Boeken die je zeker moet lezen literatuur: Top 7! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 12 december 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Ben je op zoek naar een goed boek? Voor jezelf of om cadeau te doen? Dan kan je in dit artikel al wat ideeën opdoen!

boeken literatuurHet einde van het jaar komt eraan en dan is het traditioneel zo dat mensen elkaar een cadeautje kopen. Vaak wordt er serieus gezocht naar goede cadeautjes maar komt men van een kale reis terug thuis.

Een cadeau dat voor vele mensen een eye-opener kan zijn is een boek. In dit artikel vind je een hoop boeken die je zeker moet lezen, literatuur. 

Een goed boek zorgt vaak voor ontspanning maar het kan ook zorgen voor een leerrijke ervaring. Je hebt immers verschillende soorten boeken. Ga je op zoek naar een geschikt cadeau dan is het aan te raden de persoon voor wie je koopt even goed te onderzoeken!

Koop je een boek voor jezelf dan weet je vaak wel naar wat je op zoek bent, maar is dat niet zo, stel jezelf dan een paar belangrijke vragen.


Waarom een boek kopen en lezen?

Waarom een mens moet lezen vertelde ik je al in dit artikel. Hier vind je 9 leuke redenen waarom het lezen van een boek iets goed voor je doet. Al van kleins af leren we onze kinderen lezen. De ene vindt dat leuker dan de andere, maar het is wel zo belangrijk het kind te stimuleren.

Van boeken lezen leer je erg veel. Je leert meer woordenschat, betekenissen van woorden, zinsconstructies. Je leert hoe je bepaalde woorden moet schrijven en in welke context je ze allemaal kan gebruiken. Het gebruiken van verschillende soorten woorden maakt het sociale contact met mensen ook veel intenser.

Lezen is belangrijk om te kunnen functioneren in onze samenleving. Iedereen moet kunnen lezen. Denk maar aan het lezen van voorschriften, waarschuwingsborden of het invullen van belangrijke documenten. Het is ook een essentiële voorwaarde om een job te vinden.

boeken literatuur

Daarbuiten verreikt lezen de geest. (bron) Onze hersenen zijn spieren en die moet je net zo goed trainen als de andere spieren in je lichaam. Door veel te lezen krijg je nieuwe inzichten, maar leer je bijvoorbeeld ook goed te luisteren.

Er zijn zoveel belangrijke redenen waarom een mens zou moeten lezen, dat ik ze graag even kort voor je opsom.(bron) En lees dan ook even mijn artikel : “Negen redenen waarom een mens zou moeten lezen.” Ook hier staat interessante informatie in.

 • Functioneren in de maatschappij.
 • Communiceren met anderen.
 • Leren van woordenschat, spelling, betekenis van woorden… De Nederlandse Taal.
 • Je leert nieuwe dingen.
 • Het ontwikkelt de geest.
 • Ontwikkelen van onze verbeeldingskracht.
 • Ontwikkelen van creativiteit.
 • Het helpt jezelf te ontdekken.
 • Het maakt je slimmer.
 • Motiveert een mens om aan de slag te gaan.
 • Vermindert stress.
 • Beter slapen.
 • Het brengt je veel vreugde en een fijn gevoel.
 • Je leert mee van de lessen van anderen.
 • Verbetert focus en concentratie.
 • Verbetert onze emotionele gezondheid.

Woorden zijn de basisstenen van onze samenleving. Hier staat en valt alles mee. We mogen de invloed van “het woord” niet onderschatten en om jezelf sterker en rijker te maken, is het belangrijk dat je met regelmaat een boek vastneemt.

Boeken zoeken! Hoe begin je eraan?

Goed, we zijn dus op zoek naar boeken die je zeker moet lezen. Maar als je het niet gewoon bent om boeken te lezen en je kan zelf geen onderscheid maken tussen goede boeken en minder goede boeken, dan is een boek zoeken misschien wel een hele opdracht.

Ook niets zo erg als een boek kopen en teleurgesteld te zijn in het boek zelf. Vaak loopt het hier ook mis. Mensen willen wel een boek lezen, maar zijn niet in staat een keuze te maken tussen alle aanbiedingen. Vaak grijpen we dan naar de boeken die aangeprezen worden in de standaardlijstjes. Maar zijn dit dan de écht goede boeken?

Als je op zoek bent naar een goed boek, dan is het in eerste instantie belangrijk op zoek te gaan naar goede schrijvers. Een boek is immers pas goed, als je een goede schrijver te pakken hebt. Daarna moet je kiezen in wat voor onderwerp je geïnteresseerd bent.

Er zijn ongetwijfeld geweldige kookboeken op de markt, maar dit soort boeken maakt je niet rijker in je geest, wel gezonder in het lichaam. Er zijn heel erg spannende detectives op de markt, maar ook dat is niet het soort boek waar je slimmer en gelukkiger van gaat worden. Het zorgt daarentegen wel voor heel veel ontspanning.

Het beste boek vinden voor jou? Doorloop deze stappen!

 • Wat wil ik lezen? Pure ontspanning, betere literatuur, studieboeken over een bepaald onderwerp?
 • Waarvoor wil ik mijn leestijd gebruiken?
 • Wat zijn mijn intenties?
 • Wanneer plan ik het lezen in?
 • Welke schrijvers hebben hun pluimen reeds verdient?
 • Wat is de inhoud van het boek?
 • Ga op zoek naar recensies over de schrijver die je voor ogen hebt.
 • Probeer een paar zinnen te lezen van de schrijver/het boek.
 • Kies je boek uit en maak de afspraak met jezelf om het ook echt uit te lezen.

Welke verschillende soorten boeken zijn er allemaal?

Ach dat is een vraag waar een dergelijk breed antwoord op bestaat. Je kan het niet zo gek bedenken of er bestaat wel een boek van. Er zijn verschrikkelijk veel verschillende soorten boeken. (bron) De boeken kan je opdelen in twee categorieën. Fictie boeken of non-fictie boeken.

boeken

In deze opdeling heb je dan verschillende keuzes van boeken. Ik maak een kleine oplijsting:

 • Actie en avontuur.
 • Bloemlezingen.
 • Thrillers.
 • Misdaad romans.
 • Drama.
 • Fabel.
 • Sprookjes.
 • Fantasie.
 • Historische Fictie.
 • Humor.
 • Legende.
 • Kort verhaal.
 • Mythologie
 • Poëzie.

Keuze genoeg dus en voor elk wat wils. In dit artikel “Boeken die je zeker moet lezen, literatuur” geven we jou een reeks boeken die je meer kunnen bieden. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Waar koop ik mijn boeken?

Boeken koop je in een boekenwinkel. Maar tegenwoordig in onze moderne tijden kan je overal een boek kopen, zelfs in de kleinste supermarkt, liggen de romans op de rekken. Ik heb dit nooit begrepen en zal daar ook nooit een boek kopen. Een boek koop je in de boekenwinkel.

Er zijn verschillende soorten boekenwinkels en je hebt ook vaak boekenmarkten waar je met regelmaat leuke kortingen kan vinden op erg goede boeken. Kwestie van er dus eens te gaan rondneuzen. Zo doe je ook nieuwe ideeën op.

Door je boek in een boekenwinkel te kopen, kom je ook echt in contact met boeken en zal je dus meer geneigd zijn de tijd te nemen om eens rond te kijken. Zo kan je zelf een beetje aanvoelen tot welke boeken jij je het meeste aangetrokken voelt.

Boeken online kopen?

Dat is de tweede optie. Heb je geen tijd of zin om naar de boekenwinkel te gaan en wil je toch graag eens rondkijken naar boeken en wat er allemaal in de aanbieding is, dan kan je zeker online je gading vinden.

Tegenwoordig heb je de websites van de boekenwinkel zelf waar je boeken kan kijken maar je kan ook kijken en bestellen op grotere websites zoals Amazon of bol.com. Ook hier kan je lekker uitgebreid rondkijken naar welke boeken er allemaal zijn en waar jij zin hebt om mee van start te gaan.

Het leuke is ook dat als je besteld bij bol.com dat je het boek de volgende dag in huis hebt!

Boeken op de E-reader?

Terwijl ik zelf een grote fan ben van het échte boek in de hand te hebben, moet ik eerlijk zeggen dat de e-reader me meer en vaker doet lezen. Het is een handig apparaatje dat je overal mee naartoe kan nemen en dat makkelijk duizenden boeken kan opslaan.

Doordat het apparaatje eerder naar de kleine kant is, staat er minder op een blad en kan je makkelijk doorlezen. Het geeft een fijn gevoel van “veel lezen”. Op een e-reader kan je ook schaamteloos aantekeningen zetten wat niet altijd fijn is in een écht boek.

Lezen op papier is dan weer beter geschikt voor mensen met slaapproblemen of slechte ogen. (bron) De helderheid van het scherm van elektronische apparaten kan zorgen voor vermoeidheid van de ogen en brandende en jeukende ogen. Kunstmatige blootstelling aan licht bevordert ook geen goede slaap.(bron)

Wil je graag lezen op een apparaat zorg er dan zeker voor dat je een e-reader aankoopt en niet leest op een iPhone of iPad. (bron) Het is niet goed voor de ogen en het leest niet zo prettig. Ook in de zon kan je hier niet vlotjes mee lezen. Ik zou je dus zeker aanraden een échte e-reader aan te kopen.

Wil je graag een e-reader kopen, lees dan even hier mijn artikel over de e-readers. Hier vind je vast een zeer goede e-reader die aan jouw behoefte voldoet.

Boeken die je zeker moet lezen! Literatuur! TOP 7!

En dan is het tijd voor het lijstje met boeken die je zeker een keertje moet lezen! We gingen op zoek naar een mooie variatie van boeken zodat je kan kijken wat je het meeste aanspreekt. Deze boeken pretenderen niet de beste 7 boeken te zijn. Nee, integendeel, het zijn 7 verschillende soorten boeken waar jij kan van genieten.

Deze boeken zijn boeken die wij de moeite waard vinden om door te geven aan andere mensen. Aanraders van goede schrijvers. Er zijn verschillende schrijvers en dus verschillende schrijfstijlen. Door verschillende boeken te lezen zal je ook zelf gaan leren wat jou het meeste aanspreekt.

1. Een klein leven-Hanya Yanagihara

boeken die je zeker moet lezen Het eerste boek dat zeker de moeite waard is om te lezen is “Een klein leven” geschreven door Hanya Yanagihara. Deze vrouw is geboren in 1975 en groeide op in Hawaii en Texas. Terwijl ze werkte bij een uitgeverij in New York schreef ze ondertussen haar debuutroman.

Ze werkte 20 jaar aan haar debuut “Notities uit de jungle”. Na publicatie werd dit boek uitgeroepen tot één van de beste romans van 2013. Het boek “Een klein leven” werd eveneens lovend ontvangen. Zo werd het boek de winnaar van de Kirkus Reviews Book Prize. Het stond op de Shortlist Man Booker Prize en de Shorlist National Book Award.

Korte Inhoud.

Het boek gaat over 4 studievrienden die samen hun weg zoeken in New York. De charmante acteur Willem, een kunstenaar JB met wat vreemde trekjes, een erg goede architect Malcolm en Jude St. Francis.

Het karakter van Jude is teruggetrokken , slim en erg geheimzinnig. Het verleden van Jude zit vol geheimen en er wordt door zijn vrienden niet naar gevraagd. De vrienden proberen zijn pijnen te verlichten maar al snel blijkt dat dit misschien niet mogelijk is. Kan een mens verlost worden van zijn verleden?

Ga hier naar het boek “Een klein leven”!

2. Goede mannen – Arnon Grunberg

boeken die je zeker moet lezenArnon Grunberg is een Nederlandse schrijver. Hij werd geboren in Amsterdam in 1971. Hij woont nu in New York en debuteerde met zijn boek “Blauwe Maandagen”.

Daarna schreef hij het ene na het andere boek en ontving veel prijzen voor zijn romans.

Naast romans schrijft Grunberg ook veel columns, essays, recensies en korte verhalen. Ook schrijft hij voor kranten, weekbladen en literaire tijdschriften. Hij houdt ook een webblog bij.

Grunberg schrijft alles wat er op zijn pad komt. Zijn boeken zijn in 26 talen vertaald.

Korte inhoud.

Het boek “De goede mannen” is één van de betere boeken die ik de laatste jaren gelezen heb. De prachtige manier waarop bepaalde emoties van de hoofdpersonages worden neergelegd, is werkelijk verbluffend. Het boek ontroerd, choqueert en stelt vragen waar je zelf niet steeds de antwoorden op wil weten.

Geniek Janowski, is een liefdevolle echtgenoot, vader van twee zonen en een brandweerman van beroep. Maar op een dag slaat het noodlot toe. De dingen blijken niet te zijn wat ze waren en zijn hele wereld wordt op zijn kop gezet. De brandweermannen van zijn ploeg helpen Geniek om de dagen door te komen.

Het hoofdpersonage Geniek, of ook “De Pool” genoemd besluit om zijn lot te aanvaarden en er in mee te gaan. Hierdoor wordt dit boek ontroerend en wanhopig prachtig. Een boek over een vader, een man die denkt dat goede mannen altijd plaats ruimen en een stapje opzij moeten zetten. Zo kan je immers onheil voorkomen, of niet?

Ga hier naar het boek “Goede mannen” !

3. Norwegian Wood – Haruki Murakami

boeken die je moet gelezen hebbenZonder enige twijfel moet een mens in zijn leven een keertje een boek gelezen hebben van Haruki Murakami.

Deze Japanse schrijver is wereldberoemd en schrijft de meest fantasierijke boeken die je ooit zal tegenkomen. De combinatie van verhaal, spanning, romantiek en de cultuur van Japan, maakt zijn boeken uniek.

Murakami schreef onder andere Kafka op het strand, De opwindvogelkronieken en de trilogie 1Q84. Maar ook “De moord op Commendatore” of “Norwegian Wood” zijn must-reads in je boekenlijstje.

Een boek lezen van Murakami is eventjes wegglijden uit de wereld en aan de slag gaan in je hoofd. Heerlijk ook hoe de man erin slaagt om steeds haarfijn uit te leggen wat zijn hoofdpersonages eten. De verhalen zijn op zijn zachts gezegd vreemd, maar tegelijkertijd op een vreemde manier herkenbaar.

Korte Inhoud.

Het hoofdpersonage Watanabe is een eerlijke, stille en serieuze jonge student in Tokio. Hij is helemaal verliefd op de mooie jonge Naoko. Hun liefde wordt getekend door de dood van hun beste vriend, jaren geleden. Watanabe leert te leven met de eenzaamheid aan de universiteit terwijl Naoko de druk van het leven niet aankan.

Zij zal zich terugtrekken in haar eigen wereld om zo overeind te kunnen blijven. Hierdoor zoekt Watanabe zijn toevlucht tot andere vrienden op de campus en ook nieuwe meisjes.

Norwegian Wood is een knap verhaal over romantiek en volwassen worden. Over onmogelijke liefdes en over de kracht van jonge mensen. Van dit boek werden miljoenen exemplaren verkocht. Het boek is toegankelijk voor elke lezer.

Ga hier naar het boek “Norwegian Wood”.

4. Het diner – Herman Koch

het dinerHerman Koch is een Nederlander die televisie maakt en boeken schrijft. Het boek “Het diner” is de roman waarmee hij wereldberoemd is geworden.

De roman stond heel lang op de bestsellerlijst van The New York Times en het boek werd in 50 landen verkocht. Het boek is ook verfilmd met in de hoofdrol Richard Gere.

Van Herman Koch zijn nog meerdere boeken te vinden. Ze bevatten allemaal de typische Koch schrijfstijl en zijn heerlijk om te lezen.

Korte inhoud.

In “Het diner” gaan twee broers -samen met hun partner- eten op restaurant. Ze moeten even praten over hun zoons. De zonen hebben iets gedaan dat het daglicht beter niet ziet. Het boek wordt opgedeeld in de menu-gangen van het restaurant. Zo zal het raadsel van de jongens ontluistert worden gedurende het aperitief, voorgerecht, de hoofdmaaltijd en het dessert.

En dan stelt zich natuurlijk de vraag wat de ouders gaan doen? Wat doen ouders als ze hun kind moeten beschermen? En wat voor effect hebben de daden van je kind op je eigen leven?

Ga hier naar het boek “Het diner”!

5. De bruggenbouwer – Markus Zusak

boeken die je gelezen moet hebbenMarkus Zusak is een Australische schrijver geboren in 1975. Markus Zusak schreef al meerdere boeken. Ze zijn niet allemaal vertaald in het Nederlands.

Vier van zijn boeken zijn dat wel: De Underdog, De Vechter, De Boekendief en De Boodschapper. Zoals je kan merken zijn de titels van zijn boeken steeds verwijzend naar een personage dat iets doet.

Korte inhoud.

Een huis met vijf broers die elkaar moeten opvoeden volgens hun eigen gemaakte regels. Geen ouders te bespeuren. Moeder is gestorven en vader is gevlucht. De jongens blijven achter. De oudste Matthew probeert de rol van de ouders op zich te nemen.

Op een bepaald moment stapt de vader van het gezin terug het huis binnen. Hij heeft een verzoek. Slechts één van de vijf jongens aanvaart het verzoek en beslist mee te gaan met zijn vader. De vierde zoon, Clay. En net hij draagt een lang begraven geheim met zich mee.

Ga hier naar het boek “De bruggenbouwer”.

6. David Szalay – Turbulentie

boeken die je gelezen moet hebben literatuurDavid Szalay is een Canadese schrijver. Hij schrijft met zijn boek Turbulentie een verhalenbundel waarbij hij de luchthaven omschrijft als een magische plek waar speciale ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

Korte inhoud.

Twaalf mensen, twaalf personages. Allemaal onderweg. De hele aarde rond. De twaalf personages komen elkaar tegen en hun levens raken elkaar aan onderweg. We krijgen een kijk in de levens en het bestaan van twaalf mensen. We vliegen van London naar Madrid, naar Toronto, Delhi en Doha. De personages zijn onderweg om andere mensen op te zoeken.

Het boek is een uitnodiging om zelf op zoek te gaan naar je eigen leven en bestaan en te kijken hoe jij het leven van andere mensen raakt of kan raken.

Ga hier naar het boek “Turbulentie”.

7. Een schitterend gebrek – Arthur Japin

een schitterend gebrekDe schrijver Arthur Japin is een Nederlander en studeerde taal- en letterkunde in Amsterdam. Daarna ging hij theater studeren. Hij speelde verschillende rolletjes voor radio en televisie en speelde ook met regelmaat op het theater.

In 1987 stopte hij met acteren en begon hij zijn aandacht te richten op het schrijven. Hij schreef korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken, televisiefilm en hij schreef een debuutroman. Zijn tweede boek “De zwarte met het witte hart” was het boek waarmee hij écht doorbrak. Daarna volgde nog veel boeken.

Korte inhoud.

Het schitterend gebrek is het verhaal van een uitzonderlijk leven. Het leven van de vrouw Lucia. Lucia deed afstand van “het gelukkig zijn” en in dit boek wordt het waarom en het verloop van een mensenleven zonder geluk te kijk gezet.

Lucia en Casanova leren elkaar kennen, worden verliefd en beloven eeuwige trouw. Maar kort hierna verdwijnt Lucia uit het leven van Casanova zonder iets uit te leggen. Ze is gewoon weg. Jaren later komen ze elkaar terug tegen in een schouwburg.

Op dat moment krijg je een reconstructie van de gebeurtenissen. Je komt te weten waarom Lucia vertrokken is zonder een woord uit te leggen en je krijgt het drama te zien van de vrouw die uit pure liefde doet wat ze denkt te moeten doen.

Een schitterend gebrek is een prachtig boek dat iedereen gelezen moet hebben.

Ga hier naar het boek “Een schitterend gebrek”. 

Conclusie: Boeken die je zeker moet lezen literatuur.

Ik had van deze lijst makkelijk een top tien of een top twintig kunnen maken maar dan wordt de keuze misschien weer net een beetje moeilijker. Kiezen tussen zeven boeken is al lastig genoeg. Je kan ze natuurlijk ook alle zeven kopen en lezen!

Profiteer van de informatie en ga op zoek naar de goede schrijvers die jou ongetwijfeld veel leesplezier zullen verschaffen. Lezen is gezond en elk mens zou dit dagelijks moeten doen. Het brengt rust en mindfulness.

Belangrijk is dat je zelf leert wat je een goed boek of een slecht boek vindt en dat je daar dan ook naar op zoek gaat. Door veel te lezen kom je te weten wat jou kan ontroeren en wat niet. Op deze manier zal je meer boeken leren kennen en zal je rijker worden in je hoofd!

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *