Eten uit verveling? Wat kan je eraan doen? - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
afvallen 12 november 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Eten is een noodzaak om te kunnen functioneren, maar eten is geen hobby. Wat is het verschil en weet jij hoe het onderscheid te maken?

eten is geen hobbySoms hoor je mensen op de televisie wel eens zeggen dat koken en eten een hobby is. Vaak zijn het mensen die thuis graag koken, veel kookboeken hebben en plezier scheppen uit het klaarmaken van voedsel voor zichzelf en anderen.

Genieten van voedsel bereiden, nieuwe recepten uitproberen en ze dan ook kunnen proeven kan inderdaad erg leuk zijn. Vrienden uitnodigen en laten zien/proeven wat je bijgeleerd hebt. Het hoort er allemaal een beetje bij.

Ik vind het erg leuk om zelf te experimenteren met nieuwe recepten, met verschillende soorten van bereidingen en kookstijlen.

Tegenwoordig zijn er op televisie verschillende soorten programma’s waar koken het centrale thema is. Mensen maken eten voor andere mensen en ze geven elkaar dan scores. Of wedstrijden waarin je zo goed mogelijk moet gaan koken om dan verder te kunnen naar de volgende ronde.

Bezig zijn met eten is voor vele mensen iets leuks. Voor sommige mensen is eten, voedsel en het consumeren ervan een obsessie. Voor nog andere mensen is het iets dat ver van hun bed staat. Niet iedereen kookt en bereidt voedsel. Sommige mensen eten alleen maar “grijpbaar” voedsel.

Wanneer wordt een dagelijkse bezigheid een hobby?

pasta maken Laten we beginnen met de definitie van een hobby. Een hobby  is een bezigheid die je graag uitoefent en waarvoor je bereid bent om er een deel van je tijd in te steken.(bron)

Dit “beter worden” vind jij leuk, geeft jou voldoening en brengt je tot een staat van ontspanning. Het zorgt voor vreugde, rust en blijheid in jouw leven. Het is een activiteit waar jij gelukkig van wordt en die je inspireert.

Een mens kan verschillende hobby’s hebben. Deze zijn vaak om de tijd te vullen en een fijn gevoel te houden maar het is ook leuk als die hobby effectief een meerwaarde is voor jouw huidige leven. De tijd die je eraan besteedt, zal er dan voor zorgen dat jij als mens beter wordt.

Koken.

Voor sommige mensen is koken dus een hobby. Je kan op verschillende manieren bezig zijn met koken. Zo kan je koken voor vrienden, meedoen aan wedstrijden en televisie-programma’s maar je kan ook in eerste instantie naar de kookles om zo de echte kneepjes van het vak te leren.

Vaak vind je deze cursussen in avondschool voor volwassenen en loopt dit gedurende een aantal jaren. Je begint dan bij de basiskennis zoals leren snijden, materiaal gebruiken en de verschillende bereidingswijzen. Daarna leer je echte maaltijden maken die wisselen tussen ontbijt, lunchgerechten, hoofdgerechten en desserten.

Dit kookboek is geweldig! Heerlijke recepten. Makkelijk klaar te maken zonder veel moeite. Het kookboek hanteert alleen gezonde recepten met de juiste hoeveelheid macronutriënten! Hier vind je de kortingslink!

Als je het dus leuk vindt om bij te leren en graag lekkere maaltijden wil bereiden dan is een avondopleiding kok, misschien wel iets voor jou.(bron, bron)

Maar eten is géén hobby! Te veel eten is dus niet goed!

kindDat klopt als een bus. Koken kan dan misschien een hobby zijn, maar eten mag dat zeker niet zijn. Eten is een noodzakelijk kwaad. Iets dat moet gebeuren. Elke dag. Om te kunnen functioneren en om jouw lichaam gezond te houden.

Er zijn mensen die eten zien als een obsessie. Dat kan alle richtingen uit. Dit soort manier van omgaan met voedsel wordt in onze maatschappij meer als algemeen beschouwt en dus niet echt als iets negatief, maar niets is minder waar(bron). Eten is geen bezigheidstherapie.

Als je eten gaat beschouwen als een bezigheid, dan zou je wel eens heel snel dik kunnen worden. Niet alleen dik, maar ook ziek. Je moet het jou even voorstellen: Elke keer jij jou verveelt, ga je zaken in je mond steken. Ik denk aan:

 • Zaterdagnamiddag, het regent, niets te doen: Eten.
 • Televisie kijken: Eten.
 • Zondagochtend: We zijn nog moe, liggen in de zetel: Eten.
 • Tijdens het maken van eten: Eten.
 • Huiswerk met de kinderen: Eten.
 • Werken op de computer: Eten.
 • Boekje lezen met: Eten.
 • Op een terrasje zitten met een hapje: Eten.
 • In de auto, file, wachten, aanschuiven, dan maar iets: Eten.
 • De tuin in orde maken, tussenin even: Eten.
 • Huis poetsen, beloning tussen de kamers door: Eten.
 • Het werk is hard en lastig maar we hebben veel beloningen bij: Eten.

Ik kan zo wel een tijdje doorgaan: mensen hebben altijd excuses om te eten. ETEN is GEEN hobby! Eten is geen tijdverdrijf! Geen mogelijkheid tot het opvullen van gaten in je hoofd of je lijf.

Eten is geen beloning, geen schouderklopje, geen oncontroleerbare handeling. Eten is het in jouw mond steken van voedsel dat jouw lichaam nodig heeft om de dagdagelijkse taken te kunnen uitvoeren.

Maar ik voel mij beter als ik (teveel)eet!

Ja, dat begrijp ik. Eten zorgt ervoor dat je jezelf iets geeft, iets gunt. Je geeft jezelf iets troostend. Iets dat je een fijn gevoel geeft, al is het maar even. Je neemt de aandacht af van andere dingen en je kan je even helemaal focussen op jouw eten. De smaak, de textuur en het fijne gevoel dat jou dat geeft.

Eten biedt troost, geeft rust en vult eenzaamheid, leegte en pijn. Het kan je emoties even uitschakelen en je kan even stoppen met piekeren. Daardoor houden mensen er ook van om te pas en te onpas te gaan eten. En omdat het zo fijn is, blijven wij het doen.

Het is een fijn gevoel om te voelen dat jouw buik zich vult. De afleiding van het eten zorgt er dan ook voor dat we dit gedrag zullen blijven houden als we er ons niet echt bewust van worden. Eten wordt zo een effectieve manier om om te gaan met negativiteit en vreselijke gevoelens, herinneringen of ruzies.

Een voedselverslaving of obsessie spreekt dat deel van de hersenen aan dat ook aangesproken wordt met een drugverslaving bijvoorbeeld(bron). Het heeft een sterk effect op ons beloningscentrum in de hersenen. Een voedselverslaving heeft op dat moment niets te maken met wilskracht maar wel door een dopamine signaal in de hersenen.(bron, bron)

Slim bekeken!

Het is dus niet zo vreemd dat heel veel mensen een slechte relatie ontwikkelen met eten. Doordat we vaker eten gaan associëren met bezigheidstherapie, verveling, slechte emoties en zo veel meer, krijgt eten al snel een negatieve bijklank. Het is immers ook zo, dat we ons vaak na het eten van dergelijk “emotie voedsel” ook écht slecht gaan voelen.

Het eten uit emotie of verveling is dus niet de juiste oplossing. Hierdoor ontwikkelen sommige mensen wel vaker een eetstoornis. En als het geen echte stoornis is dan tenminste wel een slechte verhouding met eten en voedsel. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Een eetstoornis is eigenlijk niet zo vreemd en er zijn best veel mensen die er mee te maken hebben. Het is een systeem dat je heel lang kan volhouden als je er zin in hebt. Het is een veel beter idee om een gezonde manier te zoeken om om te gaan met eten en voedsel.

De enige manier om met je eetstoornis (of jouw slechte relatie met eten) om te gaan is door in eerste instantie jouw patronen te ontdekken. Als je doorhebt welke patronen jij gebruikt dan kan je op zoek naar oplossingen.

Oorzaken zoeken.

Welk probleem jij ook hebt met voedsel, het is altijd belangrijk om te gaan zoeken naar de oorzaken. De redenen waarom jij doet wat je doet en de reden waarom jij niet in staat bent om voedsel op zijn waarde te schatten. Jij hebt natuurlijk niet zomaar eetbuiten, een constante drang naar voedsel of een obsessie.

zonsondergang te veel eten

Deze hebben allemaal een reden en dus een functie. Voorbeelden waarom we onszelf deze obsessies hebben aangepraat, kunnen bijvoorbeeld zijn(bron,bron):

 • Om je goed te voelen.
 • Om te kalmeren.
 • Bepaalde gevoelens/emoties wegduwen.
 • Om los te komen.
 • Om even weg te glippen uit de realiteit.
 • Proberen tot rust te komen.
 • Om controle te hebben/krijgen over een bepaalde situatie.

Door je hier van bewust te zijn, kan je al makkelijker gaan zoeken naar een oplossing. Doordat je zo vaak met eten bezig bent en vaker eet, dan nodig is, ga je natuurlijk ook geconfronteerd worden met negatieve bijwerkingen die jou eerder beperken in je leven.

Je zal extreem verdikken of extreem vermageren. Je zal alleen maar bezig zijn met eten en je niet meer kunnen focussen op iets anders. Leuke dingen zijn niet meer aan de orde. En dan mogen we zeker het sociale aspect niet vergeten waarbij we ons schamen om er over te praten of we ons schuldig gaan voelen.

Het is geen freakshow!

Dat is het zeker en vast niet. Houd altijd in je achterhoofd dat niemand in eerste instantie een plan heeft ontwikkeld om nu eens moeilijk te gaan doen over eten. Niemand is daar bewust mee bezig. Tot er ineens een probleem IS.

Onbewust ben je immers bezig met voeding en gevoelens. Je maakt verbindingen tussen wat je eet en hoe je je voelt. Dit gebeurt vaak vanaf een bepaald moment zonder dat je het echt in de gaten hebt, maar ineens is het daar.

Ik geef jou een voorbeeldje:

 • Je hebt gedaan met werken. Je komt thuis. Lange zware dag gehad en we zijn toch toe aan een beloning na deze lange vervelende dag. Een lekkere maaltijd met frietjes en mayonaise, een lekker dessert of een flesje wijn. Het kan eender wat zijn. Jouw geest maakt de verbinding van belonen en eten.
 • Kinderen willen het gezellig maken: avondje film. Leuk gezellig. Zakje popcorn, chips en m&m erbij. Want anders is het niet écht gezellig! Hier de verbinding : gezellig kan het alleen zijn mét eten.
 • Het is feest: er is iemand jarig! We eten taart, we delen snoepgoed uit en we nemen de tijd om speciaal samen te komen om de verjaardag te vieren met eten. Link: etentje-feest-genieten.

Zo kan ik natuurlijk nog wel een tijdje verder gaan. Er zijn zelfs televisie programma’s die aanzetten tot eten. Zo ken ik bijvoorbeeld een vriendin die elke keer als het Expeditie Robinson op televisie is, de behoefte voelt om zich vol te proppen met suiker.

We ontwikkelen dus allemaal vreemde verbindingen met eten. Het is daarom belangrijk om hier even bij stil te staan en te kijken welke verbindingen jij gemaakt hebt met eten. Daardoor ken je de oorzaak en dus kan je jezelf gaan helpen.

Te veel eten: Wat kan je eraan doen?

Als je merkt dat jij eten gebruikt als oplossing voor jouw slechte gevoelens, jouw verdriet of jouw gebrek aan zelfvertrouwen dan is het belangrijk dat jij jouw tijd anders gaat indelen. Dan is het belangrijk dat je andere mogelijkheden gaat zoeken die jou hetzelfde gevoel geven als eten, maar dan op een gezonde manier.(bron)boos mannetje te veel eten

 • Leer omgaan met je emoties.
 • Leer spreken over jouw emoties.
 • Durf hulp vragen.
 • Denk positief.
 • Zoek elke dag naar een gelukkig gevoel.
 • Wees jezelf en/of werk daaraan.
 • Leer rustig worden.
 • Leer opkomen voor jezelf

Je kan hier mee aan de slag gaan met een therapeut, maar als je een beetje sterk in de schoenen staat en je bent honderd procent zeker dat je hier iets wil aan veranderen, dan kan je er ook mee aan de slag gaan met jezelf en een aantal boeken. Rustig worden en jezelf de juiste weg ophelpen is belangrijk.(bron)

Tip: Dit boek helpt jou de rust te vinden in jezelf. Zo kan je beter in het leven staan. Je begrijpt jouw emoties en je kan een positieve energie geven aan jouw leven. Bekijk hier het boek aan de scherpste prijs.

1. Doe veel dingen die je leuk vindt.

Doe dingen die je leuk vindt. Concentreer je op dingen die je vrolijk maken. Bezigheden waar je beter van wordt, sterker en die leerrijk zijn. Alles waar jij veel aandacht aan besteedt, zal groeien in jouw lichaam en in je hoofd. Een mens draagt immers alle positiviteit met zich mee.

Hoe meer aandacht je dus zal besteden aan bezigheden, zaken, mensen, activiteiten die je gelukkig maken, hoe minder jij zal bezig zijn met eten op momenten dat het niet nodig is.

2. Haal je verleden weg.

We zijn allemaal onderweg met een rugzakje op de rug dat gedragen moet worden. In dat rugzakje zit heel veel rommel. Heel veel dingen die pijn doen. We zijn allemaal gekwetst of beschadigd geweest in het leven. Dat kunnen kleine dingen zijn, dat kunnen grotere dingen zijn.

Denk maar aan pesten, geweld, ziekte, sterfte, seksueel geweld, scheiding van ouders, ruzies, noem maar op dus het kan eigenlijk alles zijn. Alles wat jou vroeger gekwetst heeft, zal ervoor zorgen dat je vandaag bent wie je bent. Veel gedragingen die je stelt verwijzen ook naar vroeger.

Onverwerkte trauma’s zorgen voor acties in het heden. Daarom is het belangrijk dat je deze trauma’s verwerkt en dan leert opzij zetten. Ruim ze op, geef ze een plaats, praat ze uit en zorg dat je er geen last meer van hebt. Op deze manier kan je verder met jouw leven.

3. Draag zorg voor jouw lichaam, te veel eten is nergens goed voor.

Je krijgt er maar één. Eén lijf en daar moet je het mee doen. Het is dan ook belangrijk dat jij dat lijf graag ziet en goed verzorgt. Maak je niet dik in dwaze dingen. Elk lichaam is anders en aan de basis kan je niets veranderen. Maar jij kan er wel voor zorgen dat alles wat je eet gezond is.

groenten

Zo houd je je lichaam gezond en vrolijk. Door het te voeden met de juiste voedingsstoffen zal je lichaam blij worden langs de binnenkant. Je krijgt geen klachten en je wordt niet ziek. Hoeveel je eet, houd je in de gaten zodat je niet te dik of te mager wordt.

Zorg dus voor een gezond eetpatroon. Eet puur voedsel, geen suiker. Eet de juiste hoeveelheid macronutriënten in de juiste voedingsmiddelen. Zorg voor voldoende rust, ontspanning en slaap. Deze zijn immers ook belangrijk. Vergeet niet om ook voldoende te bewegen!

Conclusie: Te veel eten!

Als je merkt bij jezelf dat je last hebt met voeding en dat je inderdaad openstaat om in de valkuil van obsessie te vallen, dan is het een goed idee om jezelf te informeren over belangrijke onderwerpen. Zo zal je dan weten dat een gezond lichaam ook een gezonde geest nodig heeft.

Het is belangrijk om fysiek jezelf te verzorgen door gezonde voeding tot je te nemen, goed te bewegen en voldoende rust te nemen. Samen met een geestelijke gezondheid kan dit zorgen voor een gelukkig en gebalanceerd leven.

Eten is geen hobby, maar wel een noodzaak voor de mensheid om in leven te blijven. Een mens heeft voldoende met 2-3 grote maaltijden per dag. Eet je liever 6 kleine maaltijden dan kan dat natuurlijk ook maar zorg ervoor dat je je lijf voldoende laat rusten.

O ja! Dit geweldige koolhydraatarm 30 dagen menu geeft jou alles wat je nodig hebt om gezond te worden!Het is super makkelijk en heerlijk lekker!

Ja! Ik wil het menu bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *