Zoete aardappel frietjes in de oven! Heerlijk lekker - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 7 maart 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Een gezonde versie van frietjes. Zelf maken, snel en efficiënt. Gezond en lekker. Heerlijk genieten!

zoete aardappel frietWe eten allemaal graag frietjes. Nu ja: de meeste mensen eten graag frietjes. Ik ook. Maar gezond zijn ze niet en ze worden gebakken in slechte vetten. Daarom is het belangrijk op zoek te gaan naar gezonde alternatieven zoals bijvoorbeeld: zoete aardappel frietjes in de oven.

Frieten gebakken in frietvet zijn dus niet gezond. Tegenwoordig bestaan er ook frietjes om te bakken in de oven. Deze zijn een gezondere versie van de gewone frieten, maar bevatten nog steeds veel voedingsstoffen die niet goed zijn.

Frieten worden gemaakt van aardappelen. Maar is de aardappel op zichzelf dan wel gezond? Aardappelen zijn in ons land standaard aanwezig in de maaltijd.

We zijn opgegroeid met borden vol vlees, patatten en groenten. Maar omdat we ermee opgegroeid zijn, wil het niet zeggen dat het gezond is, toch?

Wat is een aardappel?

De aardappel is een plant die onder de grond groeit. Het is een knol. Die knol wordt dan aardappel genoemd. Deze aardappel bestaat uit zetmeel. Een aardappel is een voedingsmiddel dat wereldwijd gebruikt wordt. Het wordt gebruikt als hoofdgerecht. We eten meestal aardappelen met vlees en groenten.

Vaak missen mensen een aardappel op hun bord en vinden ze een stukje vlees met alleen groenten geen echte maaltijd. Ze willen dus graag de aardappel of een andere versie van een aardappel zoals puree, frietjes, kroketjes of iets anders. Aardappels kunnen ook vervangen worden door rijst of pasta.

Verschillende soorten aardappelen.

Er zijn verschillende soorten aardappelen. Alle verschillende aardappelen worden dan ook gebruikt voor andere gerechten. De ene aardappel is goed voor een pureetje van te maken, andere zijn dan weer beter om frietjes van te snijden.

 • Krieltjes,
 • Vastkokende aardappelen,
 • Bloemige aardappelen
 • Primeur aardappelen.

En van elke soort aardappel heb je dan natuurlijk ook nog verschillende versies. Hierdoor is er altijd keuze genoeg en kan je zelf gaan kiezen wat je wil maken. Zelf een beetje de aardappelen uittesten is een goed begin.

Wat is een zoete aardappel?

We kennen allemaal de gewone aardappel maar wat is dan een zoete aardappel? Smaakt hij zoeter? Is hij dan wel gezond of gezonder dan die gewone aardappel.

zoete aardappel

De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is ook geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een insuline-houdende knol.(bron, bron)

Hoe ziet hij eruit?

Een zoete aardappel is ruwer van vorm en van schil. Hij ziet oranje langs binnen en heeft een zachtere structuur. De zoete aardappel kan je gebruiken in verschillende gerechten. Hij bevat trage koolhydraten en wordt zo langzamer opgenomen door ons lichaam.

Is hij gezond?

Een zoete aardappel is erg gezond.(bron) Ze zijn ook veel gezonder dan een witte aardappel. De zoete aardappel heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevat een zoete aardappel heel veel vitamine B6. Daardoor draagt een zoete aardappel bij tot een gezond hart en gezonde bloedvaten.

Een zoete aardappel bevat veel vezels. Vezels heb je nodig voor een goede darmwerking en een goede spijsvertering. Veel van deze gezonde vezels zitten in de schil van de zoete aardappel. Daarom zal je merken dat de meeste receptjes met zoete aardappel ook worden gemaakt met de volledige aardappel.

Niet schillen dus maar wel helemaal gebruiken zodat je alle voordelen hebt voor jouw gezondheid.

In de aardappel zit ook heel veel kalium en vitamine C. Kalium is belangrijk in ons gezondheidssysteem. Kalium heb je namelijk nodig om je bloeddruk op peil te houden en het helpt de nieren om goed te functioneren. Vitamine C versterkt dan weer het afweersysteem in jouw lichaam.

Voedingswaarde van een zoete aardappel.

Elk voedingsmiddel bevat voedingswaarde, zo ook de zoete aardappel. Het is altijd handig om te weten welke voedingswaarde er in jouw voedsel zit. Een beetje kennis zorgt er immers voor dat je zelf kan bepalen wat je wel en wat je niet in je mond steekt.

Een zoete aardappel van ongeveer 100gram bevat(bron):

 • 0,1g vet
 • 55 mg natrium
 • 337 mg kalium
 • 20gr koolhydraten
 • 3g voedingsvezels
 • 4,2 gr suikers
 • 1,6 gr eiwitten
 • 14.187 IU vitamine A
 • 2,4mg  vitamine C
 • 30 mg calcium
 • 0,6 mg ijzer
 • 25mg magnesium

Calorieën in een zoete aardappel.

Een aardappel van ongeveer 100 gram die gekookt is bevat 85kcal. Dat is niet heel erg veel maar ook niet weinig. Let ook goed op en wees je bewust van het feit dat er best veel koolhydraten en suikers in een zoete aardappel zitten. Wil je dus aan de slag met een koolhydraatarm dieet of het keto dieet dan is zoete aardappel geen goed plan.

De Glycemische index

De glycemische index geeft aan hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Zo zal een gewone gekookte aardappel met een glycemische index van 78 de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. 78 is een hoge index. De koolhydraten uit de aardappel zullen dus snel worden opgenomen in het bloed.

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

De glycemische index van een zoete aardappel is dan weer helemaal anders. Deze bedraagt maar 35. De koolhydraten uit de zoete aardappel worden traag opgenomen in het bloed. Een zoete aardappel heeft ook heel veel gezondheidsvoordelen.(bron)

Als je gezond wil eten is het belangrijk dat je voedingsmiddelen consumeert met een lage glycemische index. Zo zal je lichaam de koolhydraten traag opnemen en zal je bloedsuikerspiegel stabieler blijven. Een stabiele bloedsuikerspiegel is goed voor de vetverbranding en zorgt voor en verzadigd gevoel.

Zoete aardappel in een koolhydraatarm dieet?

zoete aardappelsEet je koolhydraatarm dan is een gewone aardappel uit den boze. Deze bevat veel te veel koolhydraten en tegelijkertijd haalt hij jouw bloedsuikerspiegel naar omhoog.

De zoete aardappel bevat ook veel koolhydraten. Eet je dus koolhydraatarm dan kan je er beter niet te veel van eten. 100 gram bij het eten is geen probleem, maar leg niet je volledige bord vol aardappelen.

Ga je voor het keto dieet en probeer je de koolhydraten te beperken tussen de 0-20gram. Dan laat je de zoete aardappel gewoon liggen. Deze bevat immers al 20gram koolhydraten voor 100 gram.

Zoete aardappelen: verschillende soorten!

Er zijn verschillende soorten zoete aardappels. Ik denk maar aan de paarse zoete aardappel en de oranje zoete aardappel. Maar belangrijk om te weten is dat alle soorten zoete aardappels gezond zijn. En ze bevatten allemaal ongeveer dezelfde voedingswaarden.

Zoete aardappel diepvries.

Zoals alle groenten en fruit kan je ook zoete aardappel bewaren in de diepvries. Was de aardappel, snij hem in blokjes of schijfjes en bewaar hem in een bewaarzakje in de diepvries.

Voor alle voedingsmiddelen geldt dat je het beter kan invriezen voor een later moment dan om voedsel weg te gooien. Het is verspilling en er zijn mensen genoeg die honger hebben.

Bewaar de zoete aardappel nooit in de koelkast, daar is hij niet voor gemaakt. Hij gaat sneller slecht worden in de koelkast. Als je de aardappel al klaargemaakt hebt, kan je hem wel een 4tal dagen bewaren in de koelkast.

Waar koop je zoete aardappel?

Tegenwoordig kan je zoete aardappelen in elke supermarkt kopen. Ze liggen gewoon uitgestald bij de andere aardappelen. Je kan ze vaak apart kopen, per stuk, of in schaaltjes met 2 of 3 exemplaren in.

zoete aardappel friet

Je vindt de zoete aardappel in de Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Lidl. De andere winkels moet je even rondkijken of ze ze ook verkopen. Ook in de Aziatische winkels kan je makkelijk zoete aardappelen vinden.

Zoete aardappel klaarmaken.

Een zoete aardappel kan je op verschillende manieren klaarmaken. Je kan ze stoven, koken, poffen. Je kan ze klaarmaken in de microgolf ook. Ook kan je er een lekker pureetje van maken en je kan ze laten stomen in een tajine. Je kan ze bakken in de pan met wat olijfolie en je kan ze ook in de oven steken.

In de oven kan je er dan zoete aardappel frietjes van maken. Gezonde(re) en lekker knapperige frietjes die overheerlijk smaken. Heb je dat nog nooit geprobeerd? Dan moet je onderstaand receptje zeker een keertje uitproberen!

Zoete aardappel met groenten, vlees of vis?

Zoete aardappels eet jij met alles waar jij zin in hebt. Wil je graag een stukje vlees, dan kan dat en eet je liever vis, dan kan dat evengoed. Wil je gewoon liever een bakje frieten met mayonaise, dan kan je deze heerlijk maken met zoete aardappelen. Dus geen nood. Je kan er alle kanten mee uit!

Recept: Krokante zoete aardappel frietjes uit de oven.

Frietjes van zoete aardappels zijn niet alleen heerlijk lekker maar ze zijn dus ook nog behoorlijk gezond. Zoete aardappel frietjes zijn een delicatesse voor de liefhebber van frietjes.

frietjes

Ze zijn erg makkelijk klaar te maken en je kan ze besprenkelen met heerlijke kruiden. Houd je van curry, bestrooi ze met een dikke laag currypoeder, maar hou je meer van de Italiaanse kruiden, dan kan je ze bestrooien met tijm, oregano en marjolein. Keuze genoeg om jouw frietjes de smaak te geven die jij lekker vindt.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten.

Bereiding.

 • Verwarm de oven voor op 200°.
 • Neem de bakplaat en leg er eventueel een stukje bakpapier op.
 • Meng in een kom de olijfolie en het water.
 • Roer olie en water door elkaar.
 • Neem het zout en de rest van de kruiding en meng het samen met de olie.
 • Meng alles goed door elkaar.
 • Maak de aardappelen schoon met een borsteltje. Doe het onder de kraan zodat al het vuil wegstroomt.
 • Snij de aardappelen overlangs en dan in lange frietstengels.
 • Bestrooit de frietstengels met het oliemengsel.
 • Zorg dat elke friet goed ingesmeerd is.
 • Zet de ovenschaal in de oven en laat de frietjes 30-40 minuten gaar bakken.

Houd de frietjes goed in het oog. Hoe dunner je frietjes zijn, hoe sneller ze zullen klaar zijn. Als zoete aardappel te lang in de oven staat, dan kunnen ze uitdrogen.

Draai de zoete aardappel frietjes na een minuut of vijftien even om zodat ze langs beide kanten gebakken worden!

Krokante zoete aardappel frietjes?

Heel vaak zijn zoete aardappel frietjes niet krokant maar eerder slap. Ik vind het niet erg, ik vind ze wel lekker zo slap, maar als je meer houdt van krokante frietjes dan moet je dit trucje maar proberen.

Een zoete aardappel bevat niet zo veel zetmeel. Daardoor is het moeilijk de zoete aardappel frietjes krokant te krijgen. Omdat de zoete aardappel niet zo veel zetmeel bevat, zullen we dat zetmeel net moeten toevoegen om krokante frietjes te verkrijgen.

Zetmeel is niet gezond. Wees dus voorzichtig met het gebruik ervan. Wil je een alternatief kies dan voor arrowroot. Dit is een gezonder alternatief. Lees hier mijn artikel over arrowroot.

Hoe maak je dan krokante zoete aardappel frietjes?

Simpel, probeer dit recept eens uit, ik vond het ergens op het internet:

 • Neem 3 eetlepels maizena en wat zout (of andere kruiden).
 • Meng goed door elkaar.
 • Doe er een goeie scheut olijfolie bij.
 • Meng alles door elkaar.
 • Leg de zoete aardappel frietjes op de bakplaat.
 • Giet het mengsel erover en zorg dat elk frietje bedekt is.

Bak de zoete aardappel frietjes gedurende 30 minuutjes in de oven. Schep ze na een minuut of 15 om, zodat beide kanten lekker kunnen bakken.

Conclusie.

blokjes aardappelWil je gezond eten dan is het absoluut een aanrader om een zoete aardappel te eten in plaats van een gewone aardappel. Een zoete aardappel heeft een andere smaak en een heel andere textuur.

Let je op jouw koolhydraten en wil je zo weinig mogelijk koolhydraten consumeren, dan moet je iets anders gaan eten.

Koolhydraten zijn niet zo handig als je probeert gewicht te verliezen en een zoete aardappel heeft er best veel. Eet ze dus beperkt. Zoek je een gezonde vorm van koolhydraten dan is een zoete aardappel absoluut een goede keuze.

De verschillende manieren van klaarmaken zorgen er ook voor dat je uitgebreid kan variëren met het gebruik van de groenten.

Zoek je nog meer gezonde recepten en ben je op weg naar koolhydraatarm en gezond eten dan kan je absoluut dit boek aanraden. Het geeft je allemaal recepten waarbij je de weg naar een gezond leven kan volgen. Je zal verbaast staan van de heerlijk lekkere recepten terwijl je jouw lichaam ziet afslanken! 

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *