Hamburger! Een recept voor een gezonde versie! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 15 oktober 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Een gezonde hamburger bestaat dat wel? En als we een gezonde versie kunnen maken, hoe doen we dat dan precies? Dit receptje is super gezond!

hamburgerEen hamburger staat bij veel mensen op het lijstje “lekker eten”. Begrijpelijk. Tegenwoordig zijn er op zoveel plaatsen hamburgers te vinden dat je er niet meer naast kan kijken en we willen allemaal graag lekkere dingen eten.

Maar in de maatschappij van tegenwoordig staat lekker al snel gelijk aan veel suiker en zoet. We weten allemaal wel dat die overdosis suiker ons niet goed doet, maar we kijken er niet zo naar om.

“Een beetje suiker kan toch ook niet zo kwaad, we moeten niet zo overdrijven.”

Hoe vaak ik dat moet horen, dat is gewoon om gek van te lopen. Het kan wel degelijk kwaad! Het is echt wel super ongezond en het is wel degelijk een probleem als mensen alleen maar suiker gaan eten. En vergis u niet: in alles zit tegenwoordig suiker. En niet een klein beetje maar klonten vol.

Het is nergens goed voor om je vol te steken met dergelijke ongezonde gefabriceerde voeding en zeker niet als je op voorhand al weet dat het vol zit met suiker. Suiker veroorzaakt ziekte. Suiker zorgt voor gezwellen en kankers. Het is immers niet voor niets dat mensen genezen van kankers als ze zich wenden tot de juiste voeding.

Het eten van de juiste voeding zal ervoor zorgen dat jouw lichaam van binnenuit geneest en dat is exact wat je nodig hebt. Zo kan bijvoorbeeld het drinken van één groene smoothie per dag wonderen doen. Laat liggen die chips, die chocolade en al die koeken. En kies steeds een gezonde versie!

sappige hamburgerHamburger.

Ik was vroeger verslaafd aan de hamburgers van de Quick. Dat zachte broodje met die lekkere augurkjes en die saus die zo net een beetje anders smaakte dan datgene dat je kon krijgen in de winkel.

Het broodje vastnemen, lekker plat duwen en dan die eerste hap. Heerlijk vond ik dat.

Nu zoveel jaren later zie ik het niet meer. Wat ik er zo lekker aan vond en wat het dan precies was dat mij elke keer opnieuw naar daar dreef. De laatste paar keren dat ik een hamburger at van de Quick of de Mc Donalds voelde ik me opgeblazen en kreeg ik buikpijn.

Ken je dat gevoel dat je dadelijk vol zit? Je buik zwelt op, je blijft gewoon verder eten en nadien voel je je slecht. Zo slecht, dat je het eten haast terug omhoog voelt komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik letterlijk moet overgeven na het eten van hamburgers uit dergelijke restaurants.

Logisch: wat je op dat moment binnen steekt, is een regelrechte aanval op jouw immuunsysteem en de werking van je lijf. Het is een reactie en een waarschuwing van jouw lichaam dat dit niet goed is. Als je dan weet dat het vlees ook van bedenkelijke kwaliteit is dan ga je toch maar beter op zoek naar een goed alternatief.

Andere mogelijkheden.

Je moet geen hamburgers eten als je het niet lekker vindt, maar als je wél verzot bent op de smaak van het vlees en het idee van een lekker broodje met vlees en groentjes dan kan dit receptje jou misschien wel bekoren.

Ikzelf kies steeds voor een hamburger gemaakt van rundvlees. Rundvlees is het vlees met de hoogste dosis gezonde vetten. Je kan uiteraard ook gaan voor een hamburger van gemengd gehakt. Een hamburger gemaakt van kippengehakt vind je tegenwoordig ook in de winkels.

Kies een stukje vlees dat jij lekker vindt want dat is immers het belangrijkste.

Houd je niet van op voorhand klaargemaakte hamburger dan kan je er nog altijd voor kiezen om zelf een hamburger te maken. Je maakt immers makkelijk zelf een hamburger met wat gehakt, eieren, een beetje kaas en wat kruiden. Je mengt alles in een grote kom door elkaar en kneed dan een bal van het vlees. Druk hem plat en je hebt een hamburger.

Ik eet geen brood!

Super! Ik ook niet! En zeker niet van die witte spons-achtige hamburger-broodjes die je in de winkels vindt. Ik maak liever mijn eigen broodjes. Die zijn gezond en lekker en je weet tenminste wat erin zit.

Tegelijkertijd moet je jezelf even afvragen of je wel brood nodig hebt? We eten hier in België zoveel brood dat het haast ziek is. In de ochtend een stel boterhammen, naar school of op het werk in de brooddoos, ‘s avonds nog wat brood bij de warme maaltijd.

We eten constant brood en dat is niet gezond. Het is dus wel zo belangrijk om eens na te gaan of er niet wat brood kan geschrapt worden in ons menu. En ja, dat kan zeker. In het begin is het misschien wel wat zoeken en blazen, maar eens je weet wat je aan het doen bent, dan gaat het helemaal vanzelf.

Ben je op zoek naar broodvervangers, dan kan je hier een artikel vinden dat jou de weg wijst. En een gouden tip is ook dat het zelf maken van een gezond brood niet zo veel moeite of tijd kost. Je kan dus helemaal zelf een brood bakken.

Toppings.

Ik heb de gewoonte om steeds te zorgen voor een extraatje. Ik wil bij eender welke maaltijd altijd een goede dosis groenten. Dat is belangrijk om lekker en goed naar het toilet te kunnen gaan. Maar groene groenten zijn ook gewoon heel lekker en gezond. Een extra groene salade bij een maaltijd is altijd lekker.

hamburger

Het kost niet veel tijd om een extraatje van groene groenten te serveren. Als je zorgt dat je steeds een sla, spinazie en wat rucola in huis hebt, ben je zo gesetteld. En je maakt het natuurlijk zo groot als je zelf wil. Groene groenten gebruiken als basis van een salade is snel, makkelijk en super gezond.

Bij een ovenschotel kan je ook steeds een salade serveren of kiezen voor extra groenten in de schotel. Ik maak met regelmaat ovenschotels omdat ze makkelijk en snel zijn op de avond zelf. Vaak zitten in de ovenschotel te weinig groenten en maak je er dus best een extra slaatje bij.

Groenten op de hamburger.

Als we een gezonde hamburger gaan maken dan doen we er natuurlijk ook een gezonde dosis groenten bij. Ikzelf vind het niet zo fijn als er té veel op mijn hamburger ligt zodat ik niet in staat ben het ding in mijn mond te steken, dus ik beperk de groenten OP mijn hamburger, maar neem wel een bordje extra langs de zijkant.

Maar dat kies je dan natuurlijk wel helemaal zelf. Heb jij graag een grote hoeveelheid op jouw hamburger, dan moet je dat zeker doen. Hoe meer groenten je kan toevoegen aan je maaltijd, hoe beter.

Wat is er dan allemaal lekker bij een hamburger?

Wel, dat is voor iedereen persoonlijk denk ik zo, maar ik hou echt wel van de augurken op mijn hamburger. Dat was vroeger al zo, dat heb ik nog steeds. Ik eet ze niet in overvloed, want augurken zijn best zoet en bevatten relatief veel koolhydraten.

Daarnaast hou ik ook van ajuin op mijn hamburger. Rucola, paprika en tomaat. Maar ook een stukje spek en een sneetje kaas vind ik erg lekker. Ik maak mijn saus steeds zelf met mayonaise zonder suiker en een grote hoeveelheid sambal. Ik hou van pikant eten en het zorgt ervoor dat jouw metabolisme de lucht inschiet. Het is dus een absolute aanrader.

Recept: Een gezonde hamburger.

Tijd voor ons lekkere en makkelijke receptje. Het kost geen moeite, het is snel klaar, en je kan variëren zoveel als je zelf wil. De hamburger op zich kost de meeste tijd om klaar te maken. De rest zijn groenten snijden, sausje maken en je bord klaarzetten zodat je zo dadelijk kan smullen.

hamburger met frietjes

Ik heb steeds een grote handdoek rond mij hangen omdat ik wel eens durf smossen met het eten. De sappige burger in combinatie met de groentjes en de saus durven wel eens druppen, dus neem een bordje om alles op te leggen.

Wat hebben we nodig?

  • Een pan.
  • Een spatel om de hamburger te draaien.
  • Een bord.
  • Een snijplank.
  • Een koksmes.
  • Een lepeltje.
  • Een tasje of potje om de saus te maken.

Ingrediënten?

  • Kokosolie of boter.
  • Hamburger.
  • Ijsbergsla.
  • Tomaat.
  • Augurken.
  • Ajuin.
  • Rucola
  • Sneetje kaas.
  • Mayonaise.
  • Sambal Oelek.
  • Twee sneetjes spek.

Hoe maken we de hamburger?

Goed, als je al jouw materiaal en ingrediënten gevonden hebt, dan kunnen we aan de slag. Zoals steeds beginnen we met het snijden van de groentjes. Het is wel zo fijn, als deze klaar zijn, dan is het meeste werk voorbij en moet je alleen geduldig wachten tot jouw hamburger lekker sappig wordt.

Neem de snijplank en neem al jouw groentjes bij de hand. Zorg dat je mes scherp en proper is en leg een handdoek in de buurt. Neem een diep bord om het afval in te doen en een plat bord om al jouw gesneden groentjes op klaar te leggen.

  • Snij de augurk in schijfjes.
  • Pel de ajuin en snij er een aantal ringen af. (De rest bewaar je voor later)
  • Was de tomaat en snij er twee grote cirkels af.
  • Neem een handje vol rucola, spoel het af en leg het opzij.
  • Probeer een groot blad van de ijsbergsla af te halen. Het blad moet in zijn geheel blijven.

Ijsbergsla of Romeinse sla?

Ijsbergsla bevat de meeste koolhydraten van alle soorten sla’s. Dat is belangrijk om te weten als jij graag koolhydraatarm eet. Een Romeinse sla is veel gezonder dan een ijsbergsla bijvoorbeeld. Als ik de keuze heb, kies ik de Romeinse sla.

ijsbergsla

Voor deze hamburger is het blad ijsbergsla veel leuker. Het bevat dan iets meer koolhydraten maar je gebruikt 1 of 2 bladeren en geen hele sla, dus in proportie valt dat wel mee.

  • Neem een klontje boter of een beetje kokosolie en doe het in de pan op een warm vuur.
  • Laat het smelten.
  • Als de boter/olie gesmolten is, leg je de hamburger in de pan.
  • Laat mooi aanbakken aan één kant.
  • Draai om naar de andere kant en laat hier ook mooi bruin worden.
  • Draai het vuur zachter en zet eventueel een deksel op de pan.
  • Laat de hamburger zachtjes gaar worden.

Door het vuur zacht te zetten en het deksel op de pan te zetten, zal de hamburger niet aanbranden en zal hij lekker zacht en sappig worden langs de binnenkant. Draai hem met regelmaat een keertje om zodat hij langs beide kanten even bruin wordt.

Hou je van gebakken ajuintjes dan is het nu een goed moment om de ajuinen mee in de pan te gooien. Hou je de ajuinen liever rauw, dan kan je ze straks op de hamburger leggen als we gaan afwerken.

Op dit moment leg ik ook de twee sneetjes spek in de pan. Zo kunnen ze zachtjes aan mee garen terwijl de hamburger verder bakt. Je moet het spek er niet bijnemen als je er niet van houdt. Houd je er wel van dan zijn twee sneetjes net goed om te genieten van de smaak.

De saus.

  • Neem een tasje, een potje of een kommetje.
  • Doe er 3 grote lepels mayonaise in.
  • Doe er 1 dikke theelepel sambal bij.
  • Roer beide goed door elkaar totdat je een oranje sausje krijgt.

Op deze manier heb je snel een lekkere saus klaar voor op jouw hamburger. Heel vaak zijn het de sausjes die zorgen voor de ellende in ons dieet.Het is dus belangrijk om deze zorgvuldig uit te kiezen. Saus zonder suiker en koolhydraten is erg belangrijk om de hamburger gezond te houden.

Mayonaise bevat veel vetten maar is een goede optie als je mayonaise kiest zonder suiker. Dat is belangrijk dat je dat nakijkt. Niet elke mayonaise is even puur als de andere, dus kies een mayonaise met een minimum aan suikers.

Afwerken.

Voila, nu hebben we alles klaarstaan en kunnen wij onze overheerlijke hamburger gaan afwerken. We vervangen het broodje  door het blad ijsbergsla. Heerlijk knapperig en boordevol vitamientjes!

  • Neem het blad sla en vouw het een beetje open.
  • Smeer een beetje saus aan de onderkant van het blad.
  • Leg er dan de gebakken (of rauwe) ajuintjes op.
  • Neem de hamburger en leg hem op de ajuintjes.
  • Leg er de twee spekreepjes op.
  • Dan het sneetje kaas. Zo kan het nog een beetje smelten door de warmte van de hamburger en het spek.
  • Op de kaas nog een laagje saus.
  • Er bovenop de twee tomatenschijfjes en de schijfjes augurk.
  • Doe de overschot van de saus op de hamburger.
  • Plooi nu het ijsbergsla-blad mooi toe rond de hamburger.

Je kan er eventueel prikkers insteken als je hem mooi wil serveren maar anders is het rond wikkelen van het blad sla rond de rest van het vlees en de groenten, meer dan genoeg. Hou hem lekker stevig vast terwijl je erin bijt.

Je zal merken dat de ijsbergsla zorgt voor een heerlijke frisheid en een knapperig effect in de mond. Heerlijk is dat gevoel, dat ook al de andere ingrediënten helemaal bij elkaar passen. Het eten van deze gezonde hamburger geeft zoveel energie en een gezonde boost voor jouw lijf!

Conclusie.

de keto revolutieHet is fijn te weten dat je steeds in de mogelijkheid bent om van een ongezond gerecht een gezonde versie te maken. Dat is echt mogelijk en dat kan ook echt gewoon heel lekker zijn.

We hoeven ons geen zorgen te maken. Vaak hebben mensen het gevoel dat als ze gezond moeten eten dat ze dan geen lekkere dingen meer mogen eten, maar niets is minder waar!

Gezond eten is net heel erg lekker. De dingen die tegenwoordig in onze maatschappij als “lekker” worden aanschouwt zijn dooddoeners.

Ga dus op zoek naar écht eten, naar gezond eten, naar eten waar jij blij van wordt! Het kan natuurlijk even duren voor jouw lichaam zich aangepast heeft maar ik kan je verzekeren dat het altijd succesvol zal zijn als je blijft doorzetten. Een mens moet doorzetten anders wordt het niets.

De Keto-revolutie. Het zijn twee toppers in de gezondheidsindustrie. Ze bieden je alles wat je nodig hebt op vlak van informatie en recepten. De effecten en gevolgen van het gebruiken van een receptenboek is soms fenomenaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *