Recept voor een groente smoothie: Ontdek er hier 5 en ééntje extra!
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 17 februari 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Ons lichaam heeft nood aan groenten en fruit en liefst in grote hoeveelheden. Als je je groenten gaat mixen en blenden dan wordt het eten van groenten een waar FEEST!

twee bekers met een groene smoothie erin met rietje en lepelSmoothies en juices zijn heel erg gezond. Het is een zeer goede manier om jouw lichaam te geven wat het nodig heeft.Een recept voor een lekkere groene smoothie vind je hier.

Jouw lichaam heeft groenten nodig. Vezels, mineralen en vitaminen. Deze vind je hoofdzakelijk in groenten en fruit. Een mens zou perfect kunnen leven van alleen groenten en fruit.

Er bestaat een groep mensen die alleen leeft van het eten van datgene wat de aarde voortbrengt. Niets dat geproduceerd is, niets dat gemaakt is en niets dat voedingsstoffen heeft die toegevoegd of bewerkt zijn.

Het zijn mensen die RAW eten. Ze eten alleen groenten en fruit, en ze eten deze steeds op een natuurlijke wijze. Jouw fruit en groenten drinken, is ook een makkelijke manier om je calorie-inname te beperken. (bron)

Het lijkt erg drastisch en ik denk dat in deze westerse maatschappij het quasi onmogelijk is om een dergelijke levensstijl aan te houden. Makkelijk is het wel om op een tropisch eiland jezelf te laten genieten van heerlijk sapjes en lekker vers fruit.

Het is een pak minder evident als je in een land zit, waar het -5 graden is en er een berg sneeuw ligt. Onze simpele levensstijl en het uitblijven van echt warme klimaten zorgt ervoor dat wij als mensen vaak grijpen naar warme maaltijden die ons een fijn en lekker gevoel moeten geven.

Onze maaltijden moeten ons letterlijk verwarmen. Het gemis van begrip en liefde wordt door veel mensen gecompenseerd met eten. Als je het gevoel hebt veel tekort te komen in je leven, dan ga je al snel zoeken naar iets dat dat gevoel tegenwerkt. Eten is hier een zeer effectief middel.


Waarom smoothies en juices drinken?

smoothiesIn mijn artikel over Smoothies en sappen kan je al een uitgebreid antwoord vinden op deze vraag. Maar graag leg ik nog even uit hoe het precies werkt. Ga er gerust even naartoe en lees het even door.

Je zal dingen lezen die je misschien nog niet wist en waar je dan weer op een positieve manier mee aan de slag kan.

Wat zijn smoothies en juices?

Smoothies en juices zijn drankjes die je maakt op basis van groenten en fruit. Je maakt het in een blender of in een sapcentrifuge. Hierdoor worden jouw groenten en fruit lekker gemixt en kan je ze drinken.(bron)

Als je er op tijd en stond een klontje ijs aan toevoegt dan heb je werkelijk een verfrissend drankje om lekker van te genieten.

De smoothie behoudt de vezels van de groenten en het fruit. Je mixt letterlijk alle ingrediënten tot 1 groot geheel en maakt er een drankje van. Een beetje water toevoegen zorgt ervoor dat het drankje vloeibaar(der) wordt en je het makkelijk met een rietje kan drinken.

De juice of het sapje maak je met de centrifuge en deze zorgt ervoor dat de vezels verwijderd worden. Ze worden gescheiden van het vocht en daardoor drink je een puur sapje, dat de textuur van water heeft maar met veel meer gezondheidsvoordelen.

Waarom zou je smoothies en juices drinken?

een sapcentrifuge die net een groen sapje heeft gemaaktWaarom je smoothies of juices zou gaan drinken is eigenlijk heel erg simpel te beantwoorden. Het is lekker en gezond. En veel meer moet het eigenlijk niet zijn.

Smoothies en juices geven jou een heerlijke boost van vitaminen en mineralen. Ze zorgen voor een oppepper in je lichaam en in jouw geest en zo word je weer helemaal vitaal en actief.

Het is voor heel veel mensen (voor de meeste mensen) erg moeilijk om elke dag voldoende groenten en fruit te eten. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat je grote porties groenten eet.

Jouw lichaam heeft heel erg veel groenten nodig om goed te kunnen functioneren maar het is niet zo evident om deze dan ook in grote hoeveelheden binnen te nemen.(bron)

Een smoothie of een juice is hier een uitstekende manier voor. In dit drankje zit een grote hoeveelheid verse groenten en je krijgt jouw volledige dosis binnen. Het voordeel van juicen is dat de vezels uit de juice onttrokken worden waardoor jouw lichaam dadelijk alle goede nutriënten kan binnen nemen.(bron)

Is het lekker?

Ja het is zeker lekker! De smaak van je smoothies en juices hangt natuurlijk af van de ingrediënten die je gebruikt en je persoonlijke smaak. Als je een smoothie maakt met banaan maar je houdt niet van banaan, dan zal die smoothie jou waarschijnlijk niet zo heel erg bevallen.

Zoals dat voor alles geldt, moet je ook hier realistisch zijn en een beetje volwassen reageren. Niets voor niets, zeg ik altijd. Wil je gezonder door het leven dan is het misschien niet onbelangrijk dat je LEERT om bepaalde smaken te accepteren en te integreren in jouw voedingspatroon.

Ik ben absoluut geen fan van venkel en rode biet bijvoorbeeld. De gedachte aan een sapje met deze twee ingrediënten deed mij huiveren. Nochtans hebben beide groenten grote gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Daarom heb ik mezelf geleerd om ze te eten en te drinken.

Ben je het niet gewoon om zoveel groenten te eten en sta je heel erg huiverig tegen de gedachte van het drinken van groenten, begin dan met een simpele smoothie. Maak er eentje waarvan de kans groot is dat je hem lekker zal vinden en laat  jouw smaakpapillen wennen. Zo kan je er elke keer iets nieuws aan toevoegen.

Calorieën in smoothies en juices.

Zitten er dan calorieën in die smoothies en juices? Een veel gestelde vraag en er is nogal wat verwarring over. Natuurlijk zitten er calorieën in. Ik zeg het wel vaker, maar alles wat je kan eten, bevat calorieën. Dus ook zo met smoothies en juices.

De hoeveelheid calorieën per smoothie of juice is afhankelijk van de ingrediënten die jij gebruikt. Maar smoothies bevatten gezonde calorieën als jij veel groenten en een stukje fruit gebruikt. (bron, bron)

recept groene smoothie

Het ene stuk fruit is het andere niet en hetzelfde geldt voor de groenten. Zo bevat een wortel meer calorieën dan spinazie en een banaan meer dan een appel of een kiwi.

Afhankelijk van de hoeveelheid fruit die je gebruikt zal je ook meer calorieën eten. Denk er ook aan dat in fruit suiker aanwezig is. Dit maakt de smoothies en juices niet meer gezond als je er teveel van gebruikt. Een smoothie gemaakt van enkel fruit is dus géén gezonde smoothie. 

Doe in jouw smoothies en juices zoveel mogelijk groenten. Zo zijn ze het gezondst en bevatten ze de minste calorieën. Een gemiddelde smoothie bevat tussen de 200 en de 500calorieën.

Recepten Smoothies en Juices!

Ik geef je hier een aantal smoothies en juices recepten waarmee jij aan de slag kan gaan. Houd er rekening mee dat jij alle kanten op kan met deze recepten. Het kost je geen enkele moeite om hierin te variëren. Er zijn recepten genoeg, die je overal op het internet kan terugvinden. (bron, bron)

Jij kan dus zelf kiezen welke groenten je gebruikt. Houd er rekening mee dat je genoeg varieert. Het is immers nooit goed om elke dag hetzelfde te eten. Dat geldt ook voor smoothies. Drink verschillende soorten smoothies en juices!

Recept 1: Groene smoothie met banaan.

Dit is een hele simpele smoothie met banaan. De meeste mensen houden van banaan en dus zal deze smoothie zeker in de smaak vallen. De banaan maakt het geheel ook erg romig en geeft een smeuïge smaak.

Wat heb je nodig?

Voor dit recept gebruik je de blender. Dan heb je nog nodig: 

 • 200gr ijsbergsla.
 • 1banaan.
 • Het sap van een halve citroen.
 • Handjevol peterselie
 • Een kopje water.

Hoe maken we het?

Als je alle ingrediënten in stukjes gesneden hebt en dan in de blender hebt gedaan, kan je lekker een minuutje mixen. Als je de smoothie te dik vindt dan kan je er nog wat meer water bij doen, zodat hij dunner wordt en lekker glad. Mix even lekker door totdat alle ingrediënten samengevoegd zijn tot een heerlijke smoothie.

Deze smoothie bevat iets meer calorieën omwille van de banaan. Banaan is namelijk een fruitsoort die veel koolhydraten, suikers en dus calorieën bevat.

Recept 2: Frisse komkommer gember smoothie.

recept groene smoothieDit is een hele frisse smoothie. Met heerlijke frisse ingrediënten. Komkommer is een groente die vol zit met water, mineralen en vitaminen. Komkommer samen met een fruitige toets van appel, zorgt voor een heerlijke smaak.

Je zou dit smoothie recept perfect kunnen gebruiken om een juice van te maken ook!

Wat heb je nodig?

Voor dit recept gebruik je de blender of als je wil de sapcentrifuge. Wat heb je nog nodig?

 • 1 komkommer.
 • 2 grote appels.
 • 3cm stukje gember.

Hoe maken we het?

We weten allemaal dat biologische groenten en fruit beter zijn omdat ze niet bespoten zijn en vrij zijn van andere schadelijke stoffen. Gebruik je geen biologische groenten, was ze dan steeds goed of verwijder de schil.

Schil de komkommer en snij hem in blokjes. Doe de blokjes in de blender. Schil en snij de twee appels. Snij in blokjes en gooi mee in de blender. Mix alles een minuutje.

Door het vocht in de komkommer zou je nu al een lekkere smoothie moeten hebben. Is dat niet zo, en is het papje nog te dik, dan doe je er wat water bij tot de smoothie de juiste textuur krijgt. Doe erop het einde het blokje gember bij en mix nog even door.

Recept 3: Groene smoothie met spinazie, avocado, appel en limoen.

Deze smoothie is heel romig en lekker dik. Hij vult erg goed doordat er een avocado inzit die jouw lichaam voorziet van de nodige vetten. Deze smoothie heeft dan ook meer calorieën dan een gewoon groentesapje. Dit is een perfecte smoothie om als ontbijt of avondeten te nuttigen.

Wat heb je nodig?

Opnieuw gebruiken we de blender. Een smoothie moet glad zijn en dus is de blender het ideale apparaat hiervoor. Via deze link kom je op de blender die ik heb. Het is niet de duurste maar ook niet de goedkoopste. Ik vind het belangrijk dat je degelijk materiaal in huis haalt, zonder extravagant te doen.

 • Twee handjes vol spinazie.
 • 1/2 avocado
 • 1 groene appel
 • 1 stengel selder
 • 1/2 komkommer
 • sap van 1 limoen

Hoe maken we het?

 • Was de spinazie en doe in de blender.
 • Snij de avocado in twee en haal het vruchtvlees eruit.
 • Snij de groene appel in stukjes, schil hem ook.
 • Neem 1 stengel selder en snij hem in stukjes.
 • Schil een halve komkommer en snij in blokjes.
 • Pers de limoen uit boven de blender.

Zet de blender op een hoge stand en giet er wat water bij. Mix tot een gladde smoothie. Gebruik voldoende water voor een lekkere drinkbare smoothie.

Recept 4: Smoothies en juices: Oranje fruitig sapje!

Dit is waarschijnlijk het lekkerste sapje dat ik ooit gemaakt en gedronken heb. Heel erg simpel maar zo smaakvol. Lekker zoet en met een behoorlijke dosis natuurlijke suikers dus erg goed als pre-workout. De geweldige oranje kleur maakt het super fijn om te drinken en als je er drie dikke ijsklontjes bijdoet, dan heb je een verfrissend drankje!

smoothies en juices

Wat heb je nodig?

In dit geval gebruiken we een juicer. Of een sapcentrifuge. We gaan de groenten en het fruit volledig ontdoen van vezels en dus moeten we een machine gebruiken die daar de mogelijkheden tot heeft. Via deze link vind je de juicer die ik in huis heb gehaald. Ook hier geldt het feit dat ik kwaliteit wil zonder extreem te gaan doen.

 • Een stuk of 10 wortels.
 • 2 appels : gala of golden delicious.
 • 3cm gember.
 • 5kleine ijsblokjes.

Hoe maken we het?

Snij de harde stukjes van de wortel. Snij daarna de twee appels rond het klokhuis af en doe ze in schijfjes die in de juicer kunnen. Schil 3cm gember en leg hem bij de wortel en de appels.

Zet de centrifuge op en laat ze even draaien. Steek er telkens één voor één de wortels in en dan de appels. Als laatste het stukje gember. Als je merkt dat er nog twee of drie worteltjes bij kunnen, dan mag je dat zeker doen. Zorg gewoon dat je een goede beker sap hebt.

Doe het sap in een grote beker. Doe er de ijsklontjes bij en drink lekker op met een rietje! HEERLIJK!

Recept 5: Smoothies en juices: Pittig groen work-out sapje.

Dit groene sapje is ook lekker zoet en samengesteld met smaken die ieder van ons kan appreciëren. Ook hier erg veel suiker in het sapje door de aanwezigheid van de appels. Gebruik het dus ook als drankje vlak voor het sporten, dan kan je de suikers erg goed gebruiken!

Wat heb je nodig?

recept groene smoothieWe gebruiken de slowjuicer. Ook hier het handige apparaat dat gemakkelijk de vezels van het sap scheidt waardoor jij lekker kan genieten van de belangrijkste mineralen en vitaminen.

Doordat de vezels er niet meer inzitten, gaan alle belangrijkste stofjes dadelijk gebruikt worden! Topdrankje dus!

 • 1,5 komkommer
 • 3 appels
 • 2 stokken selder
 • handjevol spinazie
 • 3cm gember
 • 5kleine ijsklontjes

Hoe maak je het?

Doe de schil van de komkommer als deze niet biologisch is. Hoe zuiverder jouw sap hoe liever we het hebben. Snij daarna de komkommer in repen die door het gat van de centrifuge raken. Snij het vlees van de appels en schil een stukje gember van 3cm.

Steek de komkommer en de appels in de machine. Pers alles totdat het sap eruit komt. Vergeet de gember niet toe te voegen! Zodra klaar giet je het sapje over in een tas en doe je er de ijsklontjes in.

Recept 6: Super-ochtend-shot juice om de dag goed te beginnen!

Dit is een heel simpel sapje. Zo klein als een shotje. Meer moet het niet zijn om de dag stevig en goed mee te beginnen! Je maakt jouw lichaam en darmen wakker met dit sapje en het is een mooie voorbereiding voor jouw ontbijt.

Het gebruik van zuivere producten in de ochtend zorgt voor een grandioos effect op jouw lichaam. Ook jouw humeur en gemoedsgesteldheid varen hier heel goed bij! Geniet er dus van. Het kost niet veel tijd of werk en het heeft immens veel gezondheidsvoordelen!

recept groene smoothieWat heb je nodig?

Gebruik de slowjuicer. Zet hem klaar terwijl je de ingrediënten neemt.

 • 1/4 komkommer
 • 1 stokje selder

Hoe maak je het?

Heel erg simpel: Je zet de machine in gang. Je neemt een kwartje geschilde komkommer en 1 gewassen stokje selder. Steek ze beiden , één voor één, in de centrifuge en wacht tot het sap eruit komt.

Doe het sap in een tasje en drink het met 1 slok naar binnen. Heerlijk gezond! Als je heel erg houdt van koude drankjes kan je er een ijsklontje in laten smelten en het dan opdrinken!

Wil je nog meer gezonde smoothies en juices?

Ben je in voor een uitdaging? Wil je méér dan zomaar wat receptjes? Zoek dan een goed kookboek met gezonde recepten zodat je zelf aan de slag kan gaan met jouw gezonde lichaam. De keto revolutie is een goed kookboek waarin je allerlei gezonde recepten zal terugvinden.

Hou je van een challenge in je leven ga dan dadelijk de Keto Challenge aan! Hier zal je een heuse onderdompeling krijgen in gezonde voeding, gezond eten en gezond leven met overweldigende resultaten als gevolg! Hier vind je de Challenge!

Ik hoop dat je aan de slag gaat met gezonde voeding, smoothies en sapjes maken en dat jij jouw lichaam de heerlijkheid biedt om zich gezond en lekker te voelen. Groenten en fruit zijn de belangrijkste ingrediënten van ons leven en die moeten we dus zeker ook gebruiken! Veel succes!

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *