Een recept voor komkommersoep: lekker, gezond en een beetje anders!
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 4 februari 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Komkommersoep is anders maar wel heel erg lekker! Je vindt het niet veel terug op een menu kaart. Daarom dit receptje zodat iedereen een keertje komkommersoep kan eten!

komkommersoep receptEen overheerlijk recept voor komkommersoep heb ik hier klaar staan voor jullie. Een soep die ik nooit eerder had gemaakt.

Eerlijk gezegd was het nooit in mij opgekomen tot ik op een bepaald moment mijn groenten ging kopen bij de bio-boer.

Ik verhuisde van platteland naar de stad en na een maand of vier stond onze iets oudere buurvrouw aan onze deur met een hele grote courgette. En een hele grote witte kool.

Of ik die graag wilde hebben, want ze hadden overschot en zij waren maar met hun tweetjes en ze kregen dat niet op.

Uiteraard nam ik de groentjes graag aan. Ik vroeg ze waar ze zo een immense courgette had weten te bemachtigen en of ze die misschien zelf kweekte in haar stadstuintje.

Ze vertelde mij dat ze haar groenten bestelde bij de bioboer. Jij krijg een mail, daar staat het aanbod van de groentjes in en dat bestel je dan online. Je kan verschillende pakketen bestellen en daar zitten dan verschillende soorten groenten in. Verschillende hoeveelheden en je kan ook steeds ruilen.

Jij bestelt, je betaalt, en zij leveren aan huis. En laat dat leveren aan huis ook wel één van de fijne dingen zijn, waar we van houden. Geen geloop meer naar de winkel en een kar vol groenten, maar gewoon lekker bestellen. Lui? Ja dat wel. Maar ook makkelijk, lekker en gezonde verse onbespoten groenten en fruit.

Een overheerlijk recept voor komkommersoep!

komkommersoepWe bestellen nu zelf onze groenten bij de bio-boer. Biologische groenten, vers van het veld en zonder toevoegingen. Heerlijk is de wetenschap dat er niets gebeurd is met jouw voedsel.

Op een mooie vrijdag kwam ik thuis van het werk en toen zag ik dat we in onze doos 5 kleine soepkomkommers hadden liggen. Ik had het wel zien staan op de lijst, maar het was niet bij mij opgekomen dat het een ander soort komkommer was. Gezien wij thuis veel komkommers eten, had ik er verder niet bij nagedacht.

Soepkomkommers zijn kleine dikke komkommers die uiterst geschikt zijn om soep van te maken.Ze bevatten minder zaden en zijn voller van vlees. Ze zijn klein en zien er een beetje uit als een grote dikke augurk.

En voor diegene die nog nooit komkommersoep gemaakt hebben:  ze is super lekker! Je hoeft niet speciaal van komkommer te houden of niet te houden. Ze is gewoon lekker groen en super lekker als ze net van het vuur komt.

Gezondheidsvoordelen van komkommer.

Komkommer is een erg gezonde groente. Ze is groot en groen en bestaat voor 96% uit water. De komkommer zit boordevol voedingsstoffen (bron) en deze groenten kan je helpen bij een gezond lichaam en het verliezen van overtollig gewicht.(bron) Een komkommer zit ook vol met gezondheidsvoordelen. Ik som ze even voor je op:

1. Bevat heel veel voedingsstoffen en weinig calorieën.

Een komkommer bevat ongeveer 45 calorieën per 300gram. Het bevat ook nog volgende voedingsstoffen(bron, bron):

  • Vet: 0gram
  • Koolhydraten: 11gram
  • Eiwit: 2gram
  • Vezel: 2gram
  • Vitamine C
  • Vitamine K
  • Magnesium.
  • Kalium.
  • Mangaan.

2. Bevat veel antioxidanten.

De komkommer zit vol met goede antioxidanten die ervoor zorgen dat het lichaam vrij blijft van schadelijke radicalen. Ophoping van schadelijke radicalen kan zorgen voor verschillende chronische ziekten. (bron,bron)

Het eten van komkommers kan er dus voor zorgen dat jouw lichaam langs de binnenkant gezonder blijft. Er zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan (bron, bron).

3. Bevordert hydratatie.

Het lichaam bestaat hoofdzakelijk uit water. Water is dan ook cruciaal om ons lichaam goed te laten functioneren en heeft een belangrijke taak in het lichaam.(bron,bron)

Omdat komkommers vol water zitten zijn ze erg goed om jouw waterhoeveelheid in je lichaam aan te vullen. Voldoende hydratatie in het lichaam zorgt ervoor dat je gezond blijft. Het is dus belangrijk voldoende water te drinken.

4. Helpt bij het verliezen van overtollig gewicht.

Komkommers bevatten weinig calorieën en je kan er dus heel veel van eten. Komkommers zijn fris en lekker om toe te voegen aan je maaltijden en geven je alleen maar goeds.

Onderzoek wijst uit dat het eten van veel voeding dat veel water bevat en weinig calorieën, helpt bij het gewichtverlies.(bron)

5. Verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Het eten van komkommers zorgt voor de verlaging van de bloedsuikerspiegel en kan helpen bij de strijd tegen diabetes. Komkommers zelf bevatten veel water en zijn dus erg goed voor het lichaam.(bron)

De komkommer zelf bevat bijna geen suiker en is dus erg goed om je bloedsuiker te reguleren. Hierdoor verlicht het ook de stoelgang en zal je makkelijker naar het toilet kunnen.

Soep eten!

Soep eten is lekker en gezond. Met soep krijg je genoeg groenten binnen en je kan er ook eindeloos in variëren. Handig om te weten is ook dat kinderen soep meestal graag eten. Het is dus een uitstekende manier om ze hun dagelijkse portie groenten naar binnen te laten werken.

komkommersoep recept

Ook groentjes die je misschien niet zo heel graag zo eet, kan je op deze manier, lekker verwerken en dan toch eten. Zo krijg je een variatie van groenten in jouw lichaam en dat is het gezondste. Verschillende soorten groenten zorgen voor verschillende soorten vitaminen en mineralen.

Ik gebruik in mijn soepen alleen maar groenten. Altijd. Nooit aardappelen. In aardappelen zit best veel zetmeel en koolhydraten en die zal ik dus altijd ontwijken. Een patatje is niet ongezond, versta me niet verkeerd, maar een zoete aardappel is weer gezonder dan een gewone aardappel.

TIP: Wil jij graag koolhydraatarm eten? Maak dan gebruik van het koolhydraatarm 30 dagen menu! De recepten zijn gemakkelijk en snel klaar te maken! Daarnaast val je gemiddeld een 2kilo per week af! Bekijk hier het koolhydraatarm 30 dagen menu.

Voor deze soep gebruik ik per uitzondering, wel 1 grote of 2 kleine patatjes om de soep goed te laten binden. Komkommer bestaat hoofdzakelijk uit water. Het is niet de bedoeling dat je gewoon groen water krijgt, dus moet je je soep gaan binden. Normaal gezien zijn groenten zoals wortelen, pompoen, selder genoeg om te binden maar in dit geval heb je geen stevige groenten. We gebruiken dus een aardappel.

Wat heb je nodig?

Het is komkommersoep dus heb je komkommers nodig! Soepkomkommers. Dat zijn dikke kleine komkommers die uiterst geschikt zijn om soep van te maken. Heel vaak zijn het van die kleine komkommers die je krijgt als je zelf groentjes kweekt. Ze zijn hard langs de buitenkant maar ook langs de binnenkant.

Je mag deze komkommers ook zo eten, maar dan zijn ze niet zo smaakvol als de gewone komkommers. Omdat ze wat dikker en steviger zijn, zijn deze kleine komkommers ideaal om een komkommersoepje van te koken.

 6 soepkomkommers, teentje look, 2 ajuintjes, blaadje laurier, 2 kleine patatjes, glutenvrije bouillon, tijm.

komkommers voor komkommersoep

Hoe maak ik de komkommersoep klaar?

Was de komkommers onder stromend water en haal met een dunschiller de schil eraf. Bij soepkomkommers is de schil vaak dik en taai daarom doen we de schil eraf. Gebruik je gewone komkommers dan hoeft dit niet. Snij de komkommers overlangs en haal er de pitjes uit. Je kan dit doen met een lepel en zo de pit-lijst eruit schrapen.

Snij daarna de komkommers in blokjes of reepjes. Dit hoeft niet extra dun, de soep wordt gemixt en komkommers zijn waterachtig van zichzelf.

Zet een pan op het vuur, doe er een beetje olie in en zet het vuur op een middelmatige stand. Snij de ajuintjes grof en ook de look. Gooi ze in de pot en laat ze zachtjes aanstoven. Doe er daarna de komkommerblokjes bij. Schil de aardappeltjes en doe deze in kleine blokjes. Doe ze mee in de pot.

Voeg water toe en bouillon. Gebruik glutenvrije bouillon dat is altijd de gezondste keuze en het zachtst voor maag en darmen. Daarna kan je er nog een laurierblaadje en wat verse tijm aan toevoegen.

Laat de komkommersoep 20minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als ze klaar is, haal je ze van het vuur en haal je de laurierblaadjes eruit. Vergeet de blaadjes er niet uit te halen, want anders zal je ze mee mixen en dat is niet de bedoeling.

Mixen

Als de groenten mals zijn, dan haal je de pot van het vuur. Nu kan je de soep lekker glad mixen. Gebruik hiervoor een gewone handmixer en zet hem op hoge snelheid. Mix het geheel tot een een gladde, dikke en zachte soep.

Afkruiden kan nog altijd met zout, peper en/of wat extra tijm.

komkommersoep recept

Deze komkommersoep bevat dus wel de twee kleine patatjes. Voor de mensen die liever geen aardappelen in de soep hebben, kan je deze hoeveelheid echt wel verwaarlozen. Twee patatjes in een soeppot voor vier mensen, is helemaal niet zo erg.

De komkommersoep is heel erg lekker. Ze smaakt erg zoet en valt extra in de smaak bij kleine kindjes en zo hebben ze lekker veel vitamientjes binnen!

Wil je er graag een extraatje bij, dan kan je er een stel erwtjes ingooien of een beetje grijze garnaaltjes. Je kan ook garneren met wat kleine blokjes komkommer of wat croutons. Een paar gebakken spekblokjes kunnen ook heerlijk zijn in deze soep.

Op weg met Koolhydraatarm 30 dagen menu naar een gezonde levensstijl!

Wil je nog meer receptjes die makkelijk klaar te maken zijn en die jouw een goed en gezond gevoel geven? Wil je nog meer ideeën opdoen en jezelf slank eten aan koolhydraatarme recepten? Dan moet je gewoon dit geweldige boek kopen!

Ik kan niet anders dan jou Het Koolhydraatarm 30 dagen menu aanbevelen! Mijn God wat is dat een verschrikkelijk goed receptenboek. Je krijgt alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan en met succes te vermageren. Lees hier mijn review over Het Koolhydraatarm 30 dagen menu.

O ja! Dit geweldige koolhydraatarm 30 dagen menu geeft jou alles wat je nodig hebt om gezond te worden!Het is super makkelijk en heerlijk lekker!

Ja! Ik wil het menu bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *