Lezen is leuk! Ontdek 9 redenen waarom dat zo is - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 7 juli 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Waarom zou je je tijd moeten besteden aan boeken lezen? Dat is een goede vraag met heel veel antwoorden! Lees ze hier!

redenen om te lezenLezen is leuk en een heerlijke bezigheid. Het plezier van de zetel in te kruipen, een kopje thee erbij en een warm dekentje is heerlijk.

Maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat het lezen van een boek bijdraagt aan een goede gezondheid.

Om te kunnen lezen moet je ook echt tijd maken. Als kind was ik al erg gefascineerd door de bibliotheek en haar boeken, dus voor mij is het evident maar laten we eerlijk zijn: we hebben wel altijd iets anders te doen.

Als ik denk: “Vandaag ga ik lekker een paar hoofdstukken lezen”, dan ben ik toch nog even bezig met de was, of dan moet ik nog vlug naar de winkel, stofzuigen, even met de kinderen bezig zijn of nog vlug eventjes wat werk in orde maken.

Ook kinderen moeten kunnen lezen en hun fantasie en geheugen gebruiken om verhalen te maken en te verzinnen. Een verhaal lezen zorgt voor het gebruiken van hersencellen.

Verhalen en boeken geven ons een stap uit de realiteit en de mogelijkheid om na te denken over de wereld en het leven rondom ons. De mogelijkheid tot meer. De fantasie dat dingen wel degelijk mogelijk zijn en niet noodzakelijk een droom hoeven te blijven.

Tegenwoordig wordt het boek vaak ingeruild voor de televisie. Die gaat op bij het thuiskomen en wordt pas afgezet als we gaan slapen. Vroeger was er geen televisie en kropen mensen vaker met een boek in de zetel. Het kan nochtans heel veel deugd doen om een keertje het bed in te kruipen zonder televisie en met een mooi verhaal in je hoofd.

9 redenen waarom jij een boek zou moeten lezen.

redenen om te lezenIk kan nog honderd redenen verzinnen waarom iemand een boek moet lezen, maar uiteindelijk ben jij diegene die het zal moeten doen. Ik begrijp dat het voor mensen die het niet gewoon zijn, een hele opdracht is, maar iedereen kan het.

Een afknapper is natuurlijk om eindelijk dan dat boek vast te nemen en het niet goed te vinden. Je bent aan het lezen maar het verhaal zegt je niets of je vindt het veel te ingewikkeld.

Daarom is het belangrijk -als jij nog maar net begint aan het lezen van boeken- dat je ervoor zorgt dat je een goede keuze maakt. Dat je weet welke boeken jou een plezier zullen doen en welk boek echt wel de moeite waard is om vast te nemen.

Uiteraard is een boek lezen een persoonlijke aangelegenheid, maar soms is er ook wel een algemeen beeld van kwaliteit. Als je een beginnende lezer bent dan zou ik je aanraden te beginnen met een boek van Amélie Nothomb. Dit zijn dunnere boeken en zo kan je jezelf een beetje laten wennen.

Ben je aan wat sterker werk toe en heb je de smaak van het lezen te pakken, vergeet dan zeker geen boek te lezen van Haruki Murakami. Deze Japanse schrijver hoort bij de TOP van de literatuur en elk liefhebber van boeken leest zijn verhalen!

Reden 1: Minder stress en meer rust.

Lezen zorgt ervoor dat je je laat meeslepen in het verhaal van een ander en daardoor alle zorgen kan laten gaan. Je bent eventjes niet meer bezig met de situatie op het werk, of het dispuut met je moeder. Je kan even helemaal verdrinken in het leven van een ander. Zo kan je de stress in je lijf en hoofd loslaten en even relaxen.(bron)

Je concentreert je op de woorden die er staan, je kruipt in het hoofdpersonage en al je zorgen gaan even naar de achtergrond. Je kan echt ontspannen en eventjes ergens helemaal anders zijn. Het werkt bevrijdend en zorgt zo ook voor rust in je leven. Het is belangrijk om tot rust te komen en even de tijd te nemen om te ontspannen.

Een mens die helemaal opgedraaid is van het werk, kan niet verder. Dit zorgt voor kans op burn-out en depressie. Werk is een deel van het leven, net zoals ontspanning. Een goed evenwicht is dus erg belangrijk.

Reden 2: Frisse en scherpe hersenen.

hersenenHersenen hebben training nodig en stimulans. Zo blijven ze sterk en gezond. Dit kan je op verschillende manieren doen zoals puzzelen, kruiswoordraadsels, quizen, of allerlei geheugenspelletjes. Ook lezen is één van die oefeningen die onze hersenen trainen.

Je hersenen actief houden heeft allerlei voordelen. Zo is het een goede remedie tegen de ziekte van Alzheimer. De hersenen zijn een spier en dus moeten ze -net als alle andere spieren in je lichaam- getraind worden.(bron)

Reden 3: Kennis & woordenschat.

Door te lezen leer je veel nieuwe dingen. Dat is logisch. Je krijgt nieuwe informatie en deze kan je dan gebruiken in jouw eigen leven en realiteit. Zo word je rijker en kan je nieuwe dilemma’s op een andere manier bekijken en oplossen. Lezen is voor verstandige mensen. Alle slimme (en rijke) mensen lezen boeken.

Je leert ook meer nieuwe woorden. Hoe meer je leest, hoe meer woorden je leert kennen. Je leert hoe je bepaalde woorden kan gebruiken, in zinsconstructies maar ook in een context. Daardoor ga je meer inzicht krijgen in onze taal. Zo word je zelfzeker en dat kan je goed van pas komen tijdens gesprekken op het werk of in andere relaties.(bron)

Helemaal te gek is het als je boeken gaat lezen in een andere taal. Zo leer je de taal beter en het begrip van de woorden in een specifieke taal. Lezen in een andere taal verhoogt de kans op het snel kunnen praktiseren van een taal en is dus erg leerzaam om te doen.(bron)

Reden 4: Meer concentratie door te lezen.

Het lezen van een boek vergt maar 1 ding : concentratie. Jouw concentratie moet volledig liggen bij het boek. In de maatschappij van vandaag zijn we zo vaak bezig met vijf verschillende dingen tegelijk te doen, dat we nog maar slecht in staat zijn om ons te focussen op 1 taak.

redenen om te lezen

We zijn zo snel afgeleid door televisie, computer, internet, sociale media, dat onze concentratie vermindert. Je hebt ook minder concentratie nodig als je snel bezig bent met verschillende dingen. Als je je echt gaat toeleggen op 1 taak, dan wordt dat helemaal anders.

Jezelf toeleggen op 1 taak en al je aandacht daar naartoe laten gaan , is niet zo simpel. We zien ook meer en meer dat er kinderen zijn die dat niet kunnen. Tegenwoordig krijg je alle vormen van ADHD of ADD of verschillende vormen van autisme. Allemaal manieren om te vertellen dat we ons niet meer kunnen focussen.

Het lezen van een boek vergt al jouw concentratie. Je kan en mag niet bezig zijn met iets anders ondertussen. Het traint jouw hersenen om sterk te worden en alle kracht te steken in focus en aandacht!(bron)

Reden 5: Sterk geheugen met lezen.

Met boeken lezen train je jouw geheugen. Je moet toch onthouden waar het verhaal over gaat, hoe de hoofdpersonages eruit zien, met wie ze een relatie hebben en wat er allemaal gebeurd is of net niet. Het lezen van een boek zorgt voor het onthouden van belangrijke informatie.(bron)

Het lezen van een boek is een makkelijke manier van geheugentraining. Ze gaat vlot en je hoeft er quasi geen inspanning voor te doen omdat de “leerstof” die je moet onthouden verwikkelt is in een verhaalvorm. Zo onthouden mensen makkelijker, beter en langer.

Je hebt verschillende vormen van geheugentraining. Een goed geheugen is belangrijk in bepaalde aspecten van ons leven. Kinderen snel en efficiënt leren omgaan met hun eigen capaciteiten is essentieel voor een goed verstandelijk leven op latere leeftijd.

Reden 6: Beter slapen.

Boeken lezen kan ervoor zorgen dat je een betere nachtrust hebt. Je ontspant en jouw hoofd is leeg van zorgen en stress. Voor het slapen gaan een paar hoofdstukjes lezen, kan je dus een betere nachtrust bezorgen.

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Ikzelf houd er de gewoonte op na om een hoofdstukje te lezen na het opstaan en ook enkele hoofdstukjes voor het slapengaan. Het is inderdaad de ideale manier om jouw hoofd leeg te maken en je zorgen even te vergeten. Je lichaam gaat je ontspannen en maakt zich klaar voor de slaap.

Reden 7: Gratis op reis door te lezen!

redenen om te lezenMet het lezen van boeken, kan je wel lekker gratis op reis. Het kost je geen geld en je wordt meegenomen naar een ander land met andere waarden en normen, met andere geloven en culturen, andere restaurants en soorten eten.

Je leert al vaak de gebruiken van een land door een boek te lezen (tenminste als je een goed boek kiest).

Bij de boeken van Haruki Murakami bijvoorbeeld krijg je een duidelijk beeld van wie de man is en hoe hij leeft. Heel vaak wordt er uitgebreid ingegaan op de eetgewoontes van de hoofdpersonages. Ook de gebruikelijke rituelen en dagdagelijkse manier van leven krijg je mooi beschreven. Zo lijkt het toch maar vlug alsof je zelf in Japan vertoeft.

Reden 8: Meer empathie.

Met het lezen van boeken word je een fijner mens. Je leert om andere situaties, andere mogelijkheden, andere mensen en andere gevoelskwesties beter in te schatten. Zo leer je je inleven in de wereld van iemand anders en kan je de mensen rondom jou op een andere manier bekijken.

Je leert je verplaatsen in de huid van een ander, je leest en leert hoe je met emoties zou kunnen omgaan en hoe deze te projecteren naar iemand anders. Zo leer je meer aandacht hebben voor de echte intentie van een ander persoon. Je bent in staat om meer respect en begrip te tonen naar je medemensen toe.

En misschien is dit ook één van de vele belangrijke aspecten van lezen. Mensen die lezen zijn rijker in hoofd, lichaam en gevoel. Ze weten dingen aan te voelen en mensen warm te maken. Mensen die veel lezen kunnen onderscheid maken, nadenken en afwegen. Ze kunnen relativeren en laten zich minder snel deprimeren.

Reden 9: Ach wat mooi!

redenen om te lezenBen je nog nooit ergens binnen geweest, waar je een grote boekenkast zag staan en helemaal onder de indruk was van de vele, prachtige boeken die daar stonden te blinken? Heerlijk is dat toch.

Een kast vol met boeken. Een kast vol woorden. Verhalen.

Is er iets mooier dan dat? Ik denk het niet. Daar bovenop straalt het lezen van boeken een zekere intelligentie uit naar andere mensen toe. Lezen maakt je rijker en mooier en dat straal je dan ook uit.

Een lezend mens is een levend mens en het is iemand met een open blik naar de wereld en de mensheid toe.

Heb je nu ook zin om te lezen?

HUP HUP, zou ik zeggen, aan de slag! Niet twijfelen maar gewoon doen. Ga naar de boekenwinkel en koop je een boek. Of beter, neem de tijd en de computer en bekijk alle boeken die er in de aanbieding zijn. Kies een paar boeken uit en loop naar de bibliotheek om ze daar te halen. Of bestel ze ineens online. Dan heb je ze morgen in huis.

KIES EEN BOEK EN GENIET.

Lees je voor het eerst, ga dan niet dadelijk voor een dikke kastaar waar je het einde niet van kan zien. Dat zal je eerder demotiveren dan motiveren. Lees je voor het eerst, neem dan een dunner boek zodat je ook de tijd kan nemen. LEER jezelf lezen en doe het op jouw eigen tempo!

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *