Soepdieet! Het recept! Gezond en lekker of niet? - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
afvallen 20 januari 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Een soepdieet is dat efficiënt en haalbaar? Verlies je hiermee veel gewicht en is het gezond? Hoe lang duurt het voordat je resultaten ziet? Heel veel vragen, lees er hier alles over!

soepdieetSommige mensen zijn te zwaar. Daarom willen ze graag snel afvallen en liefst op korte tijd.  Minder calorieën eten, zorgt ervoor dat je meer zal verbruiken dan eten. Zo val je af. En dat kan je doen met bijvoorbeeld dit SOEPDIEET Recept.

Als je gewicht wil verliezen is het sowieso de bedoeling dat je minder eet dan dat je verbruikt. Want anders val je niet af. Je moet dus ofwel veel gaan sporten ofwel minder calorieën eten. Zo zal je efficiënt en snel afvallen.

Er zijn verschillende soorten van diëten en er zijn evenveel kookboeken waar jij gebruik kan van maken en die je verder zullen helpen. Wil je mijn favoriete kookboeken weten, stuur mij dan een berichtje!

Zoveel opties om iets aan jouw gezondheid te doen. Wat je kiest, heeft vaak te maken met waar jij zin in hebt. Elk mens is anders en je kiest best een kookboek of een dieet dat een beetje bij jou past. Het soepdieet is ook een dieet waarbij je veel vet kan verbranden en snel kan afvallen.

Een dieet met veel soep!

Het SOEPdieet. Het woord zegt het al een beetje zelf: het is een dieet met veel soep! We eten in dit dieet dus behoorlijk veel kommetjes soep. Heerlijk toch? Ik ben een grote fan van soep, voor mij is dit dus een heerlijke manier om aan je gezondheid te werken.

Elke dag een kommetje soep eten zorgt ervoor dat je jouw lichaam elke dag een grote portie groenten geeft en dat is wat jouw lichaam nodig heeft. Groenten. Groenten zitten immers boordevol vitaminen en mineralen en ze houden de darmen gezond. Soep eten is dus niet alleen belangrijk in dit dieet.(bron)

Soep eten kan je altijd doen, op eender welk moment. Zolang je de soep vers maakt en geen ongezonde zaken toevoegt, zit je met soep altijd goed! Er zijn verschillende soorten soep, dat maakt soep niet alleen lekker maar ook gezond.(bron)

Door altijd verschillende soorten soep te eten, zorg je voor veel variatie in jouw voeding. Ik denk aan tomatensoep, pompoensoep, broccoli soep, komkommersoep, preisoep, courgette soep, aspergesoep en zoveel meer soorten soep.

Wat is het soepdieet dan precies?

Ik leg het je uit. Als jij het soepdieet gaat volgen dan eet je een hele dag door een speciale soep. Zo neem je weinig calorieën in en zal je lichaam haar energie ergens anders moeten gaan zoeken.(bron)

Het is de bedoeling dat je tussen de 4 en 7 kilo verliest binnen 7 dagen tijd.

Je mag zoveel soep eten als je zelf wil.

Het dieet houd je het liefst 7 dagen vol. Je kan het dieet ook herhalen. Na de eerste keer, rust je een paar dagen en dan kan je er gewoon opnieuw aan beginnen. Op deze manier kan je veel gewicht verliezen in korte tijd.

Bij het soepdieet krijg je voldoende vocht binnen en zal jouw lichaam dus ook in staat zijn om de afvalstoffen af te voeren. Het soepdieet is dus gebaseerd op het eten van vers gemaakte soep. Dat kan erg gezond zijn.

MAAR

Laten we niet vergeten dat 7 kilo verliezen op evenveel dagen tijd niet écht gezond is. Het soepdieet is een soort van crashdieet waarbij je snel een aantal kilo’s wil verliezen. Doordat je jouw calorie inname beperkt tot een maximum van 1000 calorieën per dag, zal je dus snel gewicht kunnen verliezen.

Het is geen gezonde manier van gewicht verliezen en het is zeker niet iets dat je maanden kan volhouden. Daarom komt er vaak kritiek op dergelijke diëten. Als je dus veel gewicht kwijt wil en dit voor langere tijd dan is het misschien beter dat je een andere oplossing zoekt.

Wil je gewoon even snel wat kilo’s kwijt om in jouw trouwjurk te raken of omdat je een leuke date hebt, dan kan je dit programma wel eventjes gebruiken. Ga je nadien gezonder eten, dan zal je wél leuke en blijvende resultaten zien.

Zeven dagen soepdieet.

Dus de basis van het dieet is een soep die jouw lichaamsvet verbrandt. Je mag er zoveel van eten als je zelf wil. De soep bevat weinig calorieën. Honger mag je in principe niet hebben: je mag immers zoveel soep eten als je zelf wil.(bron)

Je volgt het dieet 7 dagen. Dat is één weekje en dus niet zo heel veel als je snel resultaten wil zien om gemotiveerd te raken. Je mag tijdens dit dieet veel water drinken, ongezoete thee, ongezoete zwarte koffie, ongezoet fruitsap en magere melk. Als je dat wil, kan dat allemaal.

Let hierop:

 • Geen brood, alcohol, frisdranken of dieet dranken.
 • Na het dieet moet je 24uren wachten met alcohol drinken.

Bij het dieet mag je ook elke dag iets anders eten. Alleen soep zou waarschijnlijk wel een beetje te weinig zijn daarom mag je elke dag een aantal extra’s eten die je wat meer energie zullen geven. Elke dag is dit iets anders en het is zodanig  opgebouwd dat het jou het beste resultaat zal geven.

Je eet zo per dag ongeveer 800 à 1000 calorieën per dag. Dat is natuurlijk te weinig voor een gezond mens, maar het hele systeem draait er net om dat jouw lichaam de rest van de energie gaat halen uit eigen lichaamsvet. 

Verbrand je vet met dit dieet?

soepdieetDe eerste keer dat je dit dieet gaat volgen, zal je bijna geen vet verliezen. Zoals bij elk crashdieet, verlies je heel veel kilo’s in een vrij korte tijd, maar het grootste deel van het verloren gewicht bestaat uit vocht en spiermassa.

Bij een tekort aan energie zal ons lichaam namelijk eerst de spieren opeten, daarna pas het vet.

Er zijn uiteraard allerlei manieren om hier tegenin te gaan. Door veel te sporten en te bewegen en nadien genoeg eiwitten in te nemen zodat jouw spieren zich kunnen herstellen.

De tweede of de derde keer dat jij het dieet zal volgen (op korte tijd na elkaar) zal je wel meer vet verbranden. Het is dus een mogelijkheid dat je het dieet 2 of 3 keer na elkaar volgt, zodat je effectief lichaamsvet kan gaan verbranden.

Is het soepdieet gezond?

Wel dat is een vraag waar we dus geen eenduidig antwoord kunnen op geven. Het soepdieet is niet ongezond, gezien je jouw dagen vult met het eten van soep. Soep is gezond en doet jouw lichaam geen kwaad. Al de andere extra’s zijn ook niet schadelijk voor de gezondheid.

Maar door jezelf zo weinig voedsel te geven, maak je het jouw lichaam natuurlijk erg moeilijk. En dat is niet zo gezond. Het is daarom belangrijk om dit dieet niet gedurende een lange periode vol te houden en zeker niet aansluitend. Neem na elke 7 dagen minstens 3 dagen rust.

Hoeveel calorieën eet je met een soepdieet?

Jij eet ongeveer tussen de 800 en de 1000 calorieën per dag. Dat is bitter weinig als je weet dat een mens normaalgezien iets van een 2000 calorieën nodig heeft. Je zal daardoor dus snel wat gewicht verliezen. Als je natuurlijk gaat zitten snuisteren tussendoor dan zou het kunnen dat je meer calorieën eet.

Het is ook niet de bedoeling dat je gaat vals spelen en tussendoor gaat eten, want dan behaal je geen resultaten. Houd je dus strikt aan het dieet en wees eerlijk naar jezelf toe.

Voordelen en nadelen van het soepdieet.

In deze wereld zijn er aan alles voordelen en aan alles nadelen. Dat spreekt voor zich. Er is niets dat alleen maar negatief is, en er is niets dat alleen maar positieve kanten heeft. Dat geldt dus ook voor het soepdieet.(bron)

Voordelen.

 • Door het soepdieet kan je op een snelle manier een heleboel kilo’s afvallen.
 • Het soepdieet is geschikt voor mensen die graag een schema hebben en exact willen weten wat ze wel en wat ze niet mogen eten én wanneer ze mogen eten!
 • In dit dieet moet je je niet te veel zorgen maken over eten maken en de vraag “wat eten we vandaag”?
 • Soep met erg veel groenten zorgt ervoor dat je heel makkelijk veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
 • De soep is erg makkelijk te maken.
 • De soep maken kost niet veel tijd.
 • Alle ingrediënten vind je terug in de lokale supermarkt. Geen gedoe dus met speciale inkopen doen.
 • Het dieet duurt niet lang.
 • Je kan het zoveel herhalen als je wenst.
 • Het soepdieet heeft het effect van een detox. Het zuivert jouw lichaam en verwijdert de opgeslagen gifstoffen.
 • Je krijgt snelle resultaten en dat werkt zeer motiverend.

groenten voor soep

Nadelen.

 • Je verliest veel vocht tijdens de eerste dagen.
 • De eerste keer dat jij het soepdieet volgt, verlies je weinig lichaamsvet.
 • Door de kleine hoeveelheid calorieën kan jij je best moe gaan voelen. Je hebt weinig fut, je krijgt misschien hoofdpijn en je voelt je een beetje slap.
 • Doordat het een soort van crashdieet is, bestaat de kans dat het gewichtsverlies maar tijdelijk is en dat je geen échte resultaten behaald.
 • Je verliest veel vocht en spiermassa bij dit dieet.
 • Als het dieet gedaan is, is het belangrijk dat je nadien jouw voedingspatroon gaat aanpassen zodat het gewicht er niet dadelijk terug bijkomt.
 • Soep is vaak niet genoeg om de honger te stillen.
 • Je kan de soep ook wel beu worden (elke keer dezelfde soep blijft niet leuk).
 • Het leert je niets over een gezond voedingspatroon en het brengt je niets bij op lange termijn.

Wat gebeurt er na het soepdieet?

Na het lezen van de voor- en nadelen moet jij ook tot de conclusie komen dat je met het soepdieet wel snel een paar kilo kwijt kunt raken maar dat het waarschijnlijk na een paar maanden alweer terug gekomen is door het JOJO effect.

Daarnaast zijn de eventuele lichamelijke ongemakken niet prettig. Als je toch al van plan bent om te gaan afvallen, wat niet eenvoudig is, waarom dan niet met een duurzame methode waarbij de positieve resultaten ook na een langere periode nog aanwezig zijn?

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Het recept en de bereidingswijze van de soep.

Wil je toch snel een paar kilo kwijt voor één of ander evenement en neem je de nadelen er graag bij, dan vind je hier het recept van het soepdieet. Hieronder maak ik een schema van wat de extra’s zijn die je elke dag erbij mag eten.(bron)

witte kool soepdieet

Ik geef jou het originele recept van de soep. Er zijn altijd andere recepten bijgekomen om smaken te verdoezelen of het in zijn geheel een beetje lekkerder te maken, maar dat kan je nog steeds doen. Dit recept is het originele.

Ingrediënten.

 • 1 witte kool.
 • 3 wortelen in stukjes gesneden.
 • 3 groene paprika’s.
 • 4 grote tomaten.
 • 6 grote ajuinen.
 • bouillon.
 • Kruiding : peper, look, peterselie, oregano, tijm, marjolein. (Alles wat je lekker vindt, maar géén zout!)

We gebruiken in dit recept geen zout. Gebruik daarom verse kruiden en geen klant en klare kruidenmixen want hier zit meestal wel zout in. Je maakt jouw soep zelf, dus kan je ze ook zelf kruiden. Gebruik pure kruiden zodat je weet dat er geen toevoegingen zijn.

We vullen de soep ook niet aan met pasta, rijst of iets anders van dat soort. De soep blijft alleen de soep met groenten, water, bouillon en kruiding.

Tip: Heb je een probleem met de smaak van de witte kool in de soep dan kan je deze vervangen door spruitjes of broccoli. De smaak van broccoli zorgt voor soep die vaker als “lekker” beschouwt wordt.

Hoe maak ik de soep?

De soep van het soepdieet is helemaal niet zo moeilijk te bereiden. Ik leg het je uit in alle stapjes.

spitskool

 • Neem een grote soeppot.
 • Was alle groenten en snij ze allemaal in kleine stukjes.
 • Neem de soeppot, zet op het vuur en doe er een beetje olijfolie in.
 • Bak de ajuinen aan in de olie. Tot ze mooi aan kleuren.
 • Doe er de knoflook bij.
 • Roer alles goed zodat de smaken vrij komen.
 • Voeg de rest van de gesneden groenten toe.
 • Doe de bouillon bij de groenten en roer een keertje door de pot.
 • Giet er water bij, zodat alle groentjes net onder water staan.
 • Laat dit even doorkoken. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

Nu kan je kiezen of je de soep zo eet : met knapperige groentjes erin of dat je de mixer gebruikt om er een romige gemixte soep van te maken. Dat is puur smaak natuurlijk. Ik hou meer van knapperige groentjes in de soep, maar gemixt kan even lekker zijn.

Wat zijn de extra’s in het soepdieet?

Ik schrijf ze hier op per dag. Zo weet je wat je elke dag exact mag eten. De eerste dag dat jij begint, is dan ook dag 1. De rest wijst zichzelf uit. 

Soepdieet DAG 1

 • Soep: zoveel als je wil.
 • Fruit: al het fruit dat je wil maar géén bananen!

Meloenen, watermeloenen en alle soorten besjes hebben minder calorieën dan andere fruitsoorten.

Soepdieet DAG 2

 • Soep: zoveel als je wil.
 • Groenten: alle verse groenten. Groenten uit blik mag ook.
 • Eet veel groene bladgroenten.
 • Je mag maximum 1 aardappel!
 • Geen bonen, erwten en maïs.

Soepdieet DAG 3

 • Soep: zoveel als je wil.
 • Fruit en groenten.
 • Geen aardappelen.

Soepdieet DAG 4

 • Soep: zoveel als je wil.
 • Bananen. Maximum 8 bananen.
 • Afgeroomde magere melk.

Soepdieet DAG 5

 • Soep: zoveel als je wil, minstens 1 keer.
 • Rundsvlees, kip of vis. 300-450gram.
 • 6 verse tomaten.

Soepdieet DAG 6

 • Soep: zoveel als je wil, minstens 1 keer.
 • Rundsvlees en groenten. Zoveel als je wil
 • Geen aardappelen!

Soepdieet DAG 7

 • Soep: zoveel als je wil, minstens 1 keer.
 • Zilvervliesrijst.
 • Ongezoet fruitsap.
 • Groenten: zoveel als je wil.

Wat zijn de ervaringen van andere mensen?

soepgroentenOp het internet vind je super veel ervaringen van mensen. De resultaten zijn wisselend. De ene is enthousiast, de andere vindt het maar niets. Zo is het natuurlijk erg moeilijk.

Het valt op dat mensen die het soepdieet toepassen, na een tijdje echt geen zin meer hebben in soep. De soep mag dan heel lekker zijn, maar we weten allemaal dat alleen soep eten, een hele dag door, niet dezelfde voldoening geeft als een échte maaltijd.

Hierdoor zullen veel mensen stoppen met het dieet na een dag of drie, soms vier. Doorzetten is natuurlijk echt wel de bedoeling als je resultaten wil behalen. Opgevers winnen nooit, met niets.

Conclusie: Is een soepdieet gezond en zinvol?

Een soepdieet is een snelle fix op korte termijn. Zo kan je heel snel veel kilo’s kwijtspelen en dus terug in een broek passen of naar een feest gaan als je dat wil. Wil je dus om één of andere reden snel wat gewicht kwijt dan zal dat zeker lukken met het soepdieet.

Of het zinvol is en blijvend resultaat geeft nadien, dat is nog maar de vraag. Ga jij daarna terug in je oude eetpatroon vervallen dan heeft het allemaal niet veel zin gehad. Is het verliezen van 4-7kilo op korte tijd een stimulans om daarna gezonder door het leven te gaan en gezond te eten, dan heeft het wel zin.

Wil je een blijvende gezonde manier van eten met de juiste voeding en de juiste maaltijden dan zou ik je eerder een goed kookboek aanraden, zoals de KETO REVOLUTIE. Het zal langer duren voor jij die 7 kilo kwijt bent, maar ze zal er wel langer afblijven en je zal je beter voelen.

Heb je het soepdieet gevolgd, laat ons dan zeker weten wat jouw ervaringen waren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *