Bloemkool! Recept voor een heerlijke TOPsalade! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 25 september 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Weer een heerlijk recept om een geweldige salade te maken. Je kan hem maken voor meerdere dagen. Heerlijk lekker, eindeloos genieten. Gezond en voedzaam. Smakelijk!

bloemkoolBloemkool is een heerlijk lekkere groente. Je kan er alle kanten mee op en je kan er verschillende soorten gerechten mee maken. Bloemkool in de hoofdrol is altijd een succes!

We houden met z’n allen heel erg veel van onze koolhydraten. Denk maar aan brood, aardappelen, pasta, couscous, quinoa, frieten of rijst. Het feest kan niet op.

Een maaltijd zonder brood of aardappelen is erg lastig. Het voelt namelijk niet als een maaltijd maar het voelt aan als een tekort. Het is helaas niet gezond om zoveel koolhydraten te eten.

Waarom is dat dan zo? Ikzelf ben opgevoed met patatten, vlees en groenten. Er lagen altijd aardappelen op mijn bord en elke avond aten we brood. Dat is standaard in onze westerse wereld. We kennen niets anders en grijpen toch vaak naar het makkelijke maar het is dan misschien wel gemakkelijk maar gezond is het allesbehalve.

Er zijn zoveel mensen die te veel wegen, obese zijn en er zijn zoveel mensen met darmklachten. Gezondheidsklachten in het algemeen. Het is één duffe ellende op gezondheidsvlak.

Het meest choquerende van dit alles is dat we allemaal lekker verder doen! Niemand die er om kraait, niemand die iets onderneemt. Nee, we blijven suiker produceren en aan spotprijsjes aanbieden aan de consument terwijl écht gezond voedsel elke dag duurder wordt.

bloemkoolslaatjeEet je niet gezond?

Door het eten van al die troep en die suiker worden we ziek. En geloof het of niet, zieke mensen brengen op. Ja, de maatschappij, de economie draait op zieke mensen.

Dat kan dan misschien heel leuk zijn voor de maatschappij en bepaalde mensen die hier geld mee verdienen, maar niet voor de mensen die met de problemen blijven zitten.

De verleidingen zijn groot en we werken en wonen in een stressvolle maatschappij. Onze weerstand is niet zo groot meer. Als ik na een lange werkweek op zaterdagavond thuis kom en mijn weekend kan beginnen dan heb ik écht geen zin om nog een gezonde maaltijd te koken.

Dat moment is voor mij het meest cruciale en als ik de verleidingen op dat moment niet kan weerstaan dan worden alle gedachten ingewilligd.

Het is belangrijk om op dergelijke momenten tegenwind te hebben. Iemand of iets dat je tegenspreekt. Een weerstand. Een heldere gedachte. Een verfrissend of verhelderend beeld.

Hoe halen we de verleiding weg?

We kunnen de verleidingen niet weghalen want hoe zouden we dat ook kunnen, als individu? Alle winkels staan vol met voedingswaren die niet gezond zijn voor de mensheid. Ik denk maar aan:

  • Producten vol suiker.
  • Snel klaar producten.
  • Fastfood producten.
  • Producten voor de oven.
  • Kant en klaar producten.
  • Microgolf producten.
  • Voorgemaakte salade in doosjes en blikjes.
  • Groenten speciaal voor jou gesneden.
  • Fruit geschild en in doosjes gepropt.
  • Vlees in blik.
  • Yoghurt en platte kaas vol gestoken met E nummers en suikers.
  • Gefabriceerde kazen.
  • Melkproducten waaraan alle gezonde ingrediënten zijn onttrokken.

Zelfs de bloemkool, sperziebonen of champignons zijn speciaal voor ons klaargemaakt zodat je ze alleen nog maar in het plastieken doosje in de microgolf moet steken. Wat er voor de rest in zit, bekijken we niet. Ah nee, het is bloemkool, bloemkool is gezond of niet soms?

Een voorbeeld: Bloemkool uit een pakje.

hamburgerLaat ik even de mythe doorbreken. Ik nam een doosje bloemkool met kaassaus in de Delhaize. Het is een doosje van 200gram. Het is klaargemaakte bloemkool in een sausje. Bedoeling is dat je het in de microgolf steekt, opwarmt en dan consumeert.

Dit is wat er op staat qua voedingsmiddelen:

  • 47% bloemkool

Dat alleen al is een probleem? In het pakje is niet eens de helft bloemkool? Waarom is dat zo? Het is toch gewoon bloemkool in witte saus maar als je het een keertje goed bekijkt zie je dat er maar 47% bloemkool in zit?

  • Melk
  • Aardappelzetmeel
  • Water
  • Bindmiddel
  • Zout
  • Stremsel
  • Ongeharde koolzaadolie
  • Stabilisatoren
  • Gistextract
  • Suiker
  • Zout
  • Citroensap
  • Dextrose

Dit is maar een greep uit datgene dat er in dit kleine pakje van 200gram bloemkool inzit. Als je daarbij weet dat 200gram bloemkool op zichzelf al niet zo veel is en een goede portie groenten wel wat meer mag zijn. Dan snap je wel dat je hier beter niet aan begint.

Maak je eigen bloemkool klaar. Zonder al die viezigheid die de pakjes industrie moet stimuleren! Ik geef graag ook even mee dat in dit pakje van 200gram maar liefst 6gram suiker zit! 6 gram. Dat is ronduit walgelijk.

Hoe voorkom ik slechte winkelbeurten?

Simpel. Of misschien toch niet zo simpel. Een geroutineerde winkelaar zoals mezelf, trapt nog af en toe in de val van een dure emotionele winkelpartij. Maar gelukkig is er een spreekwoord dat zegt: “Al doende leert men”. Zo ook betreft gezonde voeding en verstandige winkelbeurten.

Er zijn een aantal trucjes die je kan toepassen als je niet uit de winkel wil komen met een kar vol troep en suiker producten. Die trucs zijn simpel en makkelijk toe te passen. Het enige wat je moet doen, is  een beetje karakter aan de dag leggen en je houden aan de afspraken. Dan lukt alles.

  • Ga nooit winkelen met honger.
  • Maak een lijstje.
  • Neem altijd verse producten.
  • Kijk naar de etiketten.
  • Natuurlijk producten bevatten geen suiker, wel vet.
  • Neem geen koolhydraten mee.
  • Neem geen producten mee die ergens inzitten en daar niet horen te zitten
  • Koop puur voedsel liefst van eigen land.
  • Kies een winkel die je niet zo leuk vindt!
  • Neem iemand mee die niet houdt van boodschappen doen.

Doe aan meal-preppen.

Ik schreef er reeds een blog over. Het is zo verschrikkelijk belangrijk. Jouw eten moet klaar staan voor een hele week. Als dat zo is, dan zal je nooit in de problemen komen als je een beetje karakter toont. Meal-preppen is de Engelse term om eten op voorhand te bereiden.

Door het eten op voorhand klaar te maken, staat alles in de koelkast klaar ter afwerking. Zo kan je op korte tijd iets gezond in elkaar steken de avond dat je thuis komt van het werk. Op zaterdagavonden bijvoorbeeld zorg ik bij mezelf dat er steeds een salade klaar staat. Dan moet ik enkel nog wat vis of vlees bakken.

kip uit de oven

Of ik zorg dat er een ovenschotel klaarstaat die dan alleen de oven in moet. Ook dat is een goede oplossing. De oven doet jouw werk. Het enige werk dat je hebt, is jezelf tot de orde roepen als je denkt dat frieten gaan halen nog sneller en lekkerder zou zijn.

Doordat jouw avondmaal klaarstaat, hoef je niet meer naar de winkel en kom je niet in de verleiding zaken te kopen/te bestellen die niet goed voor je zijn, maar wel gemakkelijk. Gemakkelijk is niet goed genoeg, je gaat voor gezond. Gemakkelijk zorgt voor ziekte, slecht humeur en gezwellen op plaatsen waar je ze niet moet hebben.

Kies voor gezond en eerlijk voedsel. Hier lees je mijn artikel over mealpreppen.

Recept: Een salade met bloemkool.

Tijd voor het recept. We moeten eten en we moeten dit op een gezonde manier doen. Dat wil NIET zeggen dat je uren in de keuken moet staan. Dat wil alleen maar zeggen dat jij gezond voedsel in huis moet hebben.

Zoals gezegd is gezond voedsel, voedsel dat niet in pakjes zit. Je koopt jouw eten zo vers mogelijk. In het geval van een lekkere salade, koop je dus de ingrediënten op de versmarkt of de verse afdeling in jouw supermarkt.

TIP: Wil jij graag koolhydraatarm eten? Maak dan gebruik van het koolhydraatarm weekmenu! De recepten zijn gemakkelijk en snel klaar te maken! Daarnaast val je gemiddeld een 2kilo per week af! Bekijk hier het koolhydraatarm weekmenu.

Voor deze heerlijke bloemkoolsalade hebben we ook verse ingrediënten nodig. De hoeveelheid die je klaarmaakt bepaal je best zelf. Jij weet wat je nodig hebt of kan gebruiken. Kook je voor 1 persoon of gaat je hele gezin mee eten? Dat is een groot verschil.

Ik kook altijd voor 4. Vroeger omdat ik dan potjes kon maken en ze bewaren voor later. Nu omdat we met meerdere monden aan de tafel zitten.

Wat heb ik nodig voor deze lekkere bloemkool-salade?

  • Een keukenrobot om te hakken.
  • Grote kom.
  • Dunschiller.
  • Koksmes.
  • Snijplank.
  • Een hapjespan.

Welke ingrediënten?

  • Een grote halve bloemkool.
  • 1 rode paprika.
  • 1/2 komkommer.
  • Rozijntjes/amandelen/walnoten.
  • 2 geraspte wortelen.
  • Munt/Koriander
  • 2 kipfilets.

Dressing maken.

vineagretteEen sausje is altijd wel belangrijk maar niet omdat je geen salade kan eten zonder dressing maar wel omdat een dressing net dat beetje extra kan geven aan je gerecht.

Houdt niet iedereen van dressing dan kan je het altijd aan de zijkant serveren. Een dressing moet licht en zacht zijn.

Wat gebruiken we? Niet veel want ik houd ervan om de sausjes te schudden in een glazen potje. Je schudt alle ingrediënten in het potje bij elkaar en dat is het enige wat je moet doen. Heerlijk makkelijk.

  • Halve citroen
  • 3 el zachte olijfolie of lijnzaadolie.
  • 1 el ahornsiroop.
  • Peper en zout.
  • Lente-ui. (Fijn gesneden.)
  • Teentje look.
  • Glazen potje met deksel.

Knijp het teentje look uit en snij de lente-ui zo fijn mogelijk in kleine ringetjes. Doe  3 eetlepels olie in het potje. Pers een halve citroen en giet erbij. Daarna voeg je 1el ahornsiroop toe maar je kan ook gebruik maken van vloeibare stevia. We gebruiken het zoetmiddel om het zuur van de citroen een beetje te dempen.

Kruid nog met peper en zout en doe dan het deksel op het potje en ga goed schudden. Zoals met alles kan je zelf jouw smaak papillen gebruiken en alles op smaak brengen. Wil je wat meer citroen of wil je meer dressing in zijn geheel : maak dan een dubbele portie.

Hoe maak ik de bloemkool-salade klaar?

Het klaarmaken van deze salade is heel erg makkelijk. Het vraagt niet veel tijd, behalve de tijd die je nodig hebt om de groenten te wassen en te snijden. Zoals steeds beginnen we met het snijden van de groenten. Dat is de “lastigste” klus en eens je deze gedaan hebt, is het alleen nog een kwestie van mixen.

  • Snij het groen van de bloemkool.
  • Snij de helft van de bloemkool in roosjes en doe in de keukenmachine.
  • Pulseer de machine tot de bloemkoolroosjes de grote hebben van rijstkorreltjes.
  • Doe de bloemkool-rijst in een grote kom.
  • Schil de paprika met de dunschiller.

Ik maak er een gewoonte van om mijn paprika’s steeds te schillen. De schil van een paprika kan wel zwaar op de maag liggen en daarom is het een betere optie om ze te verwijderen. Het schillen van een paprika kan je alleen doen met een bloemkooldunschiller, omdat de schil van een paprika erg dun is.

  • Snij de paprika in twee en verwijder de zaadlijsten.
  • Snij de paprika in reepjes en daarna in kleine stukjes.
  • Schil de komkommer met de dunschiller.
  • Snij de komkommer in twee.
  • Haal de zaadlijsten eruit met een lepel.
  • Snij de komkommer in kleine vierkante blokjes.

Kleine stukjes.

Hoe kleiner je de stukjes paprika en komkommer snijdt, hoe smakelijker de salade er zal uitzien en hoe fijner de textuur om te eten. Het hoeft niet, maar ik vind het wel zo fijn als alles er erg mooi en smakelijk uitziet. Kleine stukjes zorgen ook voor een lekkere smaakexplosie in de mond.

  • Voeg de paprika en de komkommer toe in de kom met bloemkool.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Neem de noten en snij ze in kleine stukjes.

De noten kan je ook zo in de salade doen, maar het is fijn om kleine stukjes te maken. Daardoor krijg je meer variatie in het smaken palet van je salade. Klein stukjes noot geven een fijne toets van noot, terwijl grote brokken te overweldigend kunnen zijn.

  • Neem de rozijntjes (als je ervan houdt) en doe ze mee in de sla kom.
  • Neem de kruiden.
  • Snij de kruiden in kleine stukjes.
  • Doe de noten en de kruiden in de kom met sla.
  • Mix alles goed door elkaar.

Ik gebruik in deze salade meestal munt als kruid. Munt heeft een frisse smaak en zorgt voor een extra toets. De salade is even lekker met koriander ook. Als ik geen munt in huis heb en ik wil toch wat extra smaak dan neem ik er koriander bij. Je kan ook experimenteren met basilicum of andere kruiden.

Tijd voor kip.

En nu nog de kip. Houd je niet van kip of eet je liever geen vlees, dan kan je de kip er perfect uitlaten. Een salade zonder vlees kan even lekker zijn. En deze salade zit zo boordevol smaak, dat je echt niet moet twijfelen!

  • Snij de kip in kleine dunne reepjes.

De bedoeling is toch dat je de kip kan eten zonder dat je een mes nodig hebt, dus maak de stukjes kip niet te groot.

  • Snij het vet van de kip af.
  • Was de kip.
  • Dep droog op een stukje keukenpapier.
  • Snij op een snijplankje de kip in hapklare stukjes of reepjes.
  • Leg ze in een diep bord en kruid met een beetje olie en kippenkruiden.
  • Gebruik je handen om alles goed te kunnen verdelen.
  • Neem een pan en laat een klontje kokosolie heet worden.
  • Doe er de kip bij en bak ze goed aan.

Een lekker krokant korstje is altijd lekker aan kip. Een korstje krijg je door goed te kruiden en dan lekker te laten aanbakken. Zorg dat de kip goed gaar is maar maak het niet te taai. Hoe langer de kip op staat, hoe taaier ze zal worden.

  • Pers een beetje citroensap over de kip.

Zo zal de kip lekker smeuïg blijven en kan ze het vocht opnemen. Draai de stukjes regelmatig om in de pan en zet het vuur op een zachtere stand. Als de kip klaar is, haal je ze van het vuur en laat je ze even afkoelen. Zien de stukjes er toch nog te groot uit, dan kan je ze nu ook nog een beetje kleiner snijden.

Afwerking bloemkool-salade.

olieNeem het potje met dressing en schudt nog even goed. Doe de kip in de sla kom en mix alles nog een keertje lekker door elkaar.

Giet de dressing over de bloemkoolsalade en meng alles goed. Elk stukje bloemkool moet een beetje dressing hebben.

Deze salade is het lekkerste als alles zo klein mogelijk gesneden is. Ik weet dat dat een klein beetje meer werk is, maar hoe kleiner de stukjes hoe fijner de smaak.

Serveer de salade in een mooi kleurrijk bord en serveer met een extra blaadje munt op de top.

Op zoek naar nog meer recepten?

Dit is een foto van de afslankreceptenbijbelBen je op zoek naar nog meer recepten en wil je nog wat meer inspiratie opdoen, dan heb ik een geweldig boek voor jullie. De afslankreceptenbijbel staat vol met heerlijke recepten die makkelijk te bereiden zijn en overheerlijk lekker smaken.

Zovele mensen hebben de recepten uitgeprobeerd en steeds met succes. Het zijn gezonde recepten die zorgen voor een gezond lichaam. Als je een aantal kilootjes kwijt wil, dan zijn deze recepten erg goed om je daar te brengen. Wil je gewoon gezonder eten, dan zijn deze recepten alles wat je nodig hebt.

Ga eens een kijkje nemen op mijn blog waarin ik een review geef over het receptenboek. Doe er jouw voordeel mee en eet jezelf naar een gezond en slank lijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *