Couscous maken? Ontdek hier een lekker recept! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 17 januari 2020
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Op zoek naar een snel en makkelijk gerechtje met veel groenten? Dan is dit recept misschien wel iets voor jou!

couscous makenVandaag gaan we couscous maken. Een snel recept om jouw leven makkelijker te maken, met eenvoudige en gezonde ingrediënten die ervoor zorgen dat jij een voedzame maaltijd eet.

Als we drukke dagen hebben, dan hebben we soms nood aan snelle maaltijden. We zijn moe en we hebben niet veel zin meer om te koken. Een snelle en makkelijke schotel met couscous, groentjes en kip kan dan een oplossing bieden.

Couscous is een makkelijk te maken product dat weinig tijd vraagt. De voorbereiding is beperkt en je kan er alle kanten mee op.

Couscous kan je op verschillende manieren bereiden, al ligt de bereiding ervan meer in de kruiding dan in het effectief klaarmaken van de kleine korrels.

Heb je zin in een snel gerecht dat toch nog lekker en gezond is, dan is dit recept zeker iets voor jou! Ik vertel je alles wat je moet weten over couscous en ik vertel je hoe je een lekker couscous gerecht kan maken! Ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft!

Wat is couscous?

Couscous is een verwerkt graanproduct gemaakt van tarwe of griesmeel. Er zijn verschillende soorten. Zo heb je de Marokkaanse couscous. Dit is de meest bekende en deze kan je ook makkelijk kopen in alle soorten winkels. Daarnaast heb je nog de Israelisch en Libanese vorm.(bron)

couscous

Couscous ziet eruit als een korrel maar wordt toch eerder ondergebracht onder de noemer “pasta’. Er zijn verschillende grootte in couscous. Afhankelijk van de grootte en de dikte van de korrel, duurt het langer of minder lang om de couscous te laten garen.(bron)

Is couscous gezond? 4 gezondheidsvoordelen.

Er zijn wel een paar gezondheidsvoordelen aan het eten van couscous. Ik som ze even voor je op. Zo weet je tenminste al welke voedingsstoffen je opneemt als je een gezonde portie eet.

1.Bevat Selenium.

Eén portie couscous bevat maar liefst 60% van de aanbevolen inname van selenium.(bron) Selenium is een belangrijk mineraal met veel gezondheidsvoordelen. Het is een heel krachtig antioxidant dat je lichaam helpt met het herstellen van beschadigde cellen.(bron)

Selenium is ook een belangrijk stofje dat samenhangt met de schildklier. Heb je een schildklier die niet goed werkt dan is het belangrijk dat je voldoende selenium binnenkrijgt. Het beschermt tegen schade van buitenaf en zorgt ervoor dat er voldoende hormoon geproduceerd wordt.(bron, bron)

2. Kan helpen met bestrijding van kanker.

Veel gezonde en natuurlijke producten kunnen helpen in de strijd tegen kanker en dat is met couscous niet anders! Het is een natuurlijk product, recht uit de natuur. Het selenium in de couscous is ook een effectieve strijder tegen kankercellen.(bron)

Verschillende studies en onderzoeken hebben aangetoond dat een voldoende hoog gehalte selenium kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker.(bron)

3. Versterkt het immuunsysteem.

Selenium in couscous versterkt het immuunsysteem. Het vermindert ontstekingen in je lichaam en verhoogt de immuniteit door stress in het lichaam te gaan verlagen.(bron)

Een tekort van selenium in je bloed kan er dusdanig ook voor zorgen dat de cellen aangetast worden en ze niet goed meer werken.(bron)

4. Aanwezigheid van veel eiwitten.

Ons lichaam heeft veel eiwitten nodig. De eiwitten worden immers gebruikt om de cellen in ons lichaam te herstellen en goed te laten functioneren. In couscous zitten erg veel plantaardige eiwitten.(bron) Mensen die veel eiwitten eten en deze eiwitten halen uit plantaardige bronnen blijken ook gezonder te zijn.

Zo zijn vegetariërs en veganisten altijd toegewezen op het eten van eiwitten uit planten, groenten. Deze mensen hebben een lager risico op beroertes, kanker of hartproblemen.(bron, bron)

Bevat couscous gluten?

Couscous wordt gemaakt van tarwe of griesmeel. Daarom is het een product met een erg hoog gluten-gehalte.(bron) Heb je een glutenallergie of een intolerantie dan mag je dit niet eten.(bron)

Merk je dat je wel vaker last hebt van pasta, rijst of brood zonder dat er echt sprake is van een intolerantie dan zou het kunnen dat je ook last zal krijgen van couscous.

Test het een keertje uit en kijk wat een portie couscous met je doet. Merk je dat het vervelend is, dat je buikpijn krijgt, rommelende darmen of harde stoelgang dan heb je zeker een overgevoeligheid.

Wil je meer informatie over de Strakke buikspieren Kettlebell Workout voor Vrouwen? Klik op de knop hieronder en je komt op de website met meer info!

Ja! Ik wil meer informatie!

Bevat couscous koolhydraten?

Couscous bevat heel veel koolhydraten omdat het gemaakt is van griesmeel en tarwe. Als je koolhydraatarm wil eten, dan moet je dit laten staan. Couscous is wel een goede bron van eiwitten en vezels, bevat weinig vet en geen zout.(bron)

Wil je toch graag een soort van pasta of couscous in je eten, maar eet je koolhydraatarm dan kan je het vervangen door bijvoorbeeld bloemkoolrijst. Deze is gezonder en bevat een pak minder koolhydraten omdat hij gemaakt wordt van bloemkool. En groenten zijn altijd gezond voor het lichaam.

Couscous salade.

Het is erg makkelijk om een salade te maken met couscous. De salade is dan meestal koud. Dit soort salades kan je volsteken met vitaminen en mineralen door grote porties groenten en kruiden toe te voegen. Je kan naar keuze een extra portie eiwitten toe voegen door gebruik te maken van linzen, kikkererwten of reepjes kip.

Het enige wat je moet doen, is je groenten snijden, de couscous laten wellen in warm water en alles samenvoegen. Deze salade is een salade die zich uitermate leent voor meal-preppen. Je kan het op voorhand klaarmaken en wegzetten in een doosje in de koelkast. Heb je nood aan een snelle lunch of avondmaal, dan kan je deze salade eten!

Parel couscous.

parelcouscousParelcouscous is een Israelische couscous. De bolletjes smaken meer naar pasta en het zijn bolletjes zo groot als een klein pilletje. Ze zwellen op in kokend water en worden mooie witte dikke bolletjes.

Het duurt iets langer om deze te koken. Het ziet er niet alleen uit als pasta, het smaakt ook zo.

Voor kinderen is dat vaak een erg toegankelijke vorm van couscous en ook voor mensen die de gewone couscous een beetje vreemd vinden. De parelcouscous is dan een leuke vervanger.

Persoonlijk vind ik de parelcouscous écht meer pasta dan couscous. Als ik couscous wil eten dan neem ik de gewone vorm met de kleine korrel. Maar probeer ze gerust allemaal uit en kies zelf wat jij het lekkerste vindt.

Couscous Maken!

Voor couscous kan je honderd en één recepten bedenken. Je maakt het zo makkelijk of moeilijk als je dat zelf wil. De basis is immers altijd de couscous. En die maak je altijd op dezelfde manier klaar. Let op de aanwijzingen op de verpakking om zeker te zijn maar mijn basisrecept gaat als volgt.

  • Doe 1 cup couscous in een grote pot.
  • Voeg een lepel bouillonpoeder toe voor de smaak.
  • Giet er 1&1/2cup warm water bij.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Doe een deksel op de pot en laat de korrels opzwellen.
  • Roer regelmatig zodat de bouillon gelijkmatig verdeeld is.
  • Proef of het zacht is. Als dat niet zo is, dan moet je nog een beetje water toevoegen.

Couscous met groenten.

slaatje met couscousCouscous met groenten is een fijne combinatie. Je kan immers eender welke groente combineren met deze korreltjes en je kan de hele maaltijd gaan kruiden met de kruiden die jij het lekkerst vindt.

Door elke keer te variëren met verschillende soorten groenten, zal je ook altijd een ander soort gerechtje op tafel kunnen toveren.

Couscous is een Zuiders gerecht en kan je vaak eten in Marokkaanse restaurants. Hij wordt dan typisch gekruid op de traditionele manieren. Een traditionele Zuiderse kruiding zorgt ervoor dat de maaltijd een echte heerlijke smaak krijgt.

Zelf couscous kruiden maken.

De kruiding van gerechten is erg belangrijk om ze goed en lekker te maken. Kruiding maakt een gerecht af. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kruiding gebruikt in de juiste hoeveelheden. Wil je graag zelf je kruiding maken dan kan je op deze manier je couscous kruiden maken(bron):

Neem een diep bord en meng de volgende kruiden door elkaar. Doe alles in het bord en ga dan roeren met je lepeltje. Als alles goed gemengd is, dan kan je het in en strooibusje doen en op je kruidenschap zetten! Of maak ineens tien porties zodat je nog kan bewaren voor andere maaltijden.

  • Korianderzaad: 1tl
  • Ajuinpoeder: 1tl
  • Komijn: 1tl
  • Gemberpoeder: 1tl
  • Piment: 1tl
  • Himalaya zout: 1tl
  • Zwarte peper: 1tl
  • Cayennepeper: 1/2tl
  • Nootmuskaat: 1/2tl
  • Paprikapoeder: 1/2tl
  • Kaneel: 1/4tl

Recept: Couscous met kip en groenten.

Dit recept is een recept waarbij ik kip gebruik als vlees. Ik vind het erg lekker om kip met couscous te combineren. Houd je er niet van, dan kan je altijd kiezen voor een vegetarische versie of voor een ander soort vlees.

verschillende soorten couscous

Couscous maken is niet zo moeilijk. Dit gerechtje ook niet. Tijd om aan het recept te beginnen.

Wat heb je nodig?

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 3 paprika’s
  • 1 ajuin
  • 1/2 courgette
  • 2 wortels
  • 15 groene olijven zonder pit
  • 4 takjes peterselie
  • 150 gram kikkererwten
  • 2 kipfilets.
  • olijfolie
  • kokosolie
  • 1 citroen
  • 1 el couscous kruiden.
  • Kippenkruiden
  • Peper en zout.

Hoe maak ik het? Voorbereiding.

  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de paprika’s, wortel en ajuin.
  • Was de courgette.
  • Snij de paprika, wortel, ajuin en courgette in hapklare stukjes.
  • Laat de kikkererwten uitlekken in je vergiet.
  • Spoel ze af met water.
  • Neem de olijven en snij ze in fijne ringetjes.
  • Was de peterselie en snij in grove stukken.
  • Pers het sap uit de citroen.
  • Neem de kipfilet en kruid hem met peper, zout en kippenkruiden.
  • Leg de kip op een ovenschaal en steek hem voor 25 minuten in de oven.

Goed nu alle groenten gewassen en gesneden zijn, kan je beginnen met het klaarmaken. Ik gebruik meestal een wok-pan als ik snel een aantal groenten wil klaarmaken.

Je kan de groenten ook klaarmaken in de oven, maar dan duurt het wat langer. Als je voor de oven gaat, dan zet je de groenten 30min op 180graden te garen.

Hoe maak ik het? Koken.

  • Doe kokosolie in de wok en laat heet worden.
  • Voeg ajuin toe en bak even aan.
  • Voeg paprika, courgette en wortelen toe en laat de groenten zacht worden.

Tijdens dit proces doe je de couscous in de grote kom. Voeg bouillon toe en het water. Laat de korreltjes opzwellen.

  • Roer de groenten in de wok met regelmaat om.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg een lepeltje water toe als de groenten neigen aan te branden.

Is je couscous klaar, besprenkel heb dan met een goede scheut olijfolie en een beetje sap van de citroen. Meng alles goed door elkaar en laat nog even intrekken. Voeg 1 of 2 theelepeltjes couscous kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Neem de tijd om de korreltjes alle smaken te laten opnemen.

  • Voeg de kikkererwten bij de groenten en bak ze even mee tot ze een zacht kleurtje krijgen.
  • Snij de kip in dunne reepjes en voeg ze bij de couscous in de kom.
  • Als de groenten klaar zijn, voeg je ze ook toe aan de diepe kom.
  • Doe de olijven en peterselie erbij en roer alles goed om.

Serveer de couscous in mooie diepe borden! Ik hou ervan om mijn eten te serveren in mooie borden. Dat maakt het eten nog een beetje lekkerder! Geniet!

Conclusie: Couscous met groenten en kip.

couscousCouscous kan makkelijk en eenvoudig te bereiden zijn en toch heel erg lekker. Daardoor wordt dit een heel dankbare maaltijd om klaar te maken op drukke of luie dagen.

We weten ondertussen allemaal dat het gezonder is om niet te veel koolhydraten te eten en minder suikers. Couscous bevat erg veel koolhydraten en doen de bloedsuikerspiegel dan ook stijgen. Dit is niet aan te raden om elke dag te eten. Jouw lichaam wordt daar niet blij van.

Ondanks dat couscous veel selenium bevat en dit heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zou ik het je niet aanraden het dagdagelijks te consumeren. We zoeken makkelijke en snelle gerechten maar ook gezonde gerechten!

Ik eet gemiddeld één keertje per twee weken een kleine portie couscous en dan kan ik er ook écht van genieten. Ik hoop voor jou hetzelfde!

Wil je meer informatie over de Strakke buikspieren Kettlebell Workout voor Vrouwen? Klik op de knop hieronder en je komt op de website met meer info!

Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *