Klagen en zagen? Hoe stop je ermee? 6 tips! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
mindfull 27 december 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

In deze maatschappij hebben we de gewoonte om veel te klagen en te zagen. Maar waarom? We hebben het vaak niet onder controle. Wil je er toch iets aan doen? Lees dit artikel!

stoppen met klagen en zagenEen hele dag door doen mensen niets anders dan klagen en zagen. Het is een onophoudelijk geroezemoes van negatieve woorden. Tegen elkaar, over elkaar. Overal waar je komt, kan je dat geroezemoes horen.

De vraag is wat dat opbrengt? Niet zo heel veel en toch blijft iedereen het doen.

We vergeten bij al dat geklaag en gezaag dat dergelijke vibes blijven hangen. Natuurlijk mag je wel eens jouw ongenoegen uiten over het een of ander maar élke dag opnieuw blijven hangen in negativiteit is slecht voor jouw mentale ingesteldheid.

Zagen en klagen kan wel een keertje opluchten. Zo is het fijn als iemand een keertje naar jou luistert en een objectief beeld kan schetsen van een situatie maar altijd negatief zijn en klagen over alles is daarentegen schadelijk voor de gezondheid.

zagen en klagenVoor sommige mensen is zagen een tweede natuur geworden. Ze kunnen niet meer zonder. Vaak merken ze zelf immers niet op dat ze constant aan het klagen en zagen zijn. Het gebeurt vanzelf.(bron)

Soms gebeurt het alleen in het bijzijn van bepaalde mensen. Het zou best kunnen dat bepaalde sociale contacten een trigger zijn. Een omgeving kan ook een trigger zijn. Als je op jouw werk komt, en je ziet collega X dan ga je automatisch in de zaag-modus zitten.

Het is dus belangrijk om eens goed rond je te kijken en jouw eigen gedrag te analyseren. Sommige gedragingen stel je immers als een automatisme.

Soms voelt klagen zelfs als iets nuttig, alsof je het probleem aan het oplossen bent. Maar je lost helemaal niets op. Integendeel. Je vult je hoofd met negatieve emoties en gedachten. Hoe meer je klaagt, hoe meer redenen je zal vinden om te klagen. Het is een vicieuze cirkel.

Heb je ook last van stress? Kan je niet meer positief in het leven staan? Een stressloos leven is erg belangrijk voor onze gezondheid. Dit boek helpt je erbij. Koop het nu met een fikse korting.

Waarom wil je minder gaan klagen en zagen?

Klagen zorgt voor een zwaarte in jouw hoofd. Die zwaarte draag je mee als je aan het klagen bent, maar je draagt ze ook mee de uren NA het klagen. Er hangt dus veel negativiteit rondom jou en in je hoofd en lijf. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf maar ook voor anderen.

Wat levert het op als je stopt met klagen? Veel.

  • Je zal meer en beter kunnen ontspannen.
  • Je zal een soort van opluchting ervaren.
  • Er is geen zwaarte meer in en rondom jou daardoor zal je lichter in het leven staan.
  • Je wordt blijer en gelukkiger.
  • Je relatie(s) zullen er beter van worden. (bron)
  • Je voelt je beter en staat stabieler in het leven.
  • Er zullen uiteindelijk minder zaken in je leven komen om over te klagen en te zagen. Alles waar je veel aandacht aan geeft, gaat groeien en wordt groter. Dat wil zeggen dat als jij veel gaat klagen, er veel op jouw pad zal komen waarvoor je kan klagen.

Tips om te stoppen met klagen en zagen!

Klagende mensen zijn niet fijn om naar te kijken en ook niet fijn om mee te praten dus je kan jezelf best verplichten om een beetje minder te klagen. Maar hoe doe je dat en is dat wel zo makkelijk? Nee, het is niet eenvoudig om je eigen gedrag aan te passen. Maar als je eraan werkt met deze tips dan lukt het je zeker wel.

Tip 1: Kruip uit de slachtoffer rol.

ruzie in bedAls er één ding is dat je dadelijk moet doen als je wil stoppen met klagen en zagen, dan is het stoppen met te doen alsof jij het slachtoffer bent. Als je begrijpt dat jij géén slachtoffer bent, dan kan je aan de slag met jezelf! Niemand is een slachtoffer.

Jij bepaalt immers zelf wat er gebeurt in jouw hoofd! (bron)

De realiteit is wat ze is. Daar verander je helemaal niets aan. Daarom moet je bepaalde dingen accepteren. Het NU is wat het is en daar kan je niets meer aan wijzigen, het enige wat jij wel kan aanpassen is de toekomst.

De toekomst die kan jij zelf nog invullen en controleren.

De volgende dag, het volgende uur dat kan jij zelf invullen. Dat kan jij nog manipuleren en zo inrichten dat jij het leuk en goed vindt.

Je kan wel vinden dat mensen gemeen doen tegen jou en dat je dus te beklagen bent en dat je daardoor het recht hebt om te klagen en te zagen want je voelt jezelf zielig, maar hoe zielig jij jezelf ook vindt er zijn maar twee opties:

  • Ofwel moet je de situatie accepteren zoals ze is.
  • Ofwel weet je dat jij jouw situatie beter kan maken, naar de toekomst toe! En dan kan je ervoor kiezen om daaraan te werken zodat je niet meer moeten klagen.
  • Maar weet jij van jezelf dat je niet in de mogelijkheid bent om de situatie te veranderen in de toekomst, dan heb je alleen maar de keuze om alles te accepteren zoals het is. Klagen heeft dan ook geen zin meer.

Tip 2: Neem afstand van de situatie en laat het even rusten.

Het kan eindeloos duren als je heel de tijd met je neus op de feiten zit. Dat is niet de bedoeling. Hoe graag je ook een probleem dadelijk en onmiddellijk wil aanpakken, soms is het gewoon verstandig om de zaken een beetje van op een afstand te bekijken. Er te dicht opzitten, zorgt voor een troebel zicht. Laat het even los.

Door een beetje afstand te nemen van de situatie of bepaalde personen en ze even niet meer toe te laten in jouw persoonlijk leven kan je een betere inkijk krijgen op een mogelijke oplossing. Sommige mensen zitten zo halsstarrig in jouw hoofd dat je ze er niet meer kan uit krijgen.

Dergelijke mensen ben je beter kwijt dan rijk.

Het is daarentegen niet zo makkelijk om ze uit jouw leven te bannen. Daarom is het net nog extra belangrijk dat jij ze NIET de kracht geeft om zich te gaan nestelen in jouw hoofd en lijf.

Neem afstand van mensen en situaties, zodat je de zaken in een goed perspectief kan plaatsen.

Tip 3: Wees positief.

Door te klagen en te zagen over alles wat zich aandient, zeul je een constant gevoel van ontevredenheid met je mee. Een constant geknaag van woorden en zinnen die zich afspelen in je hoofd. Daardoor zal je onbewust de hele dag rondlopen met een geïrriteerd gevoel.

klagen en zagen

Dit zorgt dan weer voor een toevoer van negativiteit. Je ziet niets meer dat goed is of dat je plezier kan doen. Alles rondom jou loopt mis en zo wordt negativiteit een vicieuze cirkel. Het is dus belangrijk dat je het positieve ziet in de dingen en dat je elke dag dankbaar bent voor jouw leven.

Neem elke dag de tijd om een aantal aspecten op te sommen waarvoor jij dankbaar bent. Schrijf ze op, zeg ze luidop en voel dat je hier sterk van wordt. Door veel positieve affirmaties te geven, gaat jouw geest zich goed voelen. Hierdoor voel je minder de behoefte om te zagen en te klagen over dingen.

Tip 4 : Accepteer alles!

Accepteer jezelf, accepteer de situatie en accepteer de anderen.

Het klinkt moeilijk maar als je begrijpt waarom dit zo belangrijk is, zal je merken dat met een beetje oefening, dit wel vanzelf kan gaan. Acceptatie is een vorm van liefde waar je naartoe kan werken en waardoor je met een warm gevoel in het leven gaat staan. Wees dankbaar.(bron)

1. De situatie accepteren zoals ze is.

Dit is de beste attitude om naar vervelende opdrachten toe te werken. Heb je vandaag een lange werkdag met een lange vervelende vergadering? Dat kan zijn, maar door er uren over te gaan zeuren, wordt het niet minder erg en wordt de dag niet korter, of wel soms?

De enige oplossing is dus accepteren dat die lange dag er zit aan te komen en dat die vergadering eindeloos vervelend zal zijn en lang zal duren. Super. Door dit te accepteren gaat de dag al een stuk makkelijker voorbij.

2. Accepteer anderen.

Je kan mensen toch niet veranderen, waarom zou je daar dan de moeite voor doen? Mensen zijn wie ze zijn en de enige manier waarop een mens verandert, is omdat hij zélf wil veranderen. Niet onder druk van iemand anders. Accepteer dus het feit dat sommige mensen jou niet liggen.

3. Accepteer jezelf.

Waarschijnlijk is dit de moeilijkste want om echt van jezelf te houden, moet je jezelf gaan accepteren. Dat is de enige vlotte manier om door het leven te stappen en van elke dag een leuke dag te maken. Ben je niet tevreden met jezelf, dan heb je wel een probleem en moet je daar aan werken.

Dus…

Je kan geen hele dag samenleven met iemand die je niet leuk vindt? Niet knap, lief, verstandig, moedig, warm? Met jezelf moet je elke dag leven, dus zorg dat je jezelf graag ziet. We klagen heel veel over onszelf. Over hoe we eruit zien, maar ook over hoe we handelen. Achteraf zie je de dingen altijd anders.

Wees lief voor jezelf en benadruk de dingen die al wel goed gaan. Laat negatieve dingen los. Kijk in de spiegel en zie wat er wel mooi is. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Een mens moet elke dag aan zichzelf werken en de tijd nemen om te durven verder gaan. Wees kritisch en rechtvaardig en bouw jezelf positief op.

…..BOX

Tip 5 : Steek de handen uit de mouwen!

stoppen klagen en zagenJa, wat een makkelijke tip! Maar niemand doet het. Vaak hoor ik mensen zagen en klagen over allerlei problemen maar ik heb nog nooit iemand een oplossing zien zoeken? Wat is dat toch?

Als je een probleem hebt, waar je uren kan over klagen, dan kan je toch ook de handen uit de mouwen steken en het oplossen of niet soms?

Dat lijkt me de evidentie zelf! Los je probleem op en zorg ervoor dat je niet meer moet klagen en zagen? Is dat geen goed idee? Neem initiatief en wacht niet op iemand anders om de irritaties op te lossen. (bron)

Wat je zelf doet, doe je beter en als de lucht geklaard is, dan kan je weer vrolijk zijn.

Tip 6: Verwachtingen zijn dodelijk.

Ja, dat is toch zo? Een mens doet niets anders dan dingen verwachten. Verwachten van zichzelf, maar veel meer nog van anderen. Zelfs van wildvreemden. Door al die verwachtingen ben je al gedoemd om te falen. De druk ligt zo hoog dat een mens al blokkeert nog voor we begonnen zijn.

Waarom is het zo belangrijk om dingen te verwachten van iemand anders? Verwacht eens een keertje niets en kijk eens even de kat uit de boom. Het is niet omdat jij iets leuk vindt, of er blij om bent, dat je diezelfde reactie moet verwachten van een ander?

Verwachtingen zijn er vaak om NIET ingelost te worden en dat is dan weer teleurstellend. Door die teleurstelling hebben we weer een reden om te klagen en te zagen. Een verwachting die niet ingelost wordt is één van de triestigste dingen die er is.

Hoe dan wel?

tips klagen en zagenVaak liggen onze verwachtingen ook veel te hoog. Ze zijn onrealistisch. Door te klagen ga je dan even dat vervelende gevoel losmaken. Zo voelt het even opgelost, al is het dat niet echt.

Het is heel bevrijdend om ergens naartoe te gaan zonder enige vorm van verwachting. Dan valt er niets te klagen en dan zouden bepaalde evenementen en mensen wel eens goed kunnen meevallen.

Leer jezelf om niet te veel te verwachten. Zo is er meer ruimte voor rust en genieten. Dit lukt niet van de eerste keer, maar geef niet op. De aanhouder wint, dat is wel vaker zo.

Conclusie: Stoppen met klagen en zagen.

nooit meer zorgen of stressMinder klagen en zagen is belangrijk. Zo maak je je leven vrolijker en rustiger en zal je meer tijd hebben om te genieten van de leuke dingen.

Het is dus belangrijk dat je jezelf dit proces aanleert. Je maakt plannen voor de toekomst, maar je verwacht niet zo veel meer. Als je dit zo doet zal je meer bewust gaan ontspannen.

Je kan de dingen immers laten zijn zoals ze zijn zonder dat je je daarvoor slecht moet gaan voelen. Het leven komt zoals het komt en je bent in staat om de andere mensen te laten zijn wie ze zijn. Je voelt geen behoefte meer om constant de controle te hebben.

Op deze manier kan je ook gepermitteerd en bewust gaan ontspannen. Je kan de dingen op zijn beloop laten zonder je daarvoor slecht te moeten voelen. Je leeft je leven zoals het komt en zo zal je gelukkig in het leven staan. Wil je hulp? Dit boek kan misschien helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *