Zelf eiermuffins maken is makkelijk! Lees het hier! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 14 september 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Een nieuw gezond en snel recept waar jij mee aan de slag kan gaan. Leuk dat je er mee kan mealpreppen. Je maakt het klaar in grote hoeveelheid en geniet de rest van de week!

eiermuffinsHet is weer tijd voor een fijn receptje! Eentje met eieren. We gaan eiermuffins maken. Het snel kunnen klaarmaken van eten, is altijd fijn. En eieren zijn ideaal om een snelle en gezonde maaltijd op de tafel te toveren.

Je hoeft geen uren in de keuken te staan en je kan toch genieten van een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Dat is het allerbelangrijkste als je iets succesvol wil volhouden.

Vaak denken mensen dat gezond eten wil zeggen dat je uren in de keuken moet staan. Maar dat is niet zo. Of dat is wel zo, als je niet weet hoe je moet koken of als je niet voldoende snelle receptjes ter beschikking hebt.

Maar als jij ervoor zorgt dat je voldoende receptjes hebt dan kan jij elke week gezond en snel eten. En echt heel moeilijk is dat niet. Als je je goed informeert en 2 of 3 goede receptenboeken in huis haalt, dan ben je zo vertrokken.

Het leuke aan veel receptjes is dat je kan variëren. Uiteraard kan je ook elke week hetzelfde eten en dan heb je maar 7 menuutjes nodig, maar de meeste mensen houden wel van een beetje variatie.

Ik vind een gemiddelde van 15minuten in de keuken meer dan goed. Dat kan soms 10minuten zijn of eens een keertje 30minuten, maar langer dan dat moet het echt niet duren. Maak geen ingewikkelde dingen. Een mens heeft het al druk genoeg en het enige dat écht belangrijk is, is dat jouw eten gezond is én lekker smaakt.

eiermuffins makenZijn eieren gezond?

Er is veel twijfel en je hoort veel verwarrende berichten over eieren. Sommige zeggen dat je er maximum twee mag eten op een week, andere spreken weer over elke dag 2 of 3 eieren eten.

Maar waar ligt dan de waarheid en zijn eieren echt gezond of zijn ze eerder gevaarlijk voor onze gezondheid?

Eieren bevatten een goede portie vetten en dragen zo bij aan een gezonde portie omega 3 vetten. Ook bevatten ze goede gezonde eiwitten. (bron)

Veel mensen denken dat het eiwit gezond is en overvloedig mag geconsumeerd worden. Het eigeel zou het ongezonde deel van het ei zijn en dat zou je dan beter laten liggen. Maar is dat wel zo?

Het verhaal is simpel: Het eiwit van het ei bestaat enkel en alleen uit puur eiwit. En de enige vorm van voedingsmiddel die je daar in terug vindt is dan ook eiwit. Het eigeel bevat de vetten van het ei. Haal je het eigeel uit je ei en eet je alleen het eiwit op,  dan heb je geen vetten meer.

Maar gezonde vetten zijn een noodzaak in een goed uitgebalanceerd dieet. Een gezonde grote portie vet eten elke dag is extreem belangrijk. Het eten van vet zal er voor zorgen dat jij vet gaat verliezen. Jouw ei ontdoen van het geel is geen echte verstandige keuze. Het is immers belangrijk een goede dosering van vetten binnen te krijgen.(bron)

Zijn alle eieren goed?

Nee. Niet allemaal. Denk eraan dat jij het beest opeet dus eet je ook alles op waar het beest “van gemaakt” is. Als een kip een hele dag in een kooitje zit en geproduceerde granen te eten krijgt, dan krijg je niet dezelfde kip als diegene die een hele dag door het gras loopt en vers gras eet. (bron)

Dat spreekt immers voor zich. Ook voor ons is dat belangrijke informatie. Het stukje kippenvlees dat je krijgt van de kip in het grasveld is dus van andere kwaliteit dan het stukje kip van het beest uit een kot.

Eieren bevatten allerlei goede voedingsstoffen maar zoals met alles wordt er gevraagd op te letten hoeveel je ervan eet. Overdrijf niet. Eet je het graag, geniet er dan van, maar eet niet elke dag 7 eieren want dat is niet goed. (bron)

Verschillende manieren om eieren klaar te maken.

Er zijn zoveel verschillende manieren om eieren klaar te maken. Welke manier van klaarmaken jij verkiest is waarschijnlijk voor elk mens anders maar je hebt zoveel keuze dat iedereen het wel fijn vindt om een eitje te maken. En er zijn zoveel smaken dat je altijd wel iets tegenkomt dat je lekker vindt. (bron, bron)

Eieren koken.

Je kan een eitje koken, en dan bepaalt de kooktijd hoe zacht of hoe hard het ei zal zijn. Ik vind het zelf heel leuk om met soldaatjes in een eitje te doppen dus ik hou heel erg van de charme van zacht gekookte eitjes. Een zacht gekookt eitje moet ongeveer 4à5 minuten in het water.

Als je ze hard kookt, kan je ze makkelijk in de ijskast leggen en eten als snack. Ik ben niet gek van het hardgekookte eigeel en daarom zal ik mijn eitjes nooit op voorhand hard koken, maar ik moet zeggen dat het een erg makkelijke manier is om een eenvoudige en makkelijke snack bij de hand te hebben.

Eieren pocheren.

Je kan jouw eieren ook pocheren. Pocheren is een manier waarop je het ei onmiddellijk in warm water doet(zonder zout!). De makkelijkste manier is om het ei eerst te breken in een koffiekop. Houd het water net onder het kookpunt. Doe er een goede scheut azijn bij. Maak een soort van draaikolk in je warme water.

Als de draaikolk zachter wordt, dan kan je het ei in het midden van de kookpan gieten. Een gepocheerd ei moet je ongeveer 1 à 2 minuten koken. Het eigeel moet van binnen nog lopend zijn.

Een omelet.

eiermuffins makenEen omelet is een makkelijke manier om snel een gezonde maaltijd klaar te maken. Je doet twee eieren in een kopje en klutst ze goed door elkaar. Doe er een beetje kruiden en een scheutje melk bij. Roer alles goed door elkaar.

Laat een pan heet worden met een klontje boter.

Kies of jij in jouw omelet nog graag groentjes of spek of iets anders wenst. Als dat zo is, dan voeg je dat eerst toe aan de pan en laat je dat heerlijk bakken. Ben je daar klaar mee, dan kan je de eieren over het geheel in de pan gieten.

Zet het vuur wat zachter zodat er niets aanbrandt.

TIP: Wil jij graag koolhydraatarm eten? Maak dan gebruik van het koolhydraatarm weekmenu. De recepten zijn gemakkelijk en snel klaar te maken. Daarnaast val je gemiddeld 2kilo per week af! Bekijk hier het koolhydraatarm weekmenu.

Een roerei.

Een roerei maken is waarschijnlijk nog makkelijker dan een omeletje. Ik vind het één van de lekkerste manieren om een ei klaar te maken. Krak de eieren (ik neem er meestal 2 per persoon). Kluts ze in een tasje en kruid met peper en zout. (Iets pikant kan je toevoegen als je dat lekker vindt).

Smelt een beetje boter in de pan. Als de boter warm is giet je het eiermengsel in de pan. Roer met een spatel het ei steeds naar elkaar toe. Voeg een scheutje room toe om het roerei lekker smeuïg te maken. Het klaarmaken van een roereitje duurt ongeveer 2 minuutjes.

Gekke eieren.

Er zijn nog duizend en één manieren om met eieren te werken. Ik denk maar aan het maken van gevulde eieren of eieren uit de oven of een zelfgemaakte eiersalade met een stel gekookte eitjes, pijpajuin en mayonaise. Het kan allemaal en jij kan er allemaal lekker van genieten.

eiermuffins maken

Makkelijk en gezond.

Eieren klaarmaken kost niet veel tijd en je geeft jouw lichaam onmiddellijk een gezondheidsboost. Eieren zijn immers erg gezond. Ze zitten boordevol gezonde vetten en heerlijke eiwitten. Elke dag een portie eieren eten zal je lijf alleen maar goed doen.(bron)

Laat je niet te veel wijsmaken. Slechte cholesterol krijg je alleen van slechte voeding en slechte vetten, niet van natuurlijke gezonde voedingsmiddelen. Maak daar duidelijk jouw onderscheid, je zal er veel plezier van hebben.

Eieren lenen zich ook heel erg tot het klaarmaken van meerdere porties. Als jij bijvoorbeeld op zondag even de tijd neemt om wat eieren hard te koken, of een stel muffins te maken, dan weet jij met zekerheid dat je de rest van de week steeds een gezonde snelle hap in de koelkast hebt liggen.

Muffins maken van eieren.

Een receptje dat ik consequent elke week maak op zondag zijn de muffins. Eiermuffins. Het duurt mij niet langer dan 10minuten om klaar te maken. Je steekt de muffins in de oven en 23 minuten later ben je klaar. Het is zo geweldig handig en je kan er eindeloos mee variëren dat je gewoon niet moet twijfelen.

Iedereen heeft tien minuten tijd op zondag en iedereen kan dit recept maken. Het excuus van “geen tijd dus ik kan niet gezond eten” is ronduit belachelijk. Elk mens kan gezond eten. Informeer jezelf, kies goede receptenboeken, neem de tijd en ga aan de slag.

Het is een kwestie van gewoonte om jouw ingesteldheid te wijzigen en gewoon te durven gaan voor een gezonder, blijer en vrolijker lichaam en algeheel leven.

RECEPT: EIERMUFFINS!

We beginnen er aan. We maken eiermuffins en we maken er steeds 12 in één keertje denkende aan het principe dat we er een hele week willen kunnen van eten. Alles wat goed blijft, kan je gewoon in grote porties maken. Er is niks ergs aan het feit dat jij geen zin hebt om elke dag opnieuw in de keuken te staan?

eiermuffins maken

Het is alleen maar een teken dat jij erg slim bent! Je spaart tijd uit, je spaart centen uit en jij zorgt ervoor dat jouw lichaam en geest blij worden van dat gezonde voedsel. Dat is super goed.

Wil je graag zien hoe ik het receptje klaarmaak, ga dan hier naar het youtube filmpje!

Wat heb je nodig?

 • Een muffinvorm.
 • Twaalf siliconen muffinvormpjes.
 • Een grote kom.
 • Een klopper.
 • Een koksmes.
 • Een snijplankje.
 • Een dunschiller.

Ingrediënten:

 • Tien eieren.
 • Groenten naar keuze.
  • Groene paprika
  • Asperges
  • Ajuin
 • Peper en zout.
 • Pili-pili (indien gewenst).
 • Spek of kip.
 • Geraspte kaas.

Hoe maak ik het?

Hier gaan we. We beginnen met het recept en gaan lekker koken. Maak het niet te groots, het woord “koken” is hier eigenlijk niet aan de orde. Het is maar een kwestie van de zaken bij elkaar te gooien, een beetje te roeren en alles in vormpjes te gieten. De oven doet de rest van het werk.

 • Begin zoals met alle recepten, steeds met het snijden van de groenten.

Je neemt zelf de groenten die jij graag eet of wil, dus ga kiezen en variëren. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je daar helemaal niet moet van wakker liggen. Ik neem voor dit receptje, groene paprika, groene asperges en ajuin.

 • Neem de snijplank en de asperges. Snij de asperges in kleine stukjes.
 • Ik snij ze meestal in 4 gelijke stukjes.
 • Neem de paprika en schil hem met de dunschiller.
 • Ontpit paprika en snij hem in kleine stukjes.

Paprika.

Ik maak er een gewoonte van om een paprika steeds te schillen. De schil wordt niet door elk lichaam even goed verteert en dus doe ik hem er graag af. Het moet niet maar als je merkt dat je misschien soms last hebt van darmen of maag, dan is een paprika schillen misschien wel de oplossing.

Een paprika is geen wortel. Gebruik daarom specifiek de dunschiller. Er is wel degelijk een verschil tussen een dunschiller en een gewone schiller voor wortels. Ik gebruik de dunschiller voor paprika’s, komkommer, courgette en je kan er ook aardappelen mee schillen. Dit is een erg goede dunschiller. 

 • Neem een halve ajuin en snij in kleine stukjes.
 • Koop blokjes spek of snij jouw hompje spek zelf in blokjes.
 • Neem een grote kom.

Kommen.

Grote kommen zijn zo handig in een keuken! Je kan ze altijd gebruiken voor alles en nog wat. Ik doe er mijn slaatjes in, ik maak er beslag in voor koekjes en taart. Je klopt er snel eieren in of slagroom. Grote kommen komen altijd van pas. Een ander voordeel is ook dat ze steeds erg snel afgewassen zijn.dunschiller

Het snel afwassen van keukenspullen vind ik ook een must als ik aan het koken ben. Ik wil alles snel proper en hoe sneller dat gaat, hoe liever ik het heb.

Je hebt verschillende soorten kommen, ik houd van kleur maar je hebt ook gewone witte komen. Ga hier eens op zoek en kies uit wat jij leuk, handig en mooi vindt!

 • Breek 10 eieren in de kom.
 • Voeg peper en zout toe.

Kruiding.

Je kan eender welk kruid toevoegen waar je van houdt. Ik voeg vaak kurkuma toe omdat dit gezond is en de muffins een mooie gele kleur geeft. Maar je kan ook gaan experimenteren met provinciaalse kruiden, oregano, tijm of andere kruiden. Allemaal erg lekker in combinatie met eieren.

 • Roer de eieren los samen met de kruiden.
 • Verwarm de oven voor op 180°.
 • Steek in de muffin-pan alle siliconen muffin vormpjes.
 • Doe er de groenten in.
 • Je hoeft niet in elke muffin dezelfde groenten te doen, je kan altijd variëren.
 • Nu heb je 12 gevulde vormpjes met groenten en spek.
 • Giet hierover het eiermengsel.

Zorg dat elke muffin ongeveer even vol zit. Tien eieren zorgt in principe voor 12 goed gevulde muffins. Is dat niet zo, dan kan je steeds nog een eitje extra breken en toevoegen. Of je maakt er eentje minder. Kijk even hoe het bij jou uitdraait. Niet alle eieren zijn even groot.

 • Doe een beetje geraspte kaas in het eiermengsel.
 • Zet de muffin-pan in de oven.
 • Bak alles gedurende 20-25 minuten op 180°.

Niet elke oven is hetzelfde dus houdt het een beetje in het oog. Bij mij komen de muffins altijd heel hoog te staan. Ze komen helemaal naar boven en zien er reusachtig uit. Niet ongerust zijn als dat gebeurt. Eens je ze uit de oven haalt, zullen ze terug zakken tot normale hoeveelheden.

Voedingsstoffen/Macronutriënten?

eiermuffins met eierenEn dan zijn jouw heerlijke muffins helemaal klaar. Je kan ze koud eten, maar je kan ze ook terug opwarmen als je liever warme eitjes eet. Dat is allemaal goed. Je kan deze muffins bewaren in een schaal (ik gebruik steeds glas omdat dat gezonder is dan plastiek.) en een hele week in de koelkast zetten.

Neem er eentje uit als je zin of honger hebt. Koud zijn ze heerlijk, maar als je ze warm maakt met een klein slaatje bij, krijg je een echte maaltijd. Maar dan wil je waarschijnlijk ook wel weten wat dan de macronutriënten zijn in de muffins?

Als je 2 eiermuffins zou eten dan heb je ongeveer 169 calorieën gegeten. Gezonde calorieën waarvan 2,5gr koolhydraten 13gr vetten en 11gr eiwitten. Gezien de gezondste manier van eten is, om je koolhydraten te beperken en zoveel mogelijk gezonde vetten en een goede portie eiwit te eten, is dit dus een ideale maaltijd.

Je hoeft je dus helemaal niet slecht of schuldig te voelen bij het eten van eiermuffins: integendeel!

Op zoek naar?

Ik krijg veel mensen die me vragen waar ik toch al die gezonde recepten blijf halen en hoe je steeds variatie op je bord kan krijgen? Dat is inderdaad voor veel mensen een probleem. Steeds diezelfde groenten, datzelfde vlees, sausje. Het principe van “vlees, groenten en patatten” op jouw bord.

Maar het hoeft niet zo te zijn. Ikzelf heb een 20tal gerechtjes waar ik echt gek op ben en die wissel ik gewoon telkens af. Heb ik  eens zin in iets anders, dan maak ik dat ook gewoon. Het is een kwestie van een aantal gerechten te hebben. En als dat gezonde en voedzame gerechten zijn, dan komt het helemaal goed.

Gezonde en lekkere recepten vind je bijvoorbeeld in de afslankreceptenbijbel.

Wil jij ook overheerlijke recepten om snel en blijvend mee af te slanken? Maak het jezelf makkelijk! Er gingen al meer dan 2650 andere mensen mee aan de slag!

Ja! Ik wil meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *