De beste e-reader voor jou! Ontdek hem hier! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 5 december 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Ben je op zoek naar een e-reader maar weet je niet of dat wel iets voor jou is? Ontdek het dan in dit artikel! Alles wat jij moet weten over de e-reader!

de e-readerDe e-reader bestaat nu al een tijdje, maar niet iedereen gaat overstag om er eentje aan te kopen. Er zijn veel mensen gehecht aan het papieren blad en het fysieke boek in de hand houden.

Ik ook. Maar ik heb mezelf wel een e-reader cadeau gedaan. Of beter: ik heb hem cadeau gekregen. En zoals het spreekwoord zegt mag je een gegeven paard niet in de bek kijken. Dus ben ik aan de slag gegaan met mijn e-reader.

Voor een verknochte lezer en een echte boekenwurm had ik niet dadelijk een fijn gevoel bij het lezen op een schermpje. Ik was ervan overtuigd dat de échte leeservaring, het omslagen van de bladeren, de geur van het boek, het plaatsen van de bladwijzer zou verdwijnen.

Het lezen op een e-reader is een andere ervaring dan het lezen van een echt boek.

Een e-book is een schermpje dat je kan kopen in verschillende maten. De ene e-reader is de andere niet. Een e-reader heeft verschillende mogelijkheden en verschillende snufjes die het apparaat beter kunnen maken. Maar ook de hoeveelheid boeken die je graag wil gaan opslaan op de e-reader kan belangrijk zijn.

Wat is een e-reader?

boekenEen e-reader is een draagbaar, electronisch apparaat dat mensen gebruiken voor het lezen van “inhoud”. Inhoud kan dan zijn: boeken, tijdschriften, kranten of andere documenten.

Een e-reader heeft meestal een draadloze connectie voor het downloaden van de inhoud. (bron)

De e-reader is ook zodanig ontworpen dat je hem lange uren kan gebruiken zonder stroom. De meeste e-readers maken gebruik van een technologie van e-Ink voor de displays. (bron, bron) Deze technologie is zodanig ontwikkeld dat het dicht aanleunt bij het lezen van een echt papier.

E-readers hebben geen licht dat van achteraan het scherm in je ogen komt. Ze hebben wel kleine led-lampjes aan de onderkant die het licht gelijkmatig verspreiden over het scherm. Zo krijg je een erg fijne leeservaring. (bron)

Waarom een e-reader kopen? Voordelen!

Er zijn erg veel voordelen aan het in huis halen van een e-reader. Het apparaat kan zoveel problemen oplossen en is zo handig in gebruik dat je -eens je ermee begint- vaak niet meer anders wil.

Een e-reader bezit alles wat een fervente lezer in huis zou moeten hebben.(bron) Ik som je een paar voordelen op:

 • Je hebt de boeken dadelijk in huis, niet wachten, niet naar de winkel.
 • Ze zijn compact en nemen niet veel plaats in.
 • Geen gesleur meer met een hoeveelheid boeken.
 • E-readers hebben de mogelijkheid tot het maken van notities.
 • Werken met en in je boek.
 • Sommige readers hebben  een woordenboek geïntegreerd.
 • Je kan lettergrootte en stijl aanpassen zodat je leest hoe jij het graag wil.
 • Geen kosten in de bibliotheek.
 • Een e-reader is milieu vriendelijker dan allerlei papieren boeken.
 • Je kan lezen in het donker.
 • De boeken zijn goedkoper dan de boeken in de winkel.
 • Je boeken altijd bij de hand.
 • Prijs kwaliteit is dit een zeer goed en handig product voor de lezer!

Hoeveel kost een e-reader?

De prijs van een e-reader is afhankelijk van welk soort e-reader je kiest. Ga je voor een simpele versie zonder speciale extra’s dan zal de prijs goedkoper uitvallen, dan een versie die waterdicht is en andere opties ter beschikking heeft. De keuze ligt dus helemaal bij jou.

Weet je niet zo goed waar te starten, lees dan zeker verder.

In dit artikel leg ik je nog uit waar je moet opletten bij de aankoop van een e-reader. Deze tips kunnen je helpen een goede keuze te maken!

De prijs van e-readers ligt gemiddeld tussen de 130 euro en de 500 euro.

Hoeveel boeken kunnen er op een e-reader?

Je moet rekenen dat je gemiddeld 1000 boeken kan plaatsen op een opslagruimte van 1 GB. Per GB 1000 boeken. Het besturingssysteem van de e-reader bedraagt ongeveer 10% van de e-reader.

Duizend boeken is erg veel, maar voor iemand die veel leest, kan het misschien te weinig zijn.

Waar download ik mijn e-books?

bibliotheek boekenEr zijn verschillende manieren om je boeken te gaan downloaden op je e-reader.(bron) Je kan zelf kiezen hoe je hiermee aan de slag gaat.

Kies de methode die het beste voor je past. Je kan altijd verschillende manieren combineren. Het is alleen maar belangrijk dat jij je boeken kan lezen of niet soms?

1. Bibliotheek.

Bij veel bibliotheken kan je een soort van abonnement nemen op de online Bibliotheek. Zo kan je e-books lenen via de site van de bib. Als je een abonnement hebt bij de openbare bibliotheek dan heb je normaalgezien automatisch toegang tot de online bibliotheek ook.

Om van deze online bib gebruik te kunnen maken, moet je nog wel een programma installeren. Dit moet je doen omwille van de beveiliging die op boeken staat zodanig dat ze niet gekopieerd kunnen worden. Het programma heet “Adobe Digital Editions”.

Als je naar de site surft van jouw bibliotheek dan zou je daar normaalgezien alle uitleg moeten kunnen terugvinden die je nodig hebt. Zo niet, kan je het zeker in je bibliotheek zelf gaan vragen of het verder opzoeken op het internet.

Ja ik wil een e-reader! Breng me dadelijk naar de strafste e-reader van het moment!

2. Gratis boeken downloaden.

Tegenwoordig kan je haast overal op het internet gratis e-books downloaden. Omdat het gratis is, is er vaak wel iets mis met de kwaliteit van het boek en heb je ook geen garanties.

Schrijvers schrijven natuurlijk ook boeken als zijnde hun beroep. Als je een beetje kennis hebt van boeken, dan weet je dat een schrijver meestal niet kan leven van de opbrengsten van zijn/haar boek.

Ik zal dus altijd plichtbewust betalen voor de boeken die ik aankoop. Dat vind ik wel zo netjes. Maar heb jij daar geen gewetenswroeging bij dan kan je altijd op het internet op zoek naar gratis boeken.

Sommige boeken kunnen gratis gedownload worden omdat bv het copyright van een boek verlopen is en ze dus kosteloos mogen verspreid worden. Een bekende en goede site die dat soort boeken verspreid is Project Gutenberg.

3. Online boekenwinkels.

Er zijn veel boekenwinkels die naast een gewone winkel ook een webwinkel hebben lopen die je gewoon via het internet kan bereiken. Hier kan je dan de e-books van de winkel kopen. Denk dan vooral aan grotere boekenwinkels zoals De Slegte of De Standaard Boekhandel.

De e-books zijn altijd op voorraad en je kan dan ook dadelijk, kopen, downloaden en starten met lezen. Let er wel op, dat de boeken niet altijd beveiligd zijn of in het juiste formaat geleverd worden die past op jouw e-reader. Kijk dit dus eerst zorgvuldig na voor je overgaat tot een aankoop.

Wat is de beste e-reader?

De beste e-reader is altijd diegene die aan jouw wensen voldoet. Wat voor mij goed is, is niet noodzakelijk voor jou goed. Het is dus belangrijk om te gaan kijken naar jouw behoeften.

Wat vind jij belangrijk bij de aanschaf van een e-reader? Overloop onderstaande puntjes (bron, bron, bron) en ga even neerzitten om er een antwoord op te geven!

1. Hoeveel boeken wil je erop kunnen zetten?

Om boeken op je e-reader te zetten heb je interne opslagcapaciteit nodig. Je moet rekenen dat ongeveer 10% van de totale opslagruimte gebruikt wordt voor het besturingssysteem. Al de rest is voor je boeken. Als je e-reader een capaciteit heeft van 4GB dan kan je dus 3,6GB gebruiken voor je boeken.

Hierbij is het dan belangrijk om te weten dat je op 1GB ongeveer 1000 boeken kan zetten. (Dit is afhankelijk van de lengte van het boek en het aantal afbeeldingen).

Bij sommige e-readers heb je ook de mogelijkheid om het geheugen te vergroten met een geheugenkaartje. Hierdoor zou je dan nog meer boeken kunnen downloaden. Alles hangt er dus vanaf hoeveel jij leest om te bepalen naar welke opslagcapaciteit je begint te zoeken.

2. Wat voor bestanden wil je op de e-reader zetten?

Een e-book kan in verschillende bestanden komen, maar de meeste e-books zitten in het bestandsformaat ePub. Dit bestandsformaat is leesbaar voor alle e-readers. Maar er zijn ook e-books die op een andere manier zijn gemaakt.

Het is dus altijd goed -voor je een boek aankoopt- even te kijken in welk formaat het boek gemaakt is.

Niet alle e-readers kunnen immers Word-, Excel- of PDF-bestanden weergeven. Wil je dat wel moet je dit dus op je lijstje zetten. Dergelijke bestanden kunnen handig zijn voor mensen die op het werk of op school bepaalde documenten willen checken.

3. Lees je vooral tijdens de dag of ben je een avond lezer?

Als je iemand bent die veel ’s avonds leest voor het slapengaan of in andere donkere ruimtes dan kan je best kiezen voor een e-reader met achtergrondverlichting als optie. Je kan natuurlijk ook een leeslampje kopen dat je kan gebruiken.

ereader

De meeste e-readers hebben een E-ink scherm. Dit is een scherm dat gemaakt is om te lezen met het licht dat ter beschikking is. Ik denk maar aan daglicht, leeslicht.

Deze e-readers zijn readers waarvan het scherm zelf niet wordt verlicht. Het voordeel hiervan is dat het scherm veel zachter is voor de ogen en dat de batterij van je reader ook langer zal meegaan.

4. Wil je de boeken overal -draadloos- kunnen downloaden?

Je kan op verschillende manieren een boek op je e-reader plaatsen. Belangrijk is om daar even over na te denken. Als je in het midden van Spanje zit en je wil graag een boek downloaden dan is het wel belangrijk dat je e-reader je hierbij kan helpen.

Ben je altijd thuis en heb je altijd toegang tot computer en wifi, dan hoeft dat misschien niet.

Dit zijn de manieren waarop je een boek op de e-reader kan zetten:

 • Je kan de e-reader op een computer aansluiten en zo gedownloade bestanden overzetten.
 • Je kan de e-reader verbinden met internet, wifi en zo draadloos boeken downloaden.
 • Sommige e-readers hebben zelf een online boekenwinkel waardoor je rechtstreeks boeken kan gaan opzoeken.
 • Soms kan je ook websites bezoeken op de e-reader om op deze manier boeken aan te kopen.

5. Handige accessoires.

Een e-reader is een kwetsbaar apparaatje. Het is dus belangrijk dat je er goed zorg voor draagt. Laat je hem een keertje vallen, of steek je hem bij de sleutels in je handtas dan kan hij beschadigt worden. Daarom kan je je best een hoesje aanschaffen om hem te beschermen.

Zorg dat je een goede oplader hebt. Een batterij kan best lang meegaan maar als je op vakantie gaat, dan heb je deze toch graag bij de hand.  Je kan ook kiezen voor een mobiele oplader, dan lees je overal en altijd!

Sommige e-readers zijn ook waterdicht. Handig voor als je op vakantie gaat, maar ook handig als je thuis zit met kleine kinderen of onhandige mensen. Een spatje, een drupje, een omgevallen glas…het is allemaal snel gebeurd. Voor mij dus een optie die ik aanvink als ik op zoek ga naar een e-reader.

Ja, ik wil een e-reader! Breng me dadelijk naar de strafste e-reader van het moment.

6. Conclusie.

Wil je dus een e-reader kopen, let dan op volgende puntjes (bron,bron) en bekijk voor je overgaat tot de aankoop, naar volgende kwalificaties:

 • Kwaliteit van het scherm.
 • Grootte en gewicht.
 • Besturingssysteem.
 • Batterijduur.
 • Prijs.
 • Bedieningspaneel.

En dan nu: De Top 5 van beste e-readers!

1.Pocketbook Touch HD3

ereader touch HD3De Pocketbook Touch HD3 is een e-reader die vernuftig in elkaar steekt. Met deze e-reader kan je je boek lezen overal waar je er zin in hebt. In bad, in de zetel, op de trein of aan het strand, het kan overal.

De e-reader heeft een waterdichte coating waardoor hij niet dadelijk kapot gaat als hij in contact komt met water.

Je kan hem makkelijk overal mee naartoe nemen. Hij weegt amper 155gram. Hij is compact en daardoor kan je hem ook makkelijk wegsteken in een handtas of rugzakje.

De e-reader heeft een SmartLight waardoor je zowel buiten als binnen kan lezen. Je kan door dit SmartLight zelf de helderheid en de kleuren van je verlichting aanpassen naar eigen noodzaak.

Op de e-reader kan je ook audio boeken luisteren. Dit doe je makkelijk via bluetooth of de meegeleverde adapter. Je sluit op die manier een koptelefoon aan en je kan je boeken beluisteren. Je hebt de mogelijkheid om de e-reader te bedienen met het touchscreen, maar je kan ook kiezen om dit te doen met de knoppen.

Wil je alles weten over de Pocketbook Touch HD3 E-reader, klik dan hier om naar de verkooppagina te gaan kijken.

Belangrijke informatie over de Pocketbook Touch HD3 E-reader.

 • Helderheid en kleuren van het licht aanpassen via SmartLight.
 • Mogelijkheid tot luisteren van audioboeken, muziek en podcasts.
 • Je kan hem overal gebruiken zoals bijvoorbeeld in bad, zee, strand. Hij heeft een waterdichte coating.
 • Verkrijgbaar in kleuren: grijs/zwart of koper/zwart.

Specificaties.

 • Schermdiagonaal 6 inch.
 • Waterbestendig.
 • Ingebouwde wifi.
 • Opslagcapaciteit 16GB.
 • Schermverlichting.

2.Kobo Libra H2O

Kobo Libra ereaderGoed, we zijn dus op zoek naar een e-reader. De nummer twee op ons lijstje is een Kobo E-reader. De Kobo Libra H20 E-reader is een e-reader compleet met een hoesje en een maand onbeperkt ebooks lezen.

Erg vaak staat op deze e-reader ook een korting, dus zeker de moeite om dit even te bekijken.

De e-reader oogt erg mooi en heeft een groot scherm van 7 inch. Er wordt gebruik gemaakt van E-ink Carta HD-scherm. Hierdoor zijn de letters haarscherp te lezen.

De e-reader is voorzien van een ComfortLight PRO schermverlichting en hierdoor kan je ook lezen in het donker zonder andere mensen te storen.

Je hebt op het apparaat een aantal makkelijke knoppen waardoor je makkelijk door de boeken heen kan bladeren. Via deze knoppen kan je ook het menu raadplegen.

De E-reader heeft een niet-spiegelend scherm waardoor je ook in de zon kan lezen. Er is een ingebouwd wifi systeem waardoor je altijd boeken kan downloaden op je e-reader, waar je ook bent. Zolang er internet is, kan jij boeken downloaden.

Wil je alles weten over de Kobo Libra H2O E-reader, klik dan hier om naar de verkooppagina te gaan.

Belangrijke informatie over de E-reader Kobo Libra H2O.

 • Kiezen tussen een liggende versie van het boek of een staande versie om te lezen.
 • Lezen in de zon is perfect mogelijk.
 • Het leeslicht kan zachter gezet worden voor de ogen.
 • Lezen in het donker.
 • Lettertype en lettergrootte makkelijk zelf te kiezen en aan te passen.
 • Dyslectie-vriendelijk lettertype aanwezig.
 • Zuinige batterij, niet veel opladen.
 • Mogelijkheid tot Kobo plus abonnement.
 • Verkrijgbaar in de kleuren: Wit/Zwart

Specificaties.

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Stofbestendig.
 • Waterbestendig.
 • Ingebouwde wifi.
 • Opslagcapaciteit 8GB.
 • Schermverlichting.

3.Kobo Clara HD

de beste e-readerDe Kobo Clara HD e-reader is een nieuwe e-reader in de Kobo reeks. Het is een compacte e-reader die erg licht en zacht in de hand valt.

Hij heeft een gewoon scherm van 6 inch met een HD scherm. Hierdoor is de tekst extra scherp leesbaar. Erg goed voor de ogen dus.

Het is een E-ink-scherm waardoor je altijd helder en duidelijk kan lezen, zelfs in het zonlicht. Er is geen sprake van schitteringen of glans op het scherm. Met deze e-reader is dat probleem helemaal van de baan.

De e-reader draait op de nieuwste schermverlichtingtechnieken. ComfortLight Pro. Door deze verlichting krijg je altijd het beste licht om te lezen. Zowel bij daglicht als tijdens de avond of de nacht past de e-reader zich aan.

De e-reader heeft ook een speciale lichtstand om te lezen voor het slapen gaan, die zachter is voor de ogen en waardoor je goed zal slapen. Je kan de e-reader ook zodanig instellen dat het licht vermindert als het tijd wordt om in slaap te vallen. Erg handig als je iemand bent die graag leest voor het slapen gaan.

Je kan op deze e-reader maar liefst 6000 boeken bewaren. Je hebt ingebouwde wifi en zodra je verbinding kan maken met een wifi kanaal, kan je altijd ebooks downloaden. Er is ook een USB kabel die meegeleverd wordt als je liever vanop de computer boeken download.

Wil je alles weten over de Kobo Clara HD E-reader? Ga dan hier naar de verkooppagina en lees je in!

Belangrijke informatie over de Kobo Clara HD E-reader.

 • Een batterij die lang meegaat.
 • Zelf kiezen hoe je boek eruit ziet, lettertype, lettergrootte, regelafstand, pagina-marges..
 • Notities maken tijdens het lezen of zinnen markeren.
 • Ingebouwd woordenboek.
 • ComfortLight Pro verlichtingstechniek.
 • Zelf aanpassen van verlichting mogelijk.
 • Mogelijkheid tot nemen van een Kobo plus abonnement.
 • Mogelijkheid tot instellen van de slaaptijd.
 • Te verkrijgen in kleuren: zwart.

Specificaties.

 • Schermdiagonaal 6 inch.
 • Niet waterbestendig.
 • Ingebouwde wifi.
 • Opslagcapaciteit 8GB.
 • Schermverlichting.

4.Pocketbook Inkpad 3

de beste e-readerDe vierde e-reader die we bestudeerd hebben is de Pocketbook Inkpad 3 E-reader. Deze E-reader heeft een groot HD scherm van 7,8 inch. Doordat het scherm groter is dan een gewone e-reader, leest deze erg vlot en aangenaam voor de ogen.

Ook hier heb je Smartlight en kan je de helderheid en de kleurtemperatuur van de verlichting gaan aanpassen naar jouw wensen en behoeften.

De Pocketbook Inkpad 3 E-reader bied je ook de mogelijkheid om audioboeken te beluisteren en andere hoorspelen zoals bijvoorbeeld podcasts. Je kan de e-reader ook zodanig instellen dat hij jou een boek voorleest. Erg handig als je bijvoorbeeld wel kan luisteren maar niet kan lezen.

Deze e-reader heeft ook een ingebouwde vertaalwoordenboek waar je betekenissen van woorden kan in opzoeken. Zo kan je ook erg makkelijk boeken lezen in een andere taal. De e-reader zal moeilijke woorden voor jou vertalen.

Hij is voorzien van een touchscreen zodat je met de vinger de pagina’s kan omslaan en doorheen het menu kan scrollen, maar er zijn ook knoppen aanwezig om de e-reader te bedienen. Je kiest dus helemaal zelf.

Denk eraan dat je bij deze Pocketbook Inkpad 3 e-reader geen boeken kan lezen via een Kobo abonnement. Als je dat wil moet je echt wel een toestel nemen van Kobo.

Wil je alles weten over de Pocketbook Inkpad 3 E-reader? Ga dan hier naar de verkooppagina en lees je in!

Belangrijke informatie over de Pocketbook Inkpad 3 E-reader.

 • Groter beeldscherm.
 • Aanwezigheid van schermverlichting.
 • Mogelijkheid tot audio luisteren.
 • Mogelijkheid tot laten voorlezen van boeken.
 • Er wordt gebruik gemaakt van SmartLight.
 • Te verkrijgen in kleuren: zwart, bruin.

Specificaties.

 • Schermdiagonaal 7,8 inch.
 • Niet waterbestendig.
 • Ingebouwde wifi.
 • Opslagcapaciteit 8GB.
 • Externe geheugenkaart mogelijk: max 32GB.
 • Schermverlichting.

5.Kobo Aura H2O Edition 2

beste e-readerAls laatste nogmaals een e-reader van het merk Kobo. We vallen in herhaling maar Kobo levert gewoon erg goede kwaliteit op het vlak van e-readers. De Kobo Aura H2O Edition 2 is een nieuwe verbeterde versie.

Hij is niet alleen waterdicht maar ze hebben ook hier het nieuwe schermverlichtingsysteem gebruikt: ComfortLightPro schermverlichting. Erg goed voor de ogen, zeker als je graag ’s avonds voor het slapen gaan met een boek het bed in kruipt.

Dankzij deze e-reader zal je geen last hebben van blauwe schermen die je wakker houden.

Deze schermverlichting geeft jou de optimale lichtsterkte op basis van de tijd van de dag waarop jij gaat lezen. De e-reader past zich aan bij helder zonlicht maar ook bij het vallen van de nacht of het gebruik van kaarsen. Je kan het licht zelf instellen naar keuze of gewoon helemaal uitzetten.

Het scherm van deze e-reader is middelgroot met zijn 6,8 inch. Iets groter dan de meeste e-readers maar ook niet onhandig groot. Het scherm is ook voorzien van E-Ink technologie. De pagina’s worden dus in HD kwaliteit haarscherp weergegeven. Je kan lezen in zonlicht en er wordt niets weerspiegeld.

De e-reader is waterbestendig en heeft een HZO Protection. Hierdoor zou je de e-reader zelfs kunnen gebruiken op 2 meter diep in het water.

Het design van de Kobo Aura H2O Editie 2 is slanker en platter. Daardoor is hij ook lichter en licht hij nog makkelijker in de hand.

Wil je alles weten over de Kobo Aura H2O E-reader? Ga dan hier naar de verkooppagina en lees je in!

Belangrijke informatie over de Kobo Aura H2O Edition 2 E-reader.

 • Groter beeldscherm.
 • Aanwezigheid van schermverlichting.
 • E-Ink technologie en ComfortLightPro.
 • Zelf kiezen uit verschillende lettertypen, grootte van letters, marges.
 • Mogelijkheid tot notities en markeren in het boek.
 • Ingebouwde woordenboek.
 • Mogelijkheid tot lezen via Kobo abonnement.
 • Te verkrijgen in kleuren: zwart.

Specificaties.

 • Schermdiagonaal 6,8 inch.
 • Waterbestendig.
 • Stofbestendig.
 • Ingebouwde wifi.
 • Opslagcapaciteit 8GB.
 • Schermverlichting.

Conclusie: De beste E-reader kopen!

Je bent zover dat je beseft dat een e-reader een heel handig instrument kan zijn en je wil het nu toch wel eens echt een kans geven! Super! Maar om die kans optimaal te benutten en écht te kunnen genieten van je e-reader is het belangrijk dat je een goed exemplaar aankoopt.

In deze review heb ik 5 verschillende e-readers besproken. Het merk Kobo is absoluut een topmerk als je op zoek gaat naar een e-reader en zou ik je dus ook van harte aanraden. Maar ook andere e-readers hebben hun eigen voordelen. De keuze ligt dus volledig bij jou.

Bekijk wat jij nodig hebt én wat je graag wil! En maak dan jouw keuze!

Ik hoop dat dit artikel hulpvol was en dat je een goede keuze kan maken en ik wens je alvast superveel plezier met je E-reader!

Ja, ik wil een e-reader! Breng me dadelijk naar de strafste e-reader van het moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *