Zelf glutenvrij brood maken? Bekijk het recept! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 12 oktober 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Er is niets leuker dan zelf brood maken. Het geeft een basisgevoel van zelfredzaamheid. Zeker als je anders eet dan anderen! Glutenvrij bakken is niet moeilijk!

broodbolletjesHeel veel mensen zijn op zoek naar koolhydraatarme en glutenvrije recepten. We worden immers steeds aandachtiger voor onze gezondheid en voeding. Alleen zijn er niet altijd lekkere voedingsmiddelen te vinden. Zelf een glutenvrij brood bakken is dan een goed alternatief.

Gluten zitten meestal in allerlei soorten voedsel die tot ons gemak dienen. Minder tot onze gezondheid.

Mensen die graag wat gewicht willen kwijtspelen halen de beste successen als ze hun voeding gaan aanpassen naar koolhydraatarm eten. Dit houdt in de praktijk ook in dat je heel veel gluten uit je voeding haalt.

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar gerechten zonder gluten zijn beter voor het lichaam en makkelijker te verteren. Zeker voor mensen die met hun gezondheid sukkelen. Dat gaat van darmproblemen naar buikpijnen, hormonen disbalans, obesitas en schildklierproblemen.

Wat zijn gluten?

Gluten is de naam voor een groep eiwitten die in verschillende soorten granen voorkomt. We vinden geen gluten in dierlijke producten. Gluten in brood zorgen ervoor dat het brood een zachte structuur behoudt. Ze zorgen ervoor dat producten die van meel gemaakt worden, zacht en plooibaar blijven.

Bevat een product veel gluten dan zal het product steviger worden. Hoe meer gluten, hoe steviger het brood.

Brood maken zonder gluten is dus niet zo evident. Als brood moet rijzen en groot wil worden, heeft het gluten nodig. Zonder de gluten zal het brood inzakken en zijn stevigheid verliezen. Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen voor bepaalde meelsoorten als je op zoek gaat naar glutenvrij brood recepten.

Waar zitten de gluten in?

Gluten vind je terug in granen.

  • Rogge
  • Tarwe
  • Spelt
  • Gerst
  • Kamut

Gluten vind je ook in andere producten die gemaakt worden met deze granen. Dus alles wat gemaakt wordt met tarwe of spelt of rogge zal dan ook gluten gaan bevatten. Denk hierbij maar aan:

  • Brood
  • Muesli
  • Havermout
  • Koekjes
  • Taarten
  • Pizza
  • Pasta
  • Couscous
  • Bier
  • Bindmiddelen
  • Sauzen
  • Bloem
  • Melen
  • Puddingpoeders
  • Bakpoeders

En doordat producten zoals bloem, bindmiddelen en meel vaak gebruikt worden in bv vlees, snoep, koekjes, pizza en kant en klare maaltijdjes zitten deze producten ook vol met gluten.

Wil je dus glutenvrij eten, dan moet je heel veel producten elimineren uit jouw voedingspatroon. Het is altijd aan te raden de labels te lezen op de voedingsmiddelen die je wenst te kopen.

Natuurlijke dierlijke producten bevatten geen gluten. Wordt er van een kipfilet een kippenworst gedraaid dan zitten er hoogstwaarschijnlijk wel gluten in.

Zo zijn quinoa, rijst en boekweit wel glutenvrij maar worden ze vaak besmet met gluten doordat ze in dezelfde fabrieken bewerkt worden als couscous en pasta waar dan wel gluten inzitten. Er is dan sprake van kruisbestuiving. Opletten is hier dus heel belangrijk.

Zijn gluten ongezond?

glutenvrije broodvervangersGluten hoeven niet noodzakelijk ongezond te zijn. Gluten zijn eiwitten en ons lichaam -de maag en de darmen- kunnen perfect eiwitten verwerken. Voor de meeste mensen zijn gluten dus geen probleem.

Sommige mensen krijgen klachten bij het eten van gluten. Denk maar aan:

  • Buikpijnen.
  • Zware krampen in de darmen.
  • Winderigheid.
  • Constipatie of diarree.
  • Energie dipjes, zin om te slapen.
  • Dodelijke vermoeidheid waardoor je niet uit bed raakt.
  • Combinatie van verschillende klachten.

Als je één -of meerdere- van deze klachten merkt bij jezelf dan ben je waarschijnlijk wel gevoelig voor gluten.

Sommige mensen hebben een glutenintolerantie en bij deze mensen is het eten van gluten gevaarlijk. Als deze mensen gluten eten dan zal er in de dunne darm een probleem ontstaan. Het slijmvlies van de dunne darm raakt dan beschadigd en hierdoor ontstaan allerlei ernstige darmklachten.

Gluten zijn dus op zichzelf niet ongezond. Wel is het zo, dat mensen die minder of geen gluten eten zich vaak fysiek en mentaal beter en sterker voelen. Voedsel zonder gluten verteert sneller en is minder belastend voor de maag en de darmen. Af en toe eens vakantie nemen zonder gluten is daarom geen slecht idee.

Wat zijn glutenvrije producten?

Glutenvrije producten zijn alle producten die gemaakt worden met natuurlijke producten en die niet gemaakt worden met graansoorten, bloem of meel.

Producten die geen gluten bevatten zijn bijvoorbeeld:

  • Verse groenten
  • Vers fruit
  • Kokosmeel
  • Amandelmeel
  • Niet bewerkte vleessoorten
  • Niet bewerkte vissoorten
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Noten, zaden en pitten
  • Melk, zuivere kaas, yoghurt
  • Olie, boter
  • Suiker, confituur en honing
  • Glutenvrije broodvervangers
  • Alle glutenvrije vormen van brood, pasta, toast, gebakjes
  • Glutenvrije bindmiddelen

O ja! Dit geweldige koolhydraatarm 30 dagen menu geeft jou alles wat je nodig hebt om gezond te worden!Het is super makkelijk en heerlijk lekker!

Ja! Ik wil het menu bekijken!

Waar koop je glutenvrije producten?

Glutenvrije producten kan je tegenwoordig overal vinden. Zeker in bio winkels waar ze biologische producten verkopen. Maar tegenwoordig heeft de gewone supermarkt ook al een afdeling met glutenvrije producten. Hier vind je dan allerlei broodsoorten, koekjes, chocolade en dat soort dingen.

Ben je op zoek naar meer geraffineerde glutenvrije producten om zelf ook echt mee te koken, dan kan je beter online gaan kijken. Kokosmeel en amandelmeel bijvoorbeeld is vaak erg duur als je het in de biowinkel of gewone supermarkt wil gaan kopen. Online vind je dit aan goede kwaliteit en iets lagere prijzen. Ik koop mijn meel altijd bij Body en Fit online.

Ik eet graag brood en ik kan het niet missen. Wat nu?

Geen probleem toch?

Er zijn verschillende soorten glutenvrij brood op de markt. In de supermarkten vind je glutenvrije broodjes die je kan gebruiken. Je hebt er tegenwoordig al verschillende soorten. Ze zitten meestal verpakt in luchtledige verpakkingen om ze langer vers te houden.

glutenvrij brood zelf maken

Vaak smaken deze broden niet zo lekker en voelen ze heel taai aan. Daarom is het beter dat je op zoek gaat naar vers gemaakt brood. Er zijn ook glutenvrije wraps of bagels op de markt. Er is dus wel wat keuze.

Veel bakkers maken nog geen glutenvrije broodjes en als ze wel gemaakt worden dan kost een brood vaak het dubbele van een normaal brood. Het is dus een beter idee om zelf aan de slag te gaan met het glutenvrij brood.

Glutenvrij brood zelf maken is dat moeilijk?

Nee dat is niet moeilijk. Zolang je weet wat je aan het doen bent en je hebt een lekker en goed recept dan maak je op korte tijd heerlijk glutenvrij brood.

Het enige belangrijke om te weten is wel dat glutenvrij brood soms “een smaakje” heeft. Als je het niet gewend bent, dan zal je je daar moeten aan aanpassen. Denk bijvoorbeeld maar aan bananenbrood. Dat smaakt ook naar banaan. Als je niet houdt van banaan, ja, dan zal je bananenbrood niet lekker vinden.

Vaak worden er veel eieren toegevoegd aan glutenvrij brood of er wordt meel gebruikt dat anders smaakt dan de gewone melen van tarwe. Allemaal niet erg, maar wel fijn om het op voorhand te weten.

Toen ik voor de eerste keer glutenvrij brood ging bakken, wist ik dit niet. Jij weet het nu wel. Zo kan je zelf aan de ingrediënten van het recept zien of het jou zal bevallen.

Als een brood banaan bevat, dan moet je niet verbaast zijn dat het naar banaan gaat smaken. Hetzelfde met bijvoorbeeld eieren. Als je brood 8 eieren nodig heeft, dan heeft dat een reden en dan zal je brood ook naar ei smaken!

Wat hebben we nodig om glutenvrij brood zelf te maken?

Voor dit receptje heb je de volgende kookmaterialen nodig:

Wat haal ik in de winkel?

Als je deze broodjes wil maken, dan ren je naar de winkel met dit boodschappenlijstje:

  • Psyllium husk vezels.
  • Kokosmeel.
  • Glutenvrije Bakpoeder.
  • Zout
  • Eieren
  • Boter of kokosolie.

Weet je niet waar je de Psyllium Husk vezels, glutenvrije bakpoeder of het kokosmeel moet kopen, dan kan je dat zeker via deze website, maar normaalgezien kan je ze zeker ook vinden in de biowinkel en ook in supermarkten zoals Albert Heijn.

Glutenvrij brood zelf maken: Het recept!

glutenvrij brood zelf makenTijd voor het maken van deze broodjes! Ik heb veel broodrecepten gezien en uitgeprobeerd in de laatste jaren maar ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak teleurgesteld was.

Ik vond de structuur niet goed of de smaak beviel me niet. Een brood moet toch een beetje brood blijven en dat is vaak niet het geval.

Na een lange zoektocht kwam ik op het internet dit receptje tegen. Bij KetoConnect. Ik heb het een beetje aangepast naar een lactosevrije versie.

Het broodrecept is dus goed voor mensen die koolhydraatarm eten of het Keto dieet volgen, maar het recept is ook glutenvrij! Daarenboven zijn deze broodbolletjes heerlijk lekker en smaken ze het meest naar brood.

Ik maak van dit recept kleine broodbolletjes. Waarom? Dat is simpel.

  • Ten eerste vind ik het praktischer en makkelijker te bewaren.
  • Ten tweede beperkt het jou tot bepaalde proporties. Je gaat je op deze manier niet helemaal volproppen.

Het voorbereiden van deze broodjes duurt maar 5-10 minuutjes. Daarna doet de oven het werk. Ik maak steeds een kleine portie. Zo heb ik ongeveer 6-8 broodjes afhankelijk van hoe groot je ze rolt. Wil je meer broodjes dan kan je dadelijk een grote portie maken en dan verdubbel je gewoon de ingrediënten!

Wat heb je nodig.

  • 1/2 cup kokosmeel.
  • 2 el psyllium husk vezels.
  • 1/2 tl glutenvrije bakpoeder.
  • 1/4 tl Himalaya zout.
  • 3/4 cup water.
  • 4 grote eieren.
  • 3 el kokosolie.

De maten met “cups” doen tegenwoordig de ronde. Ze komen vanuit Amerika en het is een makkelijke manier van voedsel af te wegen. Gezien 1 cup melk niet evenveel is als bijvoorbeeld 1 cup suiker, is zo’n maatbekertje wel handig meegenomen. Tegenwoordig kan je deze ook overal kopen voor weinig geld. Bijvoorbeeld hier.

Het gebruiken van deze maatbekers is veel makkelijker dan het afwegen, dus ik kan het je absoluut aanraden om er een paar in huis te halen.

Hoe maak ik de bolletjes?

Daar gaan we met het recept. Warm eerst de oven op tot 180 graden.

  • Doe alle droge ingrediënten in de eerste kom: Kokosmeel, psyllium husk vezels, bakpoeder en zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Breek in de andere kom de eieren en mix met de handmixer.
  • Smelt de kokosolie (enkele seconden in de microgolf kan volstaan)
  • Doe de gesmolten kokosolie bij de eieren en mix.
  • Voeg het water toe en mix.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met het eiermengsel.
  • Blijf mixen tot het deeg dik wordt.

Als het deeg te vochtig blijft, of je krijgt het niet goed gerold/gekneed, dan voeg je wat meer psyllium husk vezels toe totdat het minder plakt en meer kneedbaar is.

  • Leg het siliconen-matje of het bakpapier op een bakplaat.
  • Maak van het deeg 6-10 kleine bolletjes brood.
  • Leg de bolletjes op het siliconen matje.
  • Bak de kleine pistolets gedurende 30-35minuten in de oven.

Deze bolletjes kan je een dag of 4 bewaren in een afgesloten container in de koelkast. Ze zijn niet langer te bewaren. Dus denk eraan als je grote porties zou maken, dat je ze dan ook binnen de 4 dagen moet kunnen consumeren.

Voor diegene die het graag wilt weten, is een dergelijk broodje ongeveer 100kcal waard en bevat het 1,3gram koolhydraten.

Conclusie: Glutenvrije brood-bolletjes!

broodbolletjesGlutenvrij brood zelf maken is dus helemaal niet zo moeilijk. Het kost niet zoveel tijd en je kan er dadelijk mee aan de slag. Waarschijnlijk moet je wel even boodschappen doen of even online wat spulletjes bestellen, maar deze kan je dan ook voor meerdere porties gebruiken.

Moet je glutenvrij eten of heb je gewoon zelf zin om wat vaker glutenvrij te eten, dan kan dat hier perfect. Het receptje is lekker voor het hele gezin. Jouw buik en maag worden er blij van, het is koolhydraatarm en het past perfect in een gezonde levensstijl.

Glutenvrij eten vraag een kleine aanpassing maar als jij al vaak koolhydraatarm eet, dan zit je op dezelfde trein. Dan is het maar een kleine moeite om nog een paar dingetjes extra aan te passen. Ik hoop dat je geniet van het receptje en dat je heerlijke bolletjes maakt.

O ja! Dit geweldige koolhydraatarm 30 dagen menu geeft jou alles wat je nodig hebt om gezond te worden!Het is super makkelijk en heerlijk lekker!

Ja! Ik wil het menu bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *