in roomsaus.

Mensen eten meer gluten dan goed voor hen is. Jouw darmen stoppen met functioneren, je krijgt buikpijnen, moeilijk naar het toilet en je wordt dik. Uiteraard is het niet simpel om te eten zonder gluten. Daar moet je een beetje tijd insteken en opzoekingswerk doen, maar waar een wil is, is een weg.

Zitten er koolhydraten in arrowroot?

Ja natuurlijk zitten er koolhydraten in arrowroot. Heel veel zelfs. Dat maakt het daarom niet ongezond. Gezien je het ook gebruikt om een gerecht te binden of te laten rijzen, zal je er ook geen grote hoeveelheden van gebruiken.

Arrowroot gebruik je in kleine hoeveelheden en dus is de hoeveelheid koolhydraten in de gerechten ook beperkt. Voor 100gram arrowroot heb je ongeveer 85 gram koolhydraten. Dat is dus erg veel. Maar zoals gezegd is de hoeveelheid die je gebruikt beperkt en dus ook de hoeveelheid koolhydraten.

Wat is de voedingswaarde van arrowroot?

We willen natuurlijk graag weten wat we eten daarom is het belangrijk dat je weet wat de voedingswaarde is van producten die je eet. Arrowroot gebruik je als bindmiddel en is dus geen volwaardige maaltijd, maar je gebruikt het natuurlijk wel in jouw maaltijd.

Ik vertel je hieronder graag welke voedingswaarde arrowroot heeft. Voor 100gram arrowroot krijg je onderstaande voedingswaarden(bron):

 • Energie: 64 kcal
 • Koolhydraten: 13g
 • Eiwitten: 4,2g
 • Vetten: 0,2g
 • Vezels: 1,3g
 • Natrium: 26mg
 • Cholesterol: 0 mg
 • Kalium: 454 mg
 • Vitamine A: 19IU
 • Calcium: 6mg
 • Vitamine C: 1,9mg
 • Ijzer: 2,2 mg
 • Magnesium: 25 mg

Hoe gebruik je arrowroot?

arrowroot wortelArrowroot is een bindmiddel. Dit kan je gebruiken voor de bereiding van sauzen, glazuur of gebak.

Je kan er ook andere vloeistoffen mee indikken of vruchtencompots mee maken. Het zorgt er dus voor dat jouw gerechten dik en smeuïg worden.

Van arrowroot moet je maar de helft gebruiken als van een gewoon bindmiddel. Als je dus 100gram bloem zou gebruiken, heb je maar 50gram arrowroot nodig.

Maar de juiste hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de dikte die je zelf wil bereiken. Waar kan je rekening mee houden?

 • 1,5 theelepel arrowroot= 1 eetlepel bloem
 • 2 theelepels arrowroot= 1 eetlepel maizena
 • 1 theelepel arrowroot nodig voor ongeveer 0,25 liter vloeistof.

Los het op in een beetje koud water of koude melk. Roer goed en voeg het mengsel toe aan het recept dat je aan het maken bent. Breng het dan even aan de kook, zodat de vloeistof kan indikken.

Houd er rekening mee dat arrowroot nog kan binden nadat je het vuur hebt afgezet. Daarom kan je het best na het bereiden ook nog even blijven door roeren. Zo zal je de gewenste dikte bereiken.

Voor welke recepten gebruik je arrowroot?

Arrowroot kan je gebruiken voor alle recepten waarbij je een vloeistof wil gaan indikken. Je kan dus voor verschillende recepten de arrowroot gebruiken. Je kan zo heel veel variëren met je product.

 • Bechamelsaus
 • Vleessaus
 • Taart
 • Cake
 • Pudding
 • Slagroom.
 • Compotes.
 • En zoveel meer…

Waar kan je het kopen?

Arrowroot kopen kan tegenwoordig al op verschillende plaatsen. Glutenvrije voeding en gezonde voeding is op dat vlak dan weer beter ingeburgerd dan we soms denken. Je hoeft niet meer naar tien verschillende winkels om jouw voedingsmiddelen te kunnen vinden.

 • In de eerste plaats : online. Er zijn verschillende winkels waar je arrowroot kan kopen. Ik heb het al vaker gezegd maar ik koop mijn voedingswaren graag in een online winkel waar ik zeker ben van de kwaliteit. Body en fit is mijn favoriete online winkel.

Helaas hebben ze bij Body en Fit geen arrowroot. Ja soms hebben ze eens iets niet! Dus koop ik deze bij de kruidenbaron. Hier vind je heel veel natuurlijke producten. Veel noten, verschillende soorten meel, thee, superfoods, kruiden en zoveel meer. Hier vind je de website. 

 • In de tweede plaats kan je arrowroot ook vinden in bio winkels of natuurwinkels. Je hebt tegenwoordig wel in elke stad of tenminste in de buurt van de stad een Bio-planet of een Holland and Barret winkel. In deze winkels vind je ook arrowroot terug. Als ik de keuze heb, bestel ik online omdat het mij al vaak goedkoper is gebleken. Maar jij kiest zelf natuurlijk!

Je vindt arrowroot ook in sommige supermarkten. Niet allemaal maar daarvoor zal je dus even op zoek moeten. Ik weet vrij zeker dat ze het voorlopig niet hebben in de Delhaize en dat ze het wél hebben in de Albert Heijn.

Gezond en gemakkelijk! Hoogwaardige voeding bij Body en Fit. Goede kwaliteit voor lage prijzen. Snelle levering. Een absolute aanrader!

Ik doe mee!

Hoeveel kost een potje van dit geweldige bindmiddel?

Hoeveel een potje kost zal per winkel wel verschillen en dus is het verstandig om even op zoek te gaan naar de goedkoopste merken en mogelijkheden.

Bij de Kruidenbaron kost het 5,95euro voor een potje van 250 gram. Vind je het teveel en start je liever met een kleinere dosis dan kan dat ook. Ze hebben ook een potje van 60gram voor 2,50euro.

Arrowroot gebruiken omwille van gezondheidsredenen?

Ja hoor, dat kan! Arrowroot is één van de oudste medicijnen die gebruikt worden in de traditionele Chinese Geneeskunde. Erg interessant. Want Chinezen bekijken de gezondheid van de mens op een andere manier dan dat wij Westerlingen dat doen. Waarvoor kan je het bindmiddel dan gebruiken?

Arrowroot wordt gebruikt om:

 • De bloedsuikerspiegel stabiel en laag genoeg te houden.
 • Te hoge bloeddruk naar beneden te halen.
 • Bestrijden van trombose.
 • Gezond voor je huid. De huid wordt soepel en zuiver.
 • Geweldig product om je haren mee in te smeren zodat ze stevig en sterk worden.

Je kan ook een papje maken van arrowroot-poeder met een beetje water. Dat zou je dan op wondjes kunnen smeren en zij zouden zo -op een gezonde en efficiënte manier- genezen.

Conclusie!

de keto revolutieArrowroot is een gezond alternatief voor andere bindmiddelen zoals bloem en maïzena. Voor mensen met een gluten intolerantie is dit een perfect alternatief.

Het product is effectief en is makkelijk om mee te werken. Het product is bijna overal te verkrijgen en je kan er al jouw baksels op een gezonde manier mee bewerken.

Ben je nog op zoek naar glutenvrije en koolhydraatarme producten om gezonder door  het leven te gaan? Wil je graag recepten die je verder helpen en die je al het goeds geven dat de natuur te bieden heeft?

Dan kan ik je zeker de KETO-revolutie aanraden. Een geniaal receptenboek waar je alle uitleg krijgt die je nodig hebt!

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *