Hamburger salade! Een heerlijk lekker recept. - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 4 december 2018
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Zou het niet heerlijk zijn om de smaak van een lekkere hamburger in een salade te krijgen? Geen broodje, geen suikers, geen vieze sausjes. Alleen maar een gezonde versie.

sla met hamburger smaakEen maaltijdsalade kan erg lekker zijn. Het betekent dat je volledige maaltijd bestaat uit een salade. Niets meer en niets minder. Alleen een salade van groenten, met eventueel een graan. Mijn hamburger salade is hier ideaal voor.

Als je weet welke ingrediënten je het beste uitkiest en bij elkaar plaatst, dan kom je vast wel aan een leuk slaatje. Het kost vaak niet zo veel tijd om een heerlijk salade te maken en je creëert een gezonde maaltijd voor het hele gezin.

Salades zitten vol voedingsmiddelen, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan antioxidanten en zuiveren ons lichaam. Door met regelmaat veel groenten te eten, zal je lichaam sterker worden en krijg je een frisser hoofd.

Groenten zijn de basis van een gezond leven.

Sla is maar sla? Ik ben geen konijn? Dat soort uitspraken? Ja werkelijk? Dat zijn kinderachtige uitspraken van mensen die niet in staat zijn om na te denken. Een salade eten heeft werkelijk niets te maken met een konijn. Integendeel. Het eten van een salade is een teken van gezond verstand en eigenliefde.

Een salade kan verschillende vormen aannemen. Je hebt salades met alleen groenten, maar ook salades met granen eraan toegevoegd. Ik denk dan maar aan speltpasta, boekweitkorrels, quinoa of volkoren rijst. Dat maakt de salade iets voller en je zal makkelijker een voldaan gevoel krijgen.

Heerlijke Salade.

Salade is heerlijk en al die vreemde, kinderachtige opmerkingen zijn werkelijk helemaal onbelangrijk. We zijn hier immers niet om mensen te verdedigen die hun hele leven niets anders doen dan BigMac’s, frieten, curryworsten, chocolade, koeken en chips eten.

Nee. Als je hier op dit artikel terecht bent gekomen, dan is dat niet voor de hamburger maar wel voor de groenten en de salade! Goed zo! Ik ben al trots op jou, want daar begint toch alles mee? Gezonde keuzes maken.

Wat maken we vandaag?

Vanavond maak ik een gezonde koolhydraatarme hamburger salade. Dat klinkt een beetje vreemd maar de salade is een beetje gebaseerd op een hamburger uit de Quick of de Mac Donalds. Veel mensen zijn erg gek van dit soort voeding. En toen ben ik gaan rondkijken op het internet en toen kwam ik op een geweldig recept.

maaltijdsalade

Dat recept heb ik een beetje aangepast voor mezelf en nu heb ik een salade die een beetje smaakt naar een hamburger uit de Quick. Het is ook getest bij mijn gezin en iedereen vroeg unaniem nog een portie bij! Het is dus écht een lekkere salade!

Ik maak de salade steeds in een groot diep bord of een kleine houten kom. Die koop je makkelijk zat in de Ikea, als je dat wil. Ook op bol.com heb je heel veel leuke kommetjes om uit te eten. Het oog wil ook wat en als je net start met gezonde voeding dan is dit wel een goede tip!

Je zal verbaast staan van hoe snel er gegeten wordt als je er een leuk kommetje bij haalt in plaats van een saai diep bord. Eten is iets dat moet gebeuren en je kan het dus maar beter zo gezellig mogelijk maken zodat je er echt van geniet.

Wat hebben we nodig?

Wat betreft materiaal hebben we niet zo heel veel nodig. Het enige waar ik wel voor zorg is dat ik kwalitatief materiaal heb zodat ik snel en efficiënt kan werken zonder veel ongelukken. Kwalitatief materiaal hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Misschien een beetje duurder, maar geen onoverkomelijkheden.

moulinexBen je alleen of maar met twee is het ook een goede optie om wat extra te maken. Zo heb je de dag nadien nog een lekkere salade en kost het jou geen moeite. Ik maak steeds 5 of 6 porties, zodat ik nog een maaltijd heb om mee te nemen naar het werk.

Ik gebruik heel vaak dit kleine apparaatje. Ik heb dat ooit een keertje toevallig gekocht, maar er is niets dat ik zoveel gebruik als dit. Je kan het makkelijk gebruiken om iets fijn te hakken of door elkaar te halen. Het gaat snel en het kost weinig afwas. Hier vind je het toestelletje.

Wat haal ik in de winkel?

We hebben nu natuurlijk nog voedingsmiddelen nodig om deze salade te maken. Je hebt altijd de vrijheid om daar zelf een beetje mee te doen en te laten wat je wil. Er moet niets, er kan alles. Vind je een ingrediënt niet lekker, haal het dan weg en vervang het.

Een goede manier is ook om jezelf te verplichten om bepaalde dingen toch maar een keertje te proberen. Je kan niet je hele leven lang blijven zeggen dat je bepaalde dingen niet lust. Af en toe een hapje proeven zal je deugd doen. Nieuwe smaken leer je eten, dat gaat niet vanzelf.

De hamburger salade.

 • 4 tomaten.
 • 1 groene paprika.
 • 1/2 komkommer.
 • 1 gele ajuin.
 • Geraspte Cheddar kaas.
 • 3 Augurken.
 • Romeinse sla.

Ik neem steeds Romeinse sla. Ze bevat de meeste voedingsmiddelen en de minste koolhydraten. Ideaal dus.(bron) En het is echt een groot verschil met andere soorten sla. Wil je toch liever iets anders dan is rucola ook een goede optie.

Gezond eten begint bij stoppen met suiker. Daarom kan je best koolhydraatarm eten. Koolhydraten zijn immers suikers. Hoe minder jij ervan eet, hoe beter voor je lichaam. Lees er alles over in dit kookboek. Mét kortingslink!

Dit is de basis die ik in de hamburger salade doe, maar je kan er dus alle kanten mee uit. Wil je er graag wat wortel doorheen, dan kan dat. Wil je nog iets anders, geen probleem. Ik hou het zo dicht mogelijk bij de hamburger van de Quick, zodat ik ook echt die smaak heb.

 • 600gram Kippengehakt.
 • Een klontje boter/kokosolie.

Ik neem vaak kippengehakt. Het is even lekker en het is wit vlees. Rood vlees eet ik wel, maar beperkt. Het is niet zo gezond en in grote hoeveelheden zelfs schadelijke voor onze lichamelijke gezondheid. Kippengehakt bak ik wel telkens een beetje langer aan in de pan zodat het een krokant korstje krijgt.

De dressing voor de hamburger salade.

Voor de dressing heb je ook nog wat dingetjes nodig. Deze maken we dus apart. Ik maak mijn dressing in de Moulinex hakker, maar je kan dat ook doen met een gewone handmixer.

Hoe maak ik de hamburger salade?

Deze hamburger salade maken kost niet zo heel veel tijd. Afhankelijk van hoeveel ingrediënten jij wil gebruiken, zal het sneller of minder dressing voor hamburger saladesnel gaan. Zoals steeds is het snijden van de groenten de taak die het langste duurt. Daar begin je dan ook het eerst mee.

Het voordeel van je sauzen zelf te maken is ook de zekerheid van gebrek aan suikers. Je weet immers zelf wat je in je sausje gedaan hebt en zo kan je alle ongezonde voedingsmiddelen eruit halen.

De dressing.

 • Snij de augurk in stukjes.
 • Doe al deze ingrediënten in een blender, hakmachine, kom om te mixen.
 • Mix alles door elkaar tot het een dressing wordt.
 • Is de saus te dik, doe er dan wat water bij en mix opnieuw.
 • Als de saus klaar is, zet je ze in de koelkast tot je de salade zal serveren. Zo blijft de dressing lekker fris.

De hamburger salade.

 • Snij de romeinse sla in stukjes, spoel in water en laat uitlekken in het vergiet.
 • Was de tomaten, haal de pitjes eruit en snij ze in kleine stukjes.
 • Schil paprika en komkommer, was en snij in kleine blokjes.
 • Snij de ajuin in mooie grote ringen.
 • Snij de augurken in kleine vierkante blokjes.
 • Doe een klontje boter in de pan en laat smelten op een middelmatig vuur.
 • Voeg het kippengehakt toe en laat zachtjes gaar worden. Plet met een vork het gehakt in kleine stukjes zodat ze lekker te verdelen vallen in de salade.
 • Verdeel de sla, tomaten, paprika, komkommer en ajuin over de 4 kommen.
 • Mix met de vork het gehakt goed in stukjes. Zorg dat alles goed aangebakken is. Ik heb kippengehakt liever wat langer op het vuur staan, zodat er een krokant korstje aan komt.
 • Verdeel het gehakt over de 4 kommen.
 • Doe op alle kommen, een handje vol cheddar kaas (het is ook lekker met parmezaanse kaas! ) en een handje vol augurken.

Om af te werken haal je de dressing uit de koelkast en druppel je deze heerlijke saus over de vier kommen. Doe er zoveel of zo weinig op als je zelf lekker vindt. Als ik een kommetje maak voor de dag erna, dan zal ik steeds wat saus in een aparte potje meenemen.

Conclusie.

Deze hamburger salade is heerlijk en gezond. En voor mensen die net beginnen aan een gezonder leven is dit een super keuze om toch een beetje de hamburger smaak te proeven maar hem niet echt te moeten eten. Hamburgers zitten in broodjes. Broodjes zitten vol koolhydraten/suikers, net als in de sauzen.

Bij deze gezonde versie van jouw hamburger heb je daar geen last van. Alles wat op je bord ligt is koolhydraatarm en rijk aan voedingsvezels en voedingsstoffen. Jouw lichaam zal blij worden van deze salade.

Wil je nog meer van deze koolhydraatarme en gezonde maaltijden klaarmaken dan kan je hier op de site onder de rubriek Recepten, er nog heel veel vinden! Wil je liever een boek waar je alles netjes bij elkaar in terugvindt, dan zijn er verschillende receptenboeken die je kunnen helpen. Neem maar een kijkje op mijn boekenplank!

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *