Hormonen uit balans na zwangerschap? Wat nu? - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
afvallen 5 oktober 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Hormonen kunnen na de zwangerschap helemaal uit balans raken. Dit zorgt ervoor dat je niet goed meer functioneert. Maar hoe krijg je jouw lichaam dan wel in balans?

hormonen uit balansHormonen uit balans na zwangerschap? Ja zeker dat kan! Hormonen bepalen vaak het welzijn van de mens. Zeker bij vrouwen.

Een zwangerschap is een hele ervaring voor een vrouw en brengt heel wat veranderingen teweeg in het vrouwelijke lichaam. Het lichaam maakt zich klaar om een kind op de wereld te zetten.

Hiervoor moeten er in het vrouwelijk lichaam heel wat processen doorlopen worden. Niet alleen het lichaam verandert gedurende deze negen maanden maar ook de vrouwelijke geest moet een hele fase doorlopen.

Tijdens de zwangerschap ervaart een vrouw verschillende hormonale veranderingen. Het is op dat moment van belang om het lichaam van de zwangere vrouw goed op te volgen en ook de mentale gezondheid van de zwangere vrouw. Tijdens de zwangerschap kunnen er immers verschillende problemen opduiken die om hulp vragen.

Zwanger word je niet zomaar en meestal kiezen twee mensen bewust om zwanger te worden. Wat veel mensen niet weten is het negatieve effect van die zwangerschap op de vrouw. Een vrouw die niet goed opgevolgd wordt, kan erg ziek worden. Ik heb het zelf mogen meemaken: het is geen lachertje.

Wat zijn hormonen?

Zoals ik reeds in mijn vorige artikel “Hormonen uit balans door stress” verteld heb, zijn hormonen belangrijke stofjes die ervoor zorgen dat het lichaam goed werkt en alles goed kan functioneren. De hormonen worden aangemaakt in verschillende organen en hebben ook een volgorde van belangrijkheid.(bron)

Door deze volgorde van belangrijkheid kan het makkelijk zijn dat er organen zijn die minder energie ontvangen en dus bepaalde hormonen niet kunnen aanmaken. Hierdoor zal het lichaam dan in een disbalans terecht komen.(bron)

Waarom raken hormonen uit balans?

Hormonen raken vaak uit balans nadat het lichaam (en de geest) van een mens een trauma heeft meegemaakt. Trauma’s kunnen verschillende soorten situaties of ervaringen zijn. Wat voor de ene persoon een trauma is, hoeft het niet noodzakelijk altijd voor de andere te zijn.(bron)

Maar als je merkt dat jouw hormonen uit balans zijn en jij verschillende symptomen vertoont, dan kan het best zijn dat jij last hebt van hormonen in disbalans. Om hier dan mee aan de slag te gaan is het belangrijk de oorzaak te vinden en te erkennen. Lees hiervoor mijn andere artikel.

zwangerschap

Een zwangerschap is een soort van trauma voor het lichaam. Een vrouwelijk lichaam draagt tien maanden lang een kind in haar lichaam. Dit gaat gepaard met heel veel hormonale veranderingen en wijzigingen in het lichaam. Al deze wijzigingen en veranderingen gebeuren op relatief korte tijd. We kunnen dus spreken van een trauma voor het lichaam.

Het ene lichaam verdraagt dit beter dan het andere. Tijdens zwangerschappen kan een vrouw ook allerlei aandoeningen krijgen. Organen zoeken naar andere manieren om goed te functioneren. Er treden complicaties op en ook dit zijn allemaal trauma’s die de vrouw moet verwerken.

Door al deze trauma’s raakt het lichaam in de war en in een toestand van spanning, angst en stress. Door deze nieuwe gespannen situatie van het lichaam, raakt het lichaam en zijn natuurlijke werking in de war. Zo creëer je een disbalans in de hormonen.

Hoe raken de hormonen uit balans na zwangerschap?

Hormonen raken reeds uit balans tijdens de zwangerschap. Maar vaak wordt dit niet opgemerkt omdat er zoveel andere processen aan de gang zijn in het vrouwelijke lichaam. Een disbalans in de hormonen is een proces van langere duur. Het gebeurt niet van de ene op de andere dag.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er heel veel met jouw hormonen. De hormonen die je krijgt tijdens de zwangerschap had je ook reeds ervoor. Alleen zijn ze tijdens de zwangerschap in grotere hoeveelheden in het lichaam aanwezig. Dit zijn hormonen die tijdens de zwangerschap aangemaakt worden:

 • HCG (humaan Chroriongonadotrofine)
 • Progesteron
 • Oestrogenen
 • Oxytocine
 • Endorfine
 • Adrenaline

oranje vruchtjes

Na de zwangerschap moet jouw lichaam dan gaan herstellen van al die hormonen die aangemaakt zijn geweest. Dit herstelproces kan makkelijk 6 tot 9 maanden duren. Tijdens dit proces zal jouw lichaam bepaalde hormonen  verwijderen of in kleinere hoeveelheden in het lichaam toelaten.

Dit is ook de reden waarom een vrouw na de bevalling zich nog vaak slecht kan voelen. Het lichaam probeert te genezen van alle trauma’s en extra stoffen die het heeft ontvangen. Dit heeft een lichamelijke maar ook een grote geestelijke impact op de vrouw.

 • Daar ligt dat kersverse kind naast je of in je armen en wat moet je daar dan ineens mee?
 • En hoe moet jij je nu voelen?
 • Die dikke buik die daar hangt alsof er nog een kind in zit?
 • Je gemoed dat te pas en te onpas volschiet met tranen en emoties.
 • Blijheid die wisselt met depressieve triestige gedachten.

Het is allemaal heel veel ineens en omdat een vrouw veronderstelt wordt blij te zijn na de zwangerschap en trots op het kind, durf je al vaak niet meer dieper ingaan op wat er met jezelf aan de hand is.

Wil je ook graag jouw hormonen in balans? Gezond, sterk en slank door het leven gaan? En dat zonder stress?

Ja ik wil mijn hormonen in balans!

Mijn verhaal.

Ik herinner me goed, dat ik mijn eerste kind in de armen had, maar me vreselijk slecht voelde. Ik kon niet beschrijven waarom dat zo was. Het was een combinatie van een lichamelijke en geestelijk misnoegen waar ik niet direct duidelijkheid in zag.

Later zou blijken dat ik een serieuze hormonen disbalans had opgelopen tijdens de zwangerschap en dus ook erna.

De arts van dienst had me niet goed opgevolgd. Ging over me heen als een nummertje aan de kassa van de frisse vleeswaren en wimpelde al mijn klachten weg. Het feit dat ik maar liefst 33 kilo was bijgekomen was mijn eigen schuld want “ik moest maar niet zoveel snoepen”.

Ik had niet gesnoept maar de man had er geen oren naar. Er werd niet gezocht naar een oplossing. Pas tien maanden na de geboorte van mijn zoontje vond ik een arts die mij au serieus nam. En mijn hormonen disbalans vaststelde.

Laat ik hierbij vertellen dat ik tijdens die tien maanden zwarte sneeuw gezien heb en zwaar depressief was geworden, balancerende met leven en dood. Ik, een altijd blije en positieve vrouw.

Te absurd voor woorden!

Hormonen uit balans na zwangerschap: Trauma’s.

hormonen uit balans na zwangerschapHormonen die uit balans schieten, vinden dus vaak hun oorzaak bij het oplopen van trauma’s. Dat kan na de zwangerschap zijn maar heel vaak is dat tijdens de zwangerschap.(bron)

Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden en alert te zijn voor hoe jouw lichaam reageert. Elk lichaam is anders!

Tijdens en na de zwangerschap moet het lichaam hard vechten om te blijven functioneren. Tijdens de zwangerschap niet alleen voor jou maar ook voor het kind. We vragen dus dubbele acties van ons lichaam en wij moeten zelf extra acties ondernemen om ons kind groot en sterk te laten worden in het lichaam.

Welke trauma’s je dan allemaal kan oplopen, vertel ik hier.

 • Denk eraan dat de zwangerschap op zichzelf al een trauma is voor jouw lichaam.
 • Denk eraan dat je alert bent als je het vermoeden hebt van een trauma en vraag jouw arts om raad als je bezorgt bent. Zorg dat je een goede arts hebt, eentje die je niet uitlacht of wegwimpelt en eentje die écht met jou op zoek wil gaan.

Dit zijn voorbeelden van trauma’s die je kan oplopen tijdens of na de zwangerschap:

1. Schildklierproblemen.

Dit is één van de belangrijkste problemen die tijdens de zwangerschap kunnen opdagen. Je hebt nooit ergens last van gehad. Je wordt zwanger en door de stress die die zwangerschap uitoefent op jouw lichaam, maak je veel meer cortisol aan dan nodig. Al de energie gaat naar de bijnieren.

De bijnieren produceren aan een hoog tempo cortisol om die stress te kunnen opvangen maar op dat moment is er geen aandacht meer voor de schildklier. Er wordt te weinig schildklierhormoon geproduceerd en de schildklier stopt met werken. Je krijgt een probleem met je schildklier.

Uit ervaring kan ik zeggen dat dit niet fijn is. Zeker niet als je niet weet wat er aan de hand is. Zorg er dus voor dat jouw schildklierwaarden T3 en T4 goed getest worden tijdens en na de zwangerschap. Deze moeten in balans zijn. Is dat niet zo krijg je allerlei klachten waarvan de meest ernstige:

 • Depressies.
 • Geen levensvreugde
 • Dodelijke vermoeidheid.
 • Niet uit bed kunnen.
 • Super snel veel gewicht bijkomen en het er niet terug af krijgen.
 • Uitvallend, dun wordend haar.
 • Uitvallende teennagels.
 • Droge huid.

2. Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is de naam voor vrouwen die diabetes krijgen tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, wordt je immers minder gevoelig voor insuline. Het lichaam moet dan zelf meer insuline gaan aanmaken, maar kan dit niet. Hierdoor krijg je zwangerschapsdiabetes.

zwangerschap

Dit wordt vaak getest tijdens de zwangerschap als de arts merkt dat de vrouw snel gewicht bijneemt. Men denkt dan vaak aan een suikerprobleem. Als blijkt dat dit niet opgelost kan worden met aanpassing van voeding, zal er behandeld worden met insuline.

3. Eclampsie.

Dit is te vergelijken met een epileptische aanval die je krijgt. Je krijgt erge stuipen die het lichaam door elkaar doen schudden. Deze ontstaan door een te hoge bloeddruk in de hersenschors.

Eclampsie is een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan leiden tot een hersenbloeding. Dit is een levensbedreigende situatie en er zal dus dadelijk hulp moeten geboden worden aan de zwangere vrouw.

Eclampsie kan je krijgen voor, tijdens en ook na de zwangerschap.

4. Calcium- en ijzertekort.

Vaak hebben vrouwen een calcium- en ijzertekort in het lichaam na een zwangerschap. Gezien je eet voor twee is het ook belangrijk dat je voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt die jouw de nodige vitaminen en mineralen geven.

Een baby heeft veel calcium en ijzer nodig. Een volwassen mens ook.

Zorg er voor dat je na de zwangerschap jouw bloed laat nakijken op calcium en ijzerwaarden zodat je eventueel supplementen kan nemen.

Calcium en ijzer verlies je in grote maten tijdens een bevalling. Had je al een tekort tijdens de bevalling dan mag je zeker zijn dat je na de bevalling ook een tekort hebt.

5. Zwangerschapshypertensie.

Bij een zwangerschapshypertensie heb je last van een hoge bloeddruk in de tweede helft van de zwangerschap. Tijdens de eerste helft van de zwangerschap waren er geen problemen.

Als je jouw bloeddruk laat meten dan krijg je steeds twee waarden. De onderdruk en de bovendruk. Als de onderdruk meer is dan 90 en/of de bovendruk meer is dan 140 dan heb je last van zwangerschapshypertensie en dan is er een grotere kans op complicaties.

Op dit moment komt het lichaam meer onder druk te staan, trauma, en zullen er verdere opvolgingen nodig zijn. Opnieuw hier een reden waarom jouw hormonen uit balans kunnen raken.

6. Miskraam.

hormonen uit balans na zwangerschapHet spreekt voor zich dat een miskraam niet alleen een trauma is voor het vrouwelijk lichaam maar zeer zeker ook voor de geest van de vrouw die het dode kind ter wereld zet of de onvolledige vrucht ziet afscheiden.

Krijg je een miskraam in de eerste twee maanden dan gebeurt dit vaak onzichtbaar. Als de vrucht al groter is en het kindje sterft in de baarmoeder of wordt dood geboren dan spreken we over ernstige trauma’s.

Ook hier zal het lichaam in de eerste plaats het hormoon cortisol gaan aanmaken om de vrouw te ont-stressen.

De andere hormonen worden opzij geschoven zolang er een aanwezigheid is van stress. Het is ook hier belangrijk om de zaken te verwerken en jouw lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft. Door dit miskraam, dit trauma voor jouw lichaam, zullen je hormonen uit balans raken.

7. Bekkeninstabiliteit

Tijdens de zwangerschap zullen de geslachtshormonen ervoor zorgen dat de zwangerschap goed verloopt. Ze zorgen er onder andere voor dat gewrichten en gewrichtsbanden soepeler worden.

Heb je last van bekkeninstabiliteit dan zijn de bekkengewrichten té soepel geworden en zal het bekken te veel en te grote bewegingen maken. Hierdoor wordt het bekken en de spieren overbelast. Dit zorgt voor klachten tijdens maar ook na de zwangerschap.

Hormonen uit balans na zwangerschap: Gevolgen.

Verschillende factoren kunnen samenkomen na een zwangerschap. Vaak start het met één oorzaak waardoor de hormonen uit balans raken na een zwangerschap. De gevolgen ervan zijn meestal groots. Er is niet één gevolg, maar er zijn meestal verschillende gevolgen.

Als je hormonen na de zwangerschap uit balans raken dan kan je last krijgen van(bron):

 • Zwaarlijvigheid.
 • Niet kunnen afvallen.
 • Depressiviteit.
 • Zwaarmoedige gedachten.
 • Gebrek aan (levens)energie.
 • Constante aanwezigheid van vermoeidheid.
 • Geen honger.
 • Haren die uitdunnen en uitvallen.
 • Kalknagels.
 • Schimmelnagels.
 • Veel buikvet.
 • Veel zin om te slapen.
 • Nagels die uitvallen.
 • Droge en schilferige huid.

Hormonen uit balans na zwangerschap: Oplossingen.

Om je hormonen terug in balans te krijgen is het dus belangrijk om te weten wat de oorzaak is van deze disbalans. In dit geval is het de zwangerschap. De zwangerschap an sich kan voldoende reden zijn om een disbalans te ontwikkelen zonder dat er andere trauma’s aan te pas moeten komen.(bron)

zwanger zijn

Om jezelf zo goed mogelijk te verzorgen en de hormonen zo goed mogelijk te balanceren, is het dus belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed voor jezelf zorgt.

 • Neem voldoende rust.
 • Drink voldoende.
 • Zorg dat je gevarieerd eet zodat je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt.
 • Houd je bloedwaarden in de gaten: denk aan zink, ijzer, selenium, magnesium.
 • Laat elke bloedcontrole jouw schildklierwaarden checken.
 • Neem voldoende beweging.
 • Eet gezond en voedzaam.
 • Slaap lange uren in stilte.
 • Vermijd en minimaliseer stress.
 • Zorg voor gezonde darmen en neem probiotica indien nodig.

Door goed voor jezelf te zorgen en een goede arts te zoeken kan je er zelf voor zorgen dat je zo goed mogelijk door de zwangerschap heen kan dansen. Hoe meer jij de controle houdt, hoe beter jouw lichaam zal volgen.

Je kan ook een test laten doen waarmee je kan nagaan of jouw hormonen uit balans zijn. Niet veel artsen staan hier om te springen. En de test kost veel centen. Maar je krijgt er op die manier wel een duidelijk beeld van.

Conclusie: Hormonen uit balans na zwangerschap.

slank door de overgangTijdens een zwangerschap zal een vrouw een hormonale verandering doorgaan. De ene vrouw heeft hier minder last van dan een andere vrouw. Je hebt veel in de hand door gezond te eten, je voeding te monitoren en ervoor te zorgen dat je een gezonde levensstijl aanhoudt.

Maar je hebt natuurlijk niet alles in de hand. Elk lichaam is anders en veranderingen treden bij iedereen en overal op. Het is dus vooral de boodschap om jezelf in het oog te houden. Ben je ongerust, voel je je niet goed of heb je het gevoel dat er iets misloopt, raadpleeg dan een arts.

Tijdens en na de zwangerschap moet je vooral kunnen genieten. Genieten van het nieuwe leven dat in je groeit. Genieten van de kleine baby in je armen. Heb je klachten blijf er dan niet mee rondlopen! Onderneem actie en zorg dat je hormonen in balans komen.

Wil je ook graag jouw hormonen in balans? Gezond, sterk en slank door het leven gaan? En dat zonder stress?

Ja ik wil mijn hormonen in balans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *