Makkelijke havermout recepten voor het ontbijt! Ontdek hier de 3 recepten!
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 8 december 2017
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Havermout eten is lekker en gezond maar niet altijd zo makkelijk. Hoe verwerk je die granen zodat het lekker en smaakvol wordt? Ik geef je mijn drie favorieten recepten!

havermoutKoken met havermout is voedzaam, gezond en je kan er eindeloos mee variëren.  Het is helemaal niet zo moeilijk als je weet hoe je de ingrediënten met elkaar moet combineren. Havermout recepten voor het ontbijt zijn ook makkelijk te vinden.

Havermout is een graansoort. Maar wel eentje die van nature uit glutenvrij is en dus erg vriendelijk voor onze darmen. Een goed werkend darmsysteem is erg belangrijk.

Alles begint namelijk in onze darmen. Als er daar iets verkeerd loopt, dan functioneert het hele lichaam niet goed. Een goede darmflora is het begin van een gezond leven.

Koken met havermout kan je in verschillende soorten gerechten. Je kan ze warm en koud bereiden en ze zijn beiden even lekker. Ik geef je graag drie van mijn favoriete recepten waarbij ik ga koken met havermout. Deze zijn snel klaar en makkelijk te bereiden.

Als je op zoek bent naar andere havermout gerechtjes zoals bijvoorbeeld broodjes van haver, warme hoofdgerechten en allerlei lekkers, dan kan ik je van harte het boek “havermoutje” aanbevelen. Hierin vind je maar liefst 70 gerechten die je kan maken met havervlokken.

Koken met havermout.

Koken met havermout is dus niet zo heel erg moeilijk. Alleen zijn de meeste mensen niet zo op de hoogte van de verschillende mogelijkheden. Ik weet dat ik enkele jaren geleden havermout alleen maar kende als dat vieze papje dat mijn grootmoeder in de ochtend at.

Een vieze smurrie die je op het vuur zet en wat laat aan koken met een beetje melk. Dat was havermout. Maar koken met havermout kan zoveel meer betekenen. Er zijn werkelijk duizenden manieren om te gaan koken met havermout, maar het is altijd handig als je jezelf kan laten inspireren.

Onderstaande recepten zijn makkelijk en lekker. Maar zeer zeker ook makkelijk. Koken mag voor mij vaak geen gedoe zijn. Als het gedoe wordt dan heb ik er ook geen zin meer in. Ik ga dus steeds voor makkelijk klaarmaken en makkelijk eten.

Recept 1: Pannenkoekjes.

Dit is waarschijnlijk mijn favoriete gerechtje. Pannenkoekjes gemaakt van havermout. Deze pannenkoekjes zijn een typisch voorbeeld hoe je lekker kan koken met havermout zonder dat het je veel moeite kost.

Mijn kinderen eten graag pannenkoeken en omdat ik een alternatief wou voor de pannenkoeken met suiker, bloem en boter kreeg ik dit recept in de gaten. Het is makkelijk, je hebt niet zo veel nodig en je kan er zoveel van maken als je zelf wil.

Met dit receptje kan je heerlijke kleine pannenkoekjes maken. Het deeg is een beetje zachter dan het deeg van gewone pannenkoeken dus je moet iets geduldiger zijn met het omdraaien van de pannenkoekjes. Kijk goed of het deeg onderaan lekker bruin wordt en bovenaan luchtblaasjes vertoont en dan kan je het voorzichtig omdraaien.

havermout recepten ontbijt

Wat heb je nodig?

  • Een blender.
  • 100 gram havermout.
  • 1 rijpe banaan.
  • 100ml amandelmelk (of rijstmelk).
  • 1tl bakpoeder.
  • 1tl kaneel.
  • Snuifje zout.

Hoe maken we het?

Doe alle ingrediënten in de blender en mix het geheel glad. Als je merkt dat het deeg te lopend is, dan doe je er nog wat havervlokken bij. Is het deeg een beetje te dik, dan kan je er nog wat amandelmelk bij doen. Dit recept is heel erg snel klaar, kost geen moeite en is super lekker.

  • Smelt een beetje kokosolie in een koekenpan.
  • Als de olie gesmolten is, giet je een beetje beslag in de pan.
  • Neem de tijd en laat het pannenkoekje zachtjes gaar worden aan de onderkant.
  • Zodra het goed is, kan je omdraaien.
  • Je kan in een gewone koekenpan, drie pannenkoekjes tegelijk bakken.

Maak een hele stapel pannenkoekjes en versier ze met wat jij lekker vindt: bosbesjes, beetje honing of agavesiroop, aardbeien, appeltjes of goij bessen. Besprenkel met wat kokosrasp en je hebt een heerlijk ontbijtje!

Zie je? Koken met havermout moet niet lastig of moeilijk zijn! Integendeel! Het is zelf makkelijk. Het vervelendste van dit recept is waarschijnlijk het afwassen van de blender!

Recept 2: Overnight oats!

Overnight oats betekent in het Nederlands dat je een potje havermout klaarmaakt en dat dan een hele nacht in de koelkast laat staan. Het is heel snel en makkelijk te maken en je kan er weer eindeloos mee variëren. Ik geef je hier een voorbeeldje, maar vervang zeker daar waar je het liever anders hebt.

Alles kan je in dit potje doen. Er zijn duizenden mogelijkheden om met dit recept te variëren. De havervlokken zullen -door een hele nacht in melk te staan- wak worden. Ze zullen dus smeuïg en plat worden van structuur. Het heeft een beetje de structuur van een papje.

Als je niet houdt van dat soort papjes, dan is dit misschien niets voor jou. MAAR geef het zeker een kans. Ikzelf ben ook niet gek van de papjes structuren, maar deze overnight oats vind ik echt wel lekker. En de verschillende smaken en mogelijkheden zorgen voor veel variatie.

havermout recepten ontbijt

Wat heb je nodig?

  • Glazen bokaal,
  • Havermoutvlokken,
  • 1/2mango,
  • 50 gram blauwe besjes,
  • 15gram walnoten,
  • 15gram amandelen,
  • 1tl kaneel,
  • 1el chiazaden,
  • 100ml amandelmelk.

Hoe maken we het?

  • Snij de mango in kleine blokjes.
  • Doe een laagje mango blokjes in de glazen pot,
  • Doe er wat vlokjes havermout op,
  • Daarna de walnoten en de amandelen.
  • Opnieuw havermout volkjes,
  • Giet de chiazaadjes erbij en schud een beetje met het potje.
  • Doe er de rest van de mango, havervlokjes en noten erbij.
  • Als laatste gooi je de blauwe besjes er bovenop.
  • Giet dan de amandelmelk over alles heen en sluit het glazen potje goed af.
  • Zet het in de koelkast en laat het daar de hele nacht staan.

Hoe meer chiazaadjes je gebruikt, hoe dikker het ontbijtje wordt. Je kan lekker schudden met het potje zodat alle ingrediënten hun plaats vinden in het potje. Zorg dat de havervlokken in de melk liggen zodat ze lekker zacht kunnen worden tegen de ochtend.

Recept 3: Muffins.

Muffins zijn altijd lekker en ze hoeven echt niet altijd ongezond te zijn. Kinderen zijn er dol op en het papiertje errond maakt het extra vrolijk. Het voordeel van muffins is ook dat ze super snel klaar zijn en weinig voorbereiding vragen.

Ik  maak er steeds veel tegelijk zodat ik ze een hele week op voorraad heb. Als ik haast heb en ik wil snel een gezonde snack dan kan ik er eentje nemen.

Ook de kinderen zijn er dol op. Het enige verschil met een gewone muffin is immers de kleur. Ze zien dat het geen witte muffins zijn, maar dat het deeg meer bruin oogt. Hier kunnen sommige kinderen wat lastig over doen.

Onze kinderen zijn immers opgevoed met witte producten. Wit brood, witte sandwiches, witte pasta, witte rijst, donuts, witte muffins. Wit is de kleur van ongezond eten, zeg ik soms. Maar de kinderen zijn er vaak aan gewend. Overtuig ze om toch een keertje te proeven want de muffins zijn super lekker!

Wat heb je nodig?

  • Een blender,
  • Een muffin-vorm,
  • Siliconen muffin vormpjes,
  • 100gram haver,
  • 2 rijpe bananen,
  • 3 eieren,
  • 1tl bakpoeder,
  • 1tl kaneel,
  • Snufje zout.
  • Een handjevol moerbeien (of noten of blauwe besjes, waar je zelf zin in hebt)

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten -behalve de moerbeien- in de blender en mix alles door elkaar.
  • Mix tot een glad beslag.
  • Giet het beslag over in een grote kom en roer er dan de moerbeien doorheen.
  • Vind je moerbeien niet lekker dan kan je ze altijd wisselen voor stukjes appel of peer, blauwe besjes, of pecannoten.

Je kan ze zelfs een beetje overgieten met honing of jam. Je kan zoveel variëren als je dat zelf wil, en met de ingrediënten die jij lekker vindt.

  • Neem de muffinvorm.

Je kan siliconen muffin vormpjes gebruiken. Dat doe ik altijd omdat ze daar nooit zullen blijven inplakken. Ik hou er niet van om de hele pan te moeten invetten en dan toch te zien dat de muffins blijven kleven. Dat probleem heb je niet met siliconen vormpjes.

  • Doe in elke vorm twee lepeltjes deeg.
  • Verwarm de oven op 180° en bak de muffins gedurende 30minuten.

Een goed gevoel met heerlijke recepten.

havermout recepten ontbijt

Koken met havermout is dus niet zo heel erg moeilijk. En dit zijn nog maar 3 receptjes. Je kan er nog duizend anderen vinden of zelf verzinnen.Havermout is een goed product dat je veel voedingsstoffen biedt.

Denk er wel aan dat als je koolhydraatarm wil eten, dat havermout dan geen goede optie is. Je hebt glutenvrije havermout, maar hij zit wel vol koolhydraten. Havermout zonder koolhydraten, dat ga je niet vinden. Ga je dus voor een koolhydraatarm dieet of een keto dieet, dan is havermout niet de beste keuze.

Havermout is dus de perfecte start van de dag. Een ontbijt met havermout zorgt voor veel energie en weinig hongergevoel. Ben je ook zo veel bezig met je gezondheid? En zou je graag elke dag gezond eten en lekkere maaltijden klaarmaken? Het is een heerlijk gevoel om elke dag lekker eten klaar te maken en te weten dat je jouw gezondheid een pleziertje doet.

Gezond eten hoeft niet vervelend te zijn. Jouw gezondheid is het meest intense in jouw leven. Daar draait alles rond : er zorg voor dragen is dus niet onbelangrijk.

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *