Wil je zelf hummus maken? Hier zijn 3 heerlijke gezonde recepten!
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 31 december 2017
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Gezond leven en gezond eten is een kwestie van keuzes maken. Hummus is een erg gezonde keuze zolang je ze in de juiste mate consumeert! Lees er hier meer over.

hummusHummus is een heerlijk gerechtje dat je kan gebruiken om in te dippen. Een lekkere dipsaus dus, zoals ze dat zeggen.

Je kan er rauwe groentjes in dippen, ik denk maar aan paprika, wortel, selder, radijsjes of bloemkool.

Je kan hummus ook gebruiken om op een toastje te smeren of op een boterham. En hummus is ook heerlijk lekker als je het op een Turks brood smeert.

Zelf hummus maken is leuk en gemakkelijk. Het kost niet veel tijd en je moet geen keukenprinses zijn om dit te kunnen maken.

Hummus is een puree gemaakt van twee basisingrediënten. Je hebt kikkererwten nodig en tahin (sesampasta). Je mixt alles samen in de keukenmachine en de basis van je hummus is al klaar. Daarna kan je natuurlijk gaan variëren met allerlei smaken die jij lekker vindt en wil uitproberen.

Hummus is rijk aan ijzer, zink, vitamine B, vezels en het bevat super veel eiwitten. Het is dus een perfecte vleesvervanger én het is ook ideaal voor na het sporten, omdat het niet zwaar op de maag valt. Het is lekker en supergezond en laat dat dan toch de twee belangrijkste voorwaarden zijn om iets te eten!

Je kan hummus tegenwoordig ook overal kopen. In supermarkten en kruidenierszaken. Als ik mijn hummus niet zelf maak, dan koop ik het liefst een potje hummus in de Albert Heijn.

Ik geef jullie graag een basisrecept van hummus mee, maar weet wel dat je met dat basisrecept oneindig veel kan experimenteren en er alle kanten mee uit kan. Je kan verschillende toevoegingen doen met kruiden, specerijen, pitten of door gewoon andere groenten te gebruiken.

Verschillende soorten mogelijkheden.

hummusDe basisvariant op hummus is erg makkelijk te maken, maar er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden waarmee je kan variëren. Ik denk maar aan het toevoegen van rode biet, rode of oranje paprika of worteltjes. Dan krijg je die heerlijke rode hummus die ook nog eens extra gezond is.

Hou je liever van een groene kleur dan kan je er een groene paprika met wat koriander doorheen doen. Lekker mixen en je krijgt een heerlijke hummus.

Je kan zo eindeloos alle kanten uit, ik denk maar aan aubergines, ajuinen, basilicum, koriander, paprikapoeder, oregano, harissa, za’atar kruiden, rucola, peterselie, bieslook. En nog zoveel meer.

Ook lekker met avocado of een lepeltje sambal om er lekker pikante hummus van te maken.

Hoeveel calorieën bevat hummus?

Geen onbelangrijke vraag. Het is natuurlijk niet zo dat iets lekker en gezond is maar geen calorieën bevat. Perfect gezonde gerechten kunnen toch veel calorieën bevatten omwille van hun ingrediënten. En als jij probeert op jouw gewicht te letten dan is het tellen van calorieën belangrijk.

De calorieën in hummus zijn van een gezonde soort. Hummus wordt gemaakt van voornamelijk gezonde ingrediënten en dus is het product an sich gezond. Dat wil niet zeggen dat het caloriearm is. Integendeel.

100gram hummus bevat maar liefst 166 calorieën. Hummus is eerder dik van structuur en weegt dus veel. 100 gram is dan ook echt niet veel. Je zal verbaast staan hoe weinig hummus je kan afwegen voor 100 gram.

De andere voedingswaarde gaan als volgt: Voor 100gram hummus heb je 4,79 gram eiwit en 8,46 gram vet waarvan 1,1 gram verzadigd vet is. Daarnaast bevat het 3,93 gram vezels.

Kan ik hummus invriezen?

Ikzelf heb de gewoonte om vaak te veel te maken. Als ik kook vind ik het wel zo fijn om wat meer te koken zodat ik nog wat extra heb voor op andere momenten als er niet veel tijd is om te koken. Dan kan ik dus dingen invriezen en ze later gebruiken op een druk of lui moment.

Ik heb al zoveel ingevroren. Ik maak een vers brood en dat vries ik in. Een heerlijk toetje, dat kan je invriezen. Ik denk ook maar aan pasta, sauzen, soepen, fruit, groenten of gewoon een hele maaltijd als het uitkomt. Heerlijk is dat. De diepvries is jouw beste vriend en daar kan je steeds terecht.

Ook hummus kan je invriezen. Maak het klaar zoals je dat steeds doet. Doe de hummus in een plastieke potje. Doe er bovenaan een beetje olie over. Zo verliest hij zijn textuur niet. Doe het potje toe en zet het in de diepvries. De hummus blijft zo ongeveer 4 maanden goed in de diepvries!

Hummus recepten.

Prima, we gaan aan de slag! We willen dus hummus maken. De basis van hummus is steeds dezelfde. Kikkererwten en tahin zorgen ervoor dat je een heerlijke basis krijgt. Daarna kan je gaan variëren met alle mogelijke smaken die jij lekker vindt en waar jij zin in hebt.

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Er zijn werkelijk duizend verschillende hummus recepten. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken. Hier in deze blog maak ik voor jullie een basisrecept, een groene hummus en een rode. Kwestie van alle kleurtjes eens te kunnen maken en proeven!

Ga ermee aan de slag en laat mij zeker weten of je dit lekker vindt! Veel kookplezier.

Recept 1: Basisrecept voor een potje hummus.

Wat heb je nodig?

  • 300gram voorgekookte kikkererwten uit een blik
  • 1el tahin (sesamzaadpasta)
  • 2teentjes knoflook
  • 3el citroensap
  • 4el water
  • 1el olijfolie
  • 1tl zout
  • 1tl komijnpoeder

toastjes

Hoe maak je het?

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet, en spoel ze af met fris water.
  • Doe ze daarna in een keukenmachine.
  • Voeg er de tahin, de look , het citroensap, het water, olijfolie aan toe.
  • Mix alles goed tot een romige substantie.
  • Voeg dan het zout en het komijnpoeder toe.
  • Mix opnieuw.

Als de hummus nog een beetje te dik zou zijn, kan je altijd nog een beetje extra water toevoegen.

  • Doe alles in een glazen pot.
  • Doe er bovenop nog wat sesamzaadjes. 

Deze hummus kan je gedurende een week bewaren in de koelkast. Na een week is hij niet goed meer. Heb je teveel om op te eten, vries dan een beetje in.

Recept 2: Paprika hummus -al dan niet- met een vleugje pikant!

paprikaDit is één van mijn favoriete recepten. Ik ben verzot op paprika en ik hou ook heel erg veel van pikant eten dus voor mij is dit een ideale combinatie.

Als je niet zo een voorstander bent van paprika dan zal je een andere groente moeten kiezen om in deze hummus te doen. (Denk bijvoorbeeld aan worteltjes of rode biet.)

Maar voor alle liefhebbers: dit is een topper!

Heerlijk lekker, heerlijk zoet en een vleugje pikant. En handig meegenomen is dat pikant eten ook ons metabolisme stimuleert waardoor je sneller en meer calorieën kan verbranden.

Wat heb je nodig?

  • 200gram voorgekookte kikkererwten uit blik
  • 1 rode paprika
  • 1,5 el tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4-5 eetlepels water
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1eetlepel gesneden bieslook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el komijnzaad
  • een snufje zout
  • 1 tl kurukuma

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven op 250 °C grill stand.
  • Snijd de paprika doormidden en haal de pitjes eruit.

Je kan kiezen om de paprika al op voorhand van zijn velletje te ontdoen of je kan het achteraf doen. De schil van paprika verteert niet goed en daarom is het aan te raden hem te verwijderen met een dunschiller. Zeker als je de paprika rauw eet.

  • Snijd de paprika vervolgens in kleine stukjes.
  • Leg de stukjes op de bakplaat (met een bakpapier).
  • Besprenkel de paprika met wat olijfolie en doe het in de oven.
  • Grill de paprika 15 minuutjes op 250 graden °C.
  • Hak ondertussen de look en de peterselie fijn.
  • Doe de look samen met de tahin, citroensap en water in de blender/ keukenmachine en mix het tot een glad geheel.
  • Voeg daarna de kikkererwten, de peterselie, het komijnzaad, kurkuma, de olijfolie en de paprika bij het mengsel.
  • Mix alles nog een keer goed in de keukenmachine.

Vind je de hummus een beetje te dik voeg dan wat extra water toe. Zo zal hij een beetje minder dik en papperig worden. Let op: hummus moet een dikkere structuur hebben, maar niet té dik.

  • Strooi het zeezout erbij en meng het nog één minuut, tot een zacht mengsel.
  • Serveer het in een kom, als je het dadelijk gaat eten.
  • Doe het ook in een glazen potje zodat je het gedurende de week kan bewaren in de koelkast.

Wil je dit gerechtje extra pikant maken, dan voeg je er nog een eetlepel Sambal Oelek aan toe en dan mix je het geheel nog één minuutje. Hierdoor krijg je een extra lekkere versie die heerlijk pikant is!

Recept 3: Een heerlijke groene hummus met avocado.

Avocado is één van de gezondste producten die je kan eten om jouw lichaam te voorzien van een gezonde portie vetten. Goede vetten zijn essentieel voor onze voeding en voor een gezond functioneren van ons lichaam. Avocado bevat veel natuurlijke vetten die goed zijn voor ons lichaam, net zoals noten en kokosnoot.

avocado

In deze versie gebruik ik graag avocado. Dat geeft de hummus een extra romige smaak en dus een extra healthy toets. Het is steeds belangrijk een avocado goed te kruiden zodat je zijn smaak er kan uithalen. Beetje zout en lekker pikant passen uitstekend bij een avocado.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram kikkererwten voorgekookt en uit blik.
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • 11/2 el limoensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1tl zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • bosje koriander
  • 1 grote avocado

Hoe maak ik het?

  • Halveer de avocado en verwijder de pit.

De pit kan je makkelijk verwijderen met een groot mes. Sla het mes in de pit van de avocado, geef het een draai en dan heb je de pit zo mee. Het vruchtvlees schep je dan eenvoudig met een eetlepel uit de schil.

  • Haal het vruchtvlees uit de schil en snij het dan in blokjes.
  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af onder koud water.
  • Pureer de kikkererwten, samen met de tahin, look, limoensap, komijnpoeder, zout, koriander en de avocado in de mengkom van de keukenmachine.
  • Tijdens het mixen van alle ingrediënten giet je rustig aan de olijfolie erbij, tot er een gladde pasta ontstaat.

Als de hummus te dik is dan voeg je nog een beetje water toe. En droog zal deze avocado-hummus niet snel zijn, want de avocado maakt ‘m extra zacht en smeuïg.

Tot slot.

Zo heb je drie makkelijke recepten voor een lekkere hummus. Maar zoals eerder gezegd kan je hiermee eindeloos variëren en kan je dus zelf ook receptjes uitproberen met jouw favoriete groenten.  Zorg steeds dat je de basis juist hebt en proef steeds even.

hummus

Houd er dus rekening mee dat hummus wel behoorlijk wat calorieën bevat. Als je dus graag een paar kilo kwijt wil, dan kan je dit wel eten, maar in beperkte mate. Als je elke dag een heel potje gaat leegeten, zal je geen gewicht verliezen.

Je ziet het dus : hummus is gezond en lekker maar zoals bij alles moet je opletten dat je niet gaat overdrijven. Overdaad schaadt en dat geldt ook voor hummus.

Wil jij ook graag afvallen op een gezonde en efficiënte manier? Dan is dit boek dé oplossing voor jou. Start vandaag nog!

Ja! Ik start vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *