Positief leren denken! Kan dat? Ontdek het hier. - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 21 september 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Positief denken bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van jouw leven. Positieve mensen zijn mensen die het ver schoppen in het leven. Het leuke is, dat jij het ook kan leren!

positief denkenHoe positief leren denken is iets waardevol in ons leven! Als je van nature een eerder zwartgallige en negatieve persoon bent, dan is het woord “positief” haast iets om allergisch van te worden. Maar of je glas halfleeg of halfvol is, bepaalt jouw levenskwaliteit.

Het is nu eenmaal een feit dat mensen die positief zijn, ook gelukkiger, gezonder en gezelliger zijn. En ze zijn bovenop ook nog eens erg inspirerend: we kunnen iets van hen leren.

Ik ben zelf niet echt opgevoed met veel positiviteit. Van thuis uit kreeg ik alleen maar het gevoel dat het leven hard en slecht was. De negatieve vibes in mijn jeugd waren groot. Heftig aanwezig.

Ik heb mezelf dus “positief zijn”moeten aanleren. Gaan voor datgene dat gelukkig maakt. En dat doe ik elke dag opnieuw. Zo krijg ik een mooie invulling van mijn leven. Ook voor de mensen rondom mij zorgt dit voor een nieuwe stimulans. Positiviteit is immers iets dat je uitstraalt naar anderen toe.

positief denkenIn 2003 is er een “positief denken dag ” in het leven geroepen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Mensen moeten leren om positiever te denken en goed in het leven te gaan staan. Sindsdien is elke 13 september een belangrijke positieve dag.

Het helpt niet om 1 dagje per jaar positief te zijn, maar het is een goed begin! Niet iedereen is van nature een zonnetje in huis, en dus moet dat aangeleerd. Zoals je kinderen leert rekenen en schrijven, zo kan je ze ook leren om de dingen positief te zien.

Om moeilijke situaties om te buigen naar iets positief, moet je jezelf trainen. Elke dag opnieuw. Jezelf trainen in de dingen rooskleurig zien.

Waarom zijn zoveel mensen steeds negatief?

Dat is effectief een goede vraag. Waarom zijn de meeste mensen zo negatief en waarom kan het niet een beetje vrolijker? Ik denk dat het vaak een gewoonte is. Mensen klagen en zagen graag. Vanaf dat er iets niet loopt zoals we dat willen, is dat een reden om te gaan zeuren.

Maar is dat dan ook echt nodig?

Eén van de redenen waarom mensen steeds gaan zoeken naar het negatieve -ja, want sommige mensen zoeken het ook op, net omdat het voor hen een voordeel oplevert- is omdat het gemakkelijk is. Negatief zijn is gemakkelijk. Het kost geen moeite. Het ligt binnen handbereik. Je kan altijd heel snel iets slechts zeggen over iemand of over een situatie.

blije vrouw

Je kan gaan zagen over alles wat er mis gaat en het is nu eenmaal zo dat zeuren over dingen oplucht. Daarom is het ook goed om elke dag een momentje in te schakelen waarop het toegelaten is te gaan zeuren.

Neem 5 minuutjes in de avond waarop je mag zeuren, klagen en zagen over de dingen die je zorgen baren of waar je je niet lekker bij voelt. Zaag een keertje goed door, zet het op papier en leg het uit tegen iemand die je begrijpt en na die tien minuutjes is het gedaan.

Vanaf dan gaan we terug voor de positieve kant en de leuke dingen die vandaag aanwezig waren in onze dag. Door dit elke dag in een afgebakende periode te doen, krijg je grip op jouw gedachtengang en kan je bouwen aan de toekomst.

Voor welke energie kies jij elke dag?

Geloof het of niet maar: je kiest er zelf voor welke energie je een hele dag met je mee wil dragen. Als je de dag begint, kan je zelf de tijd nemen om je geest een positieve wending te laten nemen. Sta je op met slechte, zwaarmoedige of negatieve gedachten of ga je voor een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden?

Maak hier een duidelijke keuze in. Dat is een goed begin. Voel je in de ochtend dat je het moeilijk hebt, dan kan je zelf proberen er iets aan te doen. Neem even de tijd om de negativiteit te bekijken en er iets mee te doen. Neem ze vast, schakel ze uit en zet er iets positief tegenover. Dat is niet zo moeilijk.

Beslis je om jouw dag te beginnen in alle rust met een gezond ontbijt, een beetje tijd voor jezelf en wat innerlijk werk of ga je voor snelheid, drukte, opgejaagdheid en stress? De start van je dag bepaalt het vervolg en het is dus belangrijk om jouw dag goed in te zetten. Neem bewust de tijd voor positieve gedachten.

Als je alles negatief gaat bekijken dan gaat de wereld zich uiteindelijk naar jouw verwachtingen keren. Mensen die kiezen voor negativiteit, die zoeken toch ook steeds het bewijs dat alles negatief is? Deze mensen kunnen makkelijk 25 dingen opsommen die ervoor zorgen dat zij zich slecht voelen. En de oorzaak van hun slecht gevoel ligt daarbij altijd buiten zichzelf.

VOORBEELD.

Als jij bijvoorbeeld zeker bent dat iemand achter jouw rug praat, dan zal je alles wat die persoon zegt, zien als een interpretatie van wat ze echt van je vindt, achter jouw rug. Daardoor ga je wantrouwig doen tegenover andere mensen en die mensen vinden het natuurlijk niet fijn als jij ze verdenkt van dingen (die niet gebeuren).

positief denken

Als er één ding is dat je zeker goed moet onthouden dan is het wel dat je geluk niet buiten jezelf kan vinden. Alle geluk begint IN jezelf. Gelukkig word je met jezelf en niet met iemand anders. Een slecht gevoel geef je jezelf en er is niet iemand anders die dat doet. Jij bepaalt immers hoe je je voelt.

Doordat geluk iets is dat je binnenin jezelf moet zoeken, is het dus ook belangrijk dat je jezelf graag ziet. Je kan alleen maar van geluk spreken als je jezelf graag ziet en jezelf graag zien neemt vele vormen aan. Wees blij met jezelf, wees positief en warm, wees eerlijk, gebruik positieve gedachten om jezelf toe te spreken.

Als je jezelf graag ziet, is het ook veel makkelijker om andere mensen graag te gaan zien. Graag zien en lief zijn opent deuren. Een mens die vanuit liefde leeft naar zichzelf, kan ook leven vanuit liefde naar andere mensen toe.

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Jij bepaalt zelf hoe je de dingen bekijkt.

Klopt! Jij bepaalt hoe je de dingen bekijkt en tegemoet treedt. Als er iets gebeurt tijdens de dag, dan kan je kiezen hoe jij daar naar kijkt en hoe jij dan op die situatie gaat reageren. Dat bepaal je zelf.

De bril die jij opzet om naar dingen te kijken,  kies je zelf. Als je een roze bril opzet, dan zal het allemaal leuker en fijner zijn dan als je een donkere bril hanteert.

Een situatie wordt bepaald door jouw manier van kijken en reageren. Als je de dingen bekijkt vanuit zachtheid en liefde dan krijg je een hele andere perceptie op het leven.

Het is een kwestie van oefening. Het veranderen van jouw gedachten of het veranderen van de blik waarmee je kijkt, gaat niet over 1 dag ijs.

Jij doet het zelf.

De dingen die je overkomen overkomen je niet, jij creëert ze zelf. Jij maakt jouw eigen gedachten in je hoofd. Negatieve gedachten die ontstaan omdat wij ze zelf toestaan. Als je het namelijk niet toelaat om zo negatief te denken dan gebeurt het ook niet.

Jijzelf bepaalt dus of gedachten positief zijn of negatief zijn en hoe groot ze dan worden in ons hoofd.

positief denken

Als je negativiteit een kans geeft om zich te nestelen in je hoofd, dan gaat het steeds groter worden. Uiteindelijk wordt het zo groot dat je zelf gelooft dat het waar is. Doordat je gelooft dat het waar is, ga je ook handelen in die richting. Uit angst, onzekerheid en niet weten hoe iets op te lossen.

Gedachten zijn “echt” of “niet-echt”. Jij maakt ze echt. Maar weet dat een negatieve gedachte even echt is als een positieve gedachte en dat je dus op die manier de boel kan omdraaien. Negatief denken voelt vaak veilig omdat het lijkt alsof je zo dicht bij de realiteit zit.

Veel dingen in onze maatschappij zijn immers negatief. En iedereen wil zijn zoals de anderen. Iedereen wil bij de maatschappij horen, in het vakje passen en als we daarvoor negatief moeten zijn omdat iedereen dat is, dan doen we dat graag toch?

Negatief denken is de weg van de angst.  Eigenlijk moet je kiezen. Kiezen of je gaat voor de weg van de liefde of de weg van de angst.

Train jezelf op positief denken!

Het is van groot belang om jezelf te trainen op positief denken. Het leven kan immers zwaar zijn op bepaalde momenten. Door positief te gaan denken, geef je jezelf de ruimte, de energie en de kans om door een moeilijke periode heen te komen.

Je kan meer de tijd nemen om de dingen helder te zien en om geen overhaaste beslissingen te nemen. Het leren van positief denken is een belangrijke stap in jouw leven.

Door dankbaar te zijn voor de mooie dingen in het leven zal je gemoed en je humeur verbeteren. Je zal meer oplossingen zien en minder problemen. Angst zal plaats moeten maken voor zekerheid en voor de idee dat het allemaal goed komt.

De wet van de aantrekkingskracht is realiteit.

Veel mensen gaan er licht over, maar dat is niet verstandig. Deze wet bestaat echt en kan een grote invloed hebben op jouw leven. De wet van de aantrekking is simpel : JE ZULT AANTREKKEN WAT JE DENKT. Je bent wat je denkt, je krijgt wat je denkt.

 • positieve attitudeAls jij een hele dag/week/maand/leven denkt dat je niets kan, dan zal je ook niets kunnen.
 • Als je een heel leven denkt dat je te weinig geld hebt, dan zal je altijd te weinig geld hebben.
 • Zeg je tegen jezelf dat je een slechte moeder bent, dan zal je die slechte moeder ook zijn of worden.

Maar de wet van de aantrekking geldt dus ook in positieve zin :

 • Als je denkt dat het beter zal worden, dan zal het beter worden.
 • Denk je dat een gebeurtenis er is omwille van een positieve reden dan zal er ook iets positiefs aan verbonden worden.

Als je jezelf gaat instellen op mooie dingen, dan zal je steeds mooiere dingen mogen ervaren. Als je jezelf positief instelt dan ga je onmiddellijk ook handelen naar die positiviteit. Door die handelingen krijg je dan zelf weer de kracht om de juiste kant uit te gaan.

LEVEN VANUIT LIEFDE en alles bekijken vanuit een liefdevol standpunt is een mooie manier van leven.

Oefenen in positief denken.

Er zijn verschillende manieren om positief denken toe te passen en jezelf daarin te oefenen. Je kan dit doen door te mediteren. Voor veel mensen is dit geen fijne gedachte en willen ze daar niet aan beginnen. Een goed begin is om dankbaarheid te tonen.

Dankbaarheid tonen en luidop jouw dankbaarheid uitspreken heeft een effect op jouw gedachtengang. Door jezelf luidop positieve dingen mee te delen, gaat jouw geest zich daar aan aanpassen. Het enige wat jouw hoofd hoort, zijn mooie dingen. Die mooie dingen neem je dan onbewust mee in het vervolg van de dag.

boedhaBoeddha wist dit al heel lang. Wat je denkt, dat word je. Simpel als dat. En het is ook gewoon een kwestie van oefenen. Hoe meer je je elke dag bezig houdt met positieve dingen te zeggen, hoe makkelijker en evidenter het wordt. Totdat het vanzelf gaat en je zal merken dat je hele leven gaat oplichten.

“De geest is alles. Wat je denkt, word je.”  Boeddha.

De effecten van positief denken.

Behalve dat negatief denken gewoon niet goed voor je is, zijn er natuurlijk heel veel goede dingen aan positief denken. En alleen al maar voor deze voordelen is een oefening in positief denken, een goede dagelijkse bezigheid.

 • Je krijgt meer warme emoties in je hoofd.
 • Je krijgt meer energie en zin in het leven.
 • Er zullen minder problemen zijn in je leven.
 • Je wordt niet zo snel ziek en als je ziek wordt, genees je sneller.
 • Minder kans op hartfalen. Je houdt jouw hart warm.
 • Er kan meer genot zijn.
 • Je hebt minder kans op een depressie.
 • De mensen in je omgeving zullen jou leuker vinden en dus sneller helpen.
 • Je hebt minder stress en als er stress is, kan je er beter tegen.
 • Je slaapt beter!
 • Het verandert jouw leven!
 • Je krijgt meer geloof in jouw eigen kunnen! Jouw zelfvertrouwen krijgt een boost!

 Conclusie.

Het heeft alleen maar voordelen om voor een positieve gedachtengang te gaan. Behalve dat je jezelf beter zal voelen, zal de wereld rondom jou er beter gaan uitzien. Alles zal mooier en fijner worden. Iedereen zal zachter en warmer zijn. Je gaat positief denken.

Wat jij uitstraalt naar de andere mensen zullen de mensen leuk vinden en overnemen. Het leven zit vol met drukte, stress en agressiviteit. Dit zorgt ervoor dat ons leven zwaar en vervelend kan worden op bepaalde dagen.

Er is niemand die het voor jou gaat doen en puntje bij paaltje staan we er allemaal alleen voor in het leven. Het is dus belangrijk dat jij zelf de draad opneemt en positief wordt.

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *