Koolhydraatarme kokoscurry. Leer hier het recept! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 2 september 2018
Marjolein 2 Comments

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Een nieuw lekker en makkelijk te maken receptje. Je kan dit maken in grote of kleine hoeveelheden. Het klaarmaken duurt ongeveer vijftien minuutjes.

kokoscurryJa! Daar ga ik weer. Ik ga weer bloggen over een heerlijk gezond receptje dat ik gemaakt heb. Een koolhydraatarme kokoscurry! Als ik iets lekker heb ontdekt dan ga ik het steeds uitproberen met vrienden en familie.

Als de reacties dan enthousiast zijn, dan wil ik het graag delen met de wereld.

Het maken van nieuwe recepten zorgt ervoor dat je veel variatie krijgt in je voeding. Variatie in voeding is belangrijk om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Omdat ik een grote voorstander ben van koolhydraatarm eten, zullen de meeste van mijn gerechten weinig tot geen koolhydraten bevatten. Het niet eten van koolhydraten zorgt ervoor dat jouw darmen beter kunnen functioneren. De darmen worden minder zwaar belast.

Onze darmen zijn het centrum van onze gezondheid. Als je darmen niet goed werken, kan je moeilijk naar het toilet, kan je ziek worden, kan je huiduitslag krijgen, krijg je slaapstoornissen en kan je in een algehele toestand van ongemak belanden.(bron)

Je kan met mijn recepten steeds zelf variëren wat betreft ingrediënten. Als je iets niet lust dan kan je dit vervangen door een ander product. Laat je dus niet afleiden door bepaalde ingrediënten die je eventueel liever niet eet maar gebruik jouw fantasie en maak van het recept eventueel een originele versie.

Koolhydraatarme kokoscurry.

Vandaag heb ik voor jullie een nieuw koolhydraatarm recept. Een kokoscurry. Een curry met kokosmelk, groentjes en vlees. Ik vind het heerlijk om te werken met kokos omdat het de gerechten een Oosterse toets geeft. 

Je kan zoveel variëren als je wil met kruiden maar gebruik wat jij lekker vindt. Het is altijd de bedoeling dat het lekker is, dus kijk goed wat jij liever anders ziet en vervang.

kokoscurry

Werken met kokosmelk heeft allerlei voordelen. Zo zal het gebruik van kokosmelk in een of ander gerecht ervoor zorgen dat je een specifieke smaak krijgt. Wij westerse mensen zijn niet dagdagelijks gewend aan dit soort eten. Maar we vinden het wel zo leuk om eten te bestellen bij de Thai, de Chinees of de Japanner.

Deze landen gebruiken kokosmelk met regelmaat. Terecht want kokosmelk bevat vele gezondheidsvoordelen zoals bijvoorbeeld heel erg veel gezonde vetten.

Is kokosnoot gezond?

Kokosnoot is het witte vlees dat je vindt in de kokosnoot. Een kokosnoot bevat veel vet en in mindere mate koolhydraten en eiwitten.(bron)

80 gram kokosnoot bevat:

 • 3gr eiwit
 • 10gr koolhydraten
 • 27gr vet

Kokosvlees is rijk aan vet maar ook rijk aan mineralen voornamelijk mangaan en koper. De meeste vetten die je uit de kokosnoot haalt gaan rechtsreeks naar de dunne darm en wordt in het lichaam gebruikt om energie te produceren.(bron)

Een kopje kokosnoot bevat ook erg veel vezels. Deze zijn dan weer erg belangrijk voor je darmen!(bron)

Verschillende soorten kokosproducten.

We hebben het vlees van de kokosnoot. Deze kan je zo eten als hapje of ergens aan toevoegen. Maar er zijn nog andere producten die je kan verkrijgen uit een kokosnoot. Ik som ze even voor je op (bron, bron):

 • Er zijn kokosschilfers. Deze worden vaak gebruikt in smoothie bowls.
 • Kokosmeel.
 • Kokoswater.
 • Kokosrasp, vaak gebruikt voor koekjes.
 • Kokosroom.
 • Kokosbloesemsuiker. Een gezonde variant op gewone suiker.
 • Kokosolie. Deze is tegenwoordig zeer populair. Je kan hem gebruiken om je eten in te bakken. Hij is gezonder dan andere varianten van olie.
 • Je hebt tegenwoordig zelfs thee van kokosnoot.

Ikzelf ben een grote fan van kokosnoot. Ik hou van de smaak. Ik hou van de textuur en ik hou van het gevoel dat het mij geeft. Kokosmelk kan je kopen in een blik of in een kartonnetje. Je vindt ze tegenwoordig in elke winkel. Ik denk maar aan Delhaize, Albert Heijn, Colruyt, Carrefour.

Het blik kokosmelk bestaat uit een waterachtig sapje met een witte dikkere substantie. Hou hier rekening mee tijdens het koken. Kokosmelk is dus eerder vloeibaar en niet van zichzelf heel erg dik.  

Kokosmelk wordt vaak gekruid met een currypasta. Je hebt groene, gele en rode currypasta. De ene is wat pikanter dan de andere. Je voegt de currypasta toe aan de kokosmelk. Een beetje roeren tot het een mooie groene, gele of rode kleur heeft en dan is het klaar.

Veel werk vraagt het dus niet om de kokosmelk te kruiden naar smaak. De smaken van de Oosterse keuken zijn heel gevarieerd. Men gebruikt ook heel veel superfoods. Voedingsstoffen die erg goed zijn voor onze gezondheid en ons lichaam. Ik denk maar aan gember, look, kokosmelk, citroengras en zoveel andere.

Wil je graag zien hoe ik het receptje klaarmaak, ga dan hier naar het youtube filmpje!

Het recept: Kokoscurry met reepjes rundvlees en groentjes.

Een kokoscurry maken vraagt helemaal niet veel tijd. Het kost ook niet zoveel moeite en je moet er geen koksdiploma voor hebben. Integendeel: iedereen die net leert koken kan hiermee aan de slag.

Dat is ook de bedoeling van mijn recepten. Ze moeten toegankelijk zijn voor iedereen en ze moeten snel klaargemaakt kunnen worden.

kokoscurry

Deze kokoscurry is niet anders. Je hebt niet veel nodig. En het duurt ongeveer 15 minuutjes om het klaar te maken. Zet alle ingrediënten klaar voor je begint met koken. Zo moet je tijdens het koken niet nog zoeken naar bepaalde ingrediënten. Alles op voorhand klaar zetten, zorgt voor structuur en ritme in het koken.

Welk materiaal hebben we nodig?

 • Een diepe pan.

Ik gebruik een pan die ik ooit toevallig eens gekocht heb op het internet. Ze heeft een diameter van 24 cm. Dat werkt prima voor een kookbeurt voor drie a vier personen. Ik vermoed dat je verschillende soorten pannen hebt. Welke jij graag gebruikt is jouw keuze.  

Deze pan is ongeveer dezelfde als diegene die ik heb. Goed diep, groot genoeg en makkelijk af te wassen. Lees en informeer je en kies dan de pan die jij het beste vindt. Jij moet er immers mee werken. Zorg er alleen voor dat ze diep is zodat je wat ruimte hebt om verschillende voedingsmiddelen toe te voegen.

 • Een koksmes.
 • Een snijplank.
 • Een lookpers

Welke ingrediënten hebben we nodig?

 • Rumsteak.  

Je kan ook kiezen voor een ander soort rundvlees. Ik gebruik meestal rumsteak. Ik hou niet van heel pezig vlees. Daarom kies ik vaak met het oog. Het vlees dat er het beste uitziet neem ik mee. Meestal is dat rumsteak. Voor vier personen neem ik twee dikke lappen vlees.

Wees voorzichtig met het kiezen van de juiste bouillon. Sommige bouillonblokjes of poeders zitten vol met suiker. Kies een suikervrije soort van bouillon. Ook glutenvrije bouillon is de beste keuze. 

 • Zilvervliesrijst.

Je kan -als je dit wil- aan dit gerecht rijst toevoegen als je daar behoefte aan hebt. Hou er weliswaar rekening mee dat het toevoegen van rijst zorgt voor het toevoegen van koolhydraten.

Als je een koolhydraatarm dieet wenst te volgen dan voeg je geen rijst toe. Dan eet je het gerecht zoals het is.

Wees niet ongerust dat het je maag niet zal vullen want dat doet het zeer zeker. Het voordeel ervan zal zijn dat je niet vol zit, geen opgeblazen gevoel hebt en niet de komende uren onpasselijk moet doorbrengen. 

Ga je toch voor de rijst zorg dan zeker dat je zilvervliesrijst neemt. Bruine rijst en geen witte.

Hoe beginnen we aan de kokoscurry?

Simpel. Begin met het snijden van jouw groenten. Zo krijg je een overzicht en een propere keuken om in te koken. Deze groente kan je ook op voorhand klaarmaken. Bijvoorbeeld op een zondag als je veel tijd hebt. Steek ze dan in een potje en bewaar het potje in de koelkast tot de dag dat je dit gerecht gaat klaarmaken.

groenten

Dit heet meal-preppen. Ik schreef er reeds een artikel over. Ga het eens lezen als je er zelf ook mee aan de slag wil gaan. Meal-preppen kan je redden in drukke dagen. Het snijden van groenten vraagt toch meestal een beetje tijd en zorgt voor veel vuiligheid en afval in de keuken.

 • Begin met het snijden van de gember. Snij een stukje van een centimeter duimbreed van de gember af. Doe de schil eraf en snijd de gember in heel kleine blokjes
 • Rasp de wortelen en snij ze in kleine vierkante blokjes.  Doe in een bord. Zet opzij.
 • Schil de groene paprika, ontpit, en snij in lange reepjes leg ze opzij  bij de wortelen.
 • Snij de asperges in kleine stukjes.

Ik gebruik meestal de kleine groene asperges. Ik vind deze het lekkerste en ze zijn het makkelijkst om klaar te maken. Neem deze kleine groene asperges en snij in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter en leg ze opzij bij de andere groenten.

 • Snij het vlees.

Hoe je dit snijdt kies jezelf. Ik snijd steeds in dunne reepjes. Hou er rekening mee dat hoe dikker je het vlees laat, hoe meer tijd het vraagt om het klaar te maken. Neem je dunne reepjes dan heeft het vlees weinig gaartijd nodig.

Zorg ervoor dat je het vlees niet te lang laat koken want dan wordt het  taai.

Kokoscurry: we beginnen te koken!

 • Zet je pan op het vuur.kokoscurry
 • Doe er een klontje boter in.
 • Laat de boter smelten.
 • Als de boter gesmolten is, voeg dan gember en look toe.
 • Roerbak een tijdje tot gember en look hun smaken afgeven.
 • Voeg de groenten (wortelen paprika en asperges) toe.
 • Roerbak het geheel tot de groentjes zacht worden.
 • Als de groentjes zacht zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze apart in een bord.
 • Zet de pan terug op het vuur en voeg een klontje boter toe.
 • Laat smelten.
 • Voeg het vlees toe en roerbak heel snel tot de buitenkant van het vlees bruin gaan verkleuren.
 • Voeg een aantal lepels bouillon toe.

Let hiermee op. De bouillon is bedoeld als smaakversterker. Maak er geen soep van door téveel bouillon toe te voegen. Een lepel of vier vijf moet voldoende zijn.

 • Voeg de kokosmelk toe.
 • Kruid met peper en zout.
 • Voeg de curry toe die je gekozen hebt
 • Maak het zo pikant als je zelf willen

Hou je niet van de specifieke curry smaken, laat deze dan weg. Het gerecht kan prima zonder curry toe te voegen aan de kokosmelk. Het gerecht met alleen kokosmelk is even lekker en je waant je in Thailand.

 • Roer het geheel even door voeg dan de groenten toe.
 • Roer alles door elkaar en laat nog even op een zacht vuurtje pruttelen.
 • Het gerechtje is nu klaar. Dit heeft maximum 10 minuutjes geduurd.

Neem een bord en dresseer eerst de rijst (als je hiervoor kiest). Daar bovenop leg je de kokoscurry met groentjes en vlees.

Wil je graag zien hoe ik het receptje klaarmaak, ga dan hier naar het youtube filmpje! 

Afwerking.

kokoscurryWerk de kokoscurry af met een stel cashewnoten. Dit is heel lekker erbovenop en geeft een extra exotische toets aan het gerechtje. Je kan er ook -naar smaak- een beetje koriander aan toevoegen. Koriander is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken.

Koop de koriander vers in de vorm van een plantje. Dan kan je het langer gebruiken. Geef het op tijd water en dan kan een dergelijk plantje makkelijk een maand meegaan.

Conclusie.

De kokoscurry is een makkelijk en snel te bereiden gerecht en iedereen kan dit maken. De ingrediënten zijn te vinden in eender welke supermarkt. Je hoeft niet langer dan 15 minuten tijd te besteden aan het klaarmaken van dit gerecht.

Deze portie is goed voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Ben je alleen dan kan je een deel van het gemaakte eten invriezen of bijhouden voor de volgende dag. Zo moet je maar één keer koken. Ben je met vier grote mensen doe er dan een beetje meer vlees en groenten bij zodat je zeker voldoende hebt.

Wees creatief zowel in ingrediënten als in besteding van overschotjes van eten. Dit is een zuinige manier van leven en je kan lekkere gerechten eten. Ben je nog op zoek naar lekkere koolhydraatarme gerechtjes die snel klaar te maken zijn dan kan ik je van harte Het koolhydraatarm 30 dagen menu aanbevelen. 

O ja! Dit geweldige koolhydraatarm 30 dagen menu geeft jou alles wat je nodig hebt om gezond te worden!Het is super makkelijk en heerlijk lekker!

Ja! Ik wil het menu bekijken!

2 reacties op “Recept: Kokoscurry met reepjes biefstuk!

 1. Door Rosalie

  Hi!

  Zou ik met jou in contact mogen komen per mail?

  Hoor graag van je, bedankt alvast!

 2. Door Marjolein

  Ja hoor, ik stuur je alvast een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *