Zelf mueslirepen maken! Makkelijk en gezond! - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
afvallen 3 mei 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Soms hebben we behoefte aan een tussendoortje. Een muesli reep kan dan een goede optie zijn. Maar welke zijn gezond en welke niet? Leer er hier alles over.

muesli reepMuesli repen of notenrepen kan je tegenwoordig in grote hoeveelheden en allerlei soorten terugvinden in de winkels. Van allerlei soorten merken en met allerlei toevoegingen. Maar zelf mueslirepen maken is helemaal niet zo moeilijk!

Niet noodzakelijk gezond, maar waarschijnlijk wel lekker zoet.

We zijn opgevoed met de idee dat we tussendoortjes mogen eten en zelfs moeten eten om ons metabolisme op gang te houden, maar of dat dan ook werkelijk zo is, is maar de vraag.

Vaak zie ik mensen die te pas en te onpas voedsel in hun mond steken omwille van verschillende redenen.

 • Omdat ze zich vervelen,
 • Omdat ze een zware dag hebben gehad,
 • Het is 4uur,
 • Omdat ze iemand anders zien eten,
 • Omdat ze voorbij een winkel komen waar het lekker ruikt,
 • De koffiekoeken in de etalage de ogen uitsteken.

Mijn God er zijn duizend redenen waarom mensen eten. Duizend redenen zonder dat er eigenlijk een echte goede reden is. Jammer toch?

De enige reden waarom een mens zou moeten eten is omdat je honger hebt. Alleen honger rechtvaardigt het idee van voedsel in je mond te steken. Niets meer en niets minder. Eten is immers geen hobby en al evenmin therapie.

Eén van die tussendoortjes waar dan al snel op teruggevallen wordt omdat we denken dat ze gezond zijn, zijn de muesli repen, maar zijn die dan gezond? Denk je écht dat al die repen in papiertjes gezond zijn? Ze worden onder dat mom verkocht maar we weten wel beter toch?

Wat zijn muesli-repen?

Dat is om te beginnen een erg goede vraag: Wat zijn dan precies muesli repen? Simpel: een muesli reep wordt gemaakt van havervlokken en noten. Dit zijn de gezonde versies.

De minder gezonde soorten zijn repen die hoofdzakelijk gemaakt worden van verschillende soorten cornflakes en gezoete producten zoals chocolade en gedroogd fruit. Hierbij wordt dan nog een overvloed aan suikers gebruikt om de repen stevig te houden waardoor dergelijke repen super ongezond worden.

Het is een bom suiker die je een piek geeft in energie om een uurtje later in een dieptepunt te zakken van vermoeidheid. Al het goede van haver en noten gaat helemaal ten onder aan de overdaad van suiker, zoetstof en ongezonde koolhydraat toestanden.

Een gezonde muesli-reep bevat hoofdzakelijk noten, bessen en pitten met haver of quinoa en wordt gezoet door natuurlijke zoetstoffen zoals bijvoorbeeld dadels.

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

Zijn muesli repen gezond?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel. Zoals bij de meeste voeding en de meeste producten. Alles wat gefabriceerd is, in pakjes zit en ver van zijn natuurlijke vorm verwijderd is, is niet gezond. 

zelf mueslirepen maken

Muesli repen uit de winkel zijn dus 99% van de tijd niet gezond. Erger nog ze zijn vreselijk ongezond en maken een mens eerder ziek. De enige gezondere versie die ik ooit eens ben tegengekomen zijn de notenrepen die je in de bio winkel kan kopen. Deze bevatten noten en zoetstof. Verder niet veel.

Heel veel producten die in de bars zijn opgenomen zijn ongezond. Let er dus op als je een reep koopt, dat ze beter niet deze ingrediënten kan bevatten(bron):

 • Toegevoegde suikers,
 • Toegevoegde vetten,
 • Zout,
 • Magere melkpoeder,
 • Zetmeelsoorten,
 • Voedingssupplementen,
 • Yoghurt,
 • Chocolade
 • Sulfieten

De veiligste manier om gezonde muesli repen te eten, is door ze zelf te maken. Het is niet erg moeilijk, het vraagt niet veel tijd en je bent 100% zeker van WAT er in je reep zit en hoe je lichaam hier kan op reageren.

Passen muesli repen in een dieet?

Het antwoord is ook hier erg simpel. Koop je muesli repen in de winkel dan passen deze absoluut NIET in een gezonde levensstijl met gezond voedsel. Nee, nee, nee! Gezond eten is wel wat meer dan een stel muesli repen eten. Er is niets gezonds aan en je zal er alleen een bloedsuikerpiek van krijgen.

Maak je je muesli repen zelf en weet je dus wat er in de reep zit? Ja dan passen ze wel in je dieet. Ik ga ervan uit dat je dan gezonde repen maakt en dat ze gezoet zijn met natuurlijke zoetstoffen.

Denk eraan dat suiker suiker is, en zoet zoet. Je maakt dan gezonde muesli repen maar je hebt ze ook gezoet, dus het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ze dan een hele dag door eet. Noten bevatten op zich ook heel veel calorieën dus ook daar moet je een beetje voorzichtig mee zijn.

Een muesli reep is gezond als je ze zelf maakt en met mate eet!

Muesli repen als ontbijt!

Je kan zeker en vast een gezonde muesli reep gebruikten als ontbijt. Eet er dan nog een lekker stukje fruit bij of een beetje yoghurt of chiapudding. Dan heb je een volledig ontbijt met alle goeds dat jouw lichaam nodig heeft.

Natuurlijk kan je ook snel “on the go” kiezen voor een muesli reep maar de ervaring leert dat er iets fris bijnemen altijd lekker is en erg voedzaam. Vitaminen, mineralen en vezels zijn belangrijk in elke maaltijd, zo ook in het ontbijt!

Muesli repen: De voedingswaarde.

De voedingswaarde van een muesli reep is afhankelijk van het soort reep die je kiest. Als je een muesli reep neemt uit een doosje uit de supermarkt dan heb je minder voeding en veel suikers. Als je je reep zelf maakt, zal je meer voedzame waarden hebben.

muesli repenZie hier de voedingswaarde van een muesli-reep uit de supermarkt. Ik keek naar de voedingswaarde van deze muesli repen: Havermout repen van Quaker. 

Hier zie je dat 1 reep gelijk staat aan 141cal. Niet zo erg en niet zo veel, maar dan kijken we even verder. Wat zit er in die reep?

 • 23gr koolhydraten
 • 5,7 gr suiker!
 • 2,7 eiwitten
 • 2,3gr vezels
 • 3,7 gr vet

Met deze waarden kunnen we dus makkelijk zeggen dat in een dergelijke muesli reep die door veel mensen toch snel als “gezond” wordt bestempeld, meer suiker zit dan in eender welk ander product.

Suiker en koolhydraten. De reep bestaat hoofdzakelijk uit suiker en koolhydraten. En laat dat nu net de twee producten zijn die jij NIET nodig hebt. Kies een product met een korte ingrediëntenlijst.(bron)

Als je dus denkt om snel een gezonde reep binnen te steken en dan naar de winkel te hollen voor een muesli reep dan zou ik toch 2 keer nadenken. Maak er snel zelf eentje zodat je weet wat er in jouw reep steekt en deze reep ervoor kan zorgen dat jij de goede voedingsstoffen consumeert.

Eiwitten in muesli repen.

Zoals je kan zien zitten er bijzonder weinig eiwitten in een reep die uit de winkel komt. De eiwitten die erin zitten zijn dan meestal van slechte kwaliteit. Wil je zelf muesli repen maken en een gezonde portie eiwitten toevoegen dan kan je dat doen door voldoende noten en pitten toe te voegen.

Noten, pitten en zaden bevatten erg veel eiwitten. Houd je van nog een beetje meer eiwitten in jouw reep dan kan je ook wat hennepzaad, hennep eiwitpoeder of gewoon whey eiwitpoeder toevoegen aan de mix van jouw zelfgemaakte muesli reep! Heerlijk.

Vetten in muesli repen.

zelf mueslirepen makenIn bovenstaande reep zien we dat er amper 3,7 gram vetten zitten. Waarschijnlijk is het grootste deel van 3,7 gram ook nog ongezond vet zodat je er eigenlijk helemaal niets aan hebt.

Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld kokosolie, avocado’s, vette vis, eieren en noten(bron). Maak je dus zelf een muesli-reep steek er dan voldoende gezonde vetten in door een grote hoeveelheid noten, pitten en zaden toe te voegen.

Gebruik ook kokosolie om de reep goed stevig te houden en zo extra gezonde vetten binnen te krijgen.

Gezonde vetten mag én moet jij eten. Zo blijft jouw buik langer vol en zal je minder zin hebben in snoeperijen en zoete dingen tussenin!

Koolhydraten in muesli repen.

Een reep van 35 gram bevat maar liefst 23 gram koolhydraten! Dat is ontzettend veel. Ik schreef een artikel over koolhydraten en zo weinig mogelijk koolhydraten eten. De gezondheidseffecten en waarom we als mensen gewoon beter zouden stoppen (of fel minderen) met het eten van al die koolhydraten.

Als je ziet dat hier 23gram koolhydraten inzitten dan moet die reep gewoon blijven liggen waar die ligt, in de winkel. Of beter nog, terugsturen naar de fabriek waar ze al deze onzin maken. Het maakt je ziek. Er zit geen enkele voedingsstof in die bijdraagt aan jouw gezondheid en het kost stukken van mensen.

Glutenvrije muesli repen

Het is ontzettend belangrijk dat als je kiest voor muesli repen dat je dan zoveel mogelijk producten gebruikt die gezond(er) zijn. Noten en zaden, pitten en glutenvrije granen. Al de rest zijn dingen die jouw lichaam niet nodig hebben.

Een goede muesli-reep bevat hoofdzakelijk natuurlijke producten.

Maak jouw muesli-reep glutenvrij door er geen overbodige zaken aan toe te voegen. Wil je toch iets toevoegen gebruik dan hoofdzakelijk glutenvrije granen. Er zijn havermout vlokken die glutenvrij zijn. (Denk eraan dat ze wel veel koolhydraten bevatten!)

Tien soorten noten die je kan gebruiken.

Er zijn verschillende soorten noten, pitten en zaden en er zijn verschillende smaken van noten, maar wil je een gezonde voedzame muesli-reep dan gebruik je best deze tien soorten noten, pitten en zaden.(bron)

zelf mueslirepen maken

Zorg dat deze noten puur zijn en dus geen toegevoegde suikers bevatten, niet gezouten of geroosterd zijn.

   1. Pecannoten(bron)
   2. Walnoten(bron)
   3. Amandelen(bron)
   4. Cashewnoten(bron)
   5. Paranoten(bron)
   6. Macadamia noten(bron)
   7. Pistache noten(bron)
   8. Hazelnoten(bron)
   9. Zonnebloempitten(bron)
   10. Pompoenpitten(bron)
   11. Chiazaad(bron)

Repen om te sporten.

Of een zelfgemaakte muesli reep goed is om te sporten dat spreekt voor zich. Een reep die vol zit met noten, zaden, pitten, eiwitpoeder en gezonde vetten. Ja! Die is zeker goed en gezond voor mensen die aan sport doen.

Heb je een zware inspanning achter de rug of moet je er nog aan beginnen? Een lekkere reep kan altijd zorgen voor een stevige opkikker. En gezien het allemaal natuurlijk producten zijn die jouw lichaam versterken, is dit een geweldige keuze. Maar dus nogmaals : alleen de zelfgemaakte muesli-repen, geen troep uit doosjes.

Welke zoetstof gebruiken in een muesli reep?

We gaan geen suiker toevoegen. Als we een zoetstof gaan toevoegen dat is dat eerder een natuurlijke zoetstof of een zoetstof die gemaakt is vanuit natuurlijke producten. Ik denk dan aan dadels, agave, honing, stevia en erythritol.(bron)

Dit zijn ofwel natuurlijke zoetstoffen zoals honing, dadels en agave die zorgen voor zoet in je recept maar ook voor een boel suikers en dus koolhydraten.

Ofwel kies je voor de suikervervangers zoals stevia en erythritol. Deze geven een zoete smaak maar ze geven geen suikers, koolhydraten en ook geen calorieën.

Recept: Muesli-reep.

muesli reepEen vers gemaakte muesli reep is niet zo hard en taai als eentje dat je voorgepakt koopt. Ze zijn gemaakt van natuurlijke producten zonder toevoegingen en dus zijn ze minder hard.

Ik kan je wel beloven dat een zelfgemaakte reep veel lekkerder en gezonder is, dan eentje dat je koopt in de winkel. Je kan deze heerlijke repen bewaren in de diepvries zodat je ze steeds vers kan meenemen voor onderweg.

Het maken van dit recept duurt ongeveer een half uurtje. Daarna moet je zo nog even laten koelen in de koelkast zodat ze lekker hard en stevig worden.

Daarna kan je ze bewaren in de koelkast als je van plan bent ze op een weekje op te eten. Wil je ze graag langer bewaren dan kan je dat makkelijk doen in de vriezer.

Wat heb je nodig?

Ik gebruik steeds eentje van 20 op 10 maar je kan eender welke ovenschaal gebruiken als je de hoeveelheid of de dikte van je bars aanpast. Met 20 op 10 heb je ongeveer 6 grote bars van behoorlijke dikte of 12 kleine bars.

Ingrediënten?

Bereiding.

De dadels zorgen voor de structuur van de muesli bar. Het is dus belangrijk dat deze goed zijn. Een goede dadel moet kleverig en vochtig aanvoelen zodat hij met zijn structuur andere producten aan elkaar kan vastzetten.

zelf mueslirepen maken

Zijn jouw dadels niet vochtig en kleverig, dan kan je ze 10 minuten laten weken in heet water. Zo worden de dadels zachter en zullen ze de granola bars beter aan elkaar laten kleven.

 • Neem de ovenschaal en bekleedt hem met een stuk bakpapier.
 • Neem de blender en doe er de cashewnoten in. Hak ze fijn tot ze een meelstructuur hebben.
 • Doe exact hetzelfde met de gemengde ongebrande noten.
 • Doe ze samen in een kom. Meng door elkaar.
 • Voeg de gemengde zaden en pitten erbij.
 • Voeg kaneelpoeder, zout en de rauwe cacao toe.
 • Meng alles door elkaar.
 • Laat de kokosolie op een zacht vuurtje smelten en daarna even afkoelen.
 • Snij de dadels in kleinere stukjes en voeg ze samen met een beetje water in de blender.
 • Maal ze fijn tot het een kleverige substantie wordt.
 • Voeg bij het notenmengsel: de kokosolie, ahornsiroop, notenpasta en de dadels.
 • Meng alles goed door elkaar met jouw handen/de blender zodat het een samenhangende substantie wordt.
 • Als alles mooi verdeeld is en een geheel vormt, dan leg je het deeg in de ovenschaal.
 • Verspreid het mengsel tot een gelijkmatige laag in de ovenschaal.
 • Druk alles stevig samen en goed plat met een lepel.
 • Zorg dat je dit goed doet, zodat de repen een stevig geheel vormen en straks niet gaan afbrokkelen.
 • Zet de schaal minstens 2 uren in de koelkast. Daarna kan je met een mes de repen snijden.

Als je wil kan je ze nu één voor één verpakken in een beetje bakpapier zodat je ze apart kan invriezen en later vers kan meenemen.

Conclusie.

de keto revolutieHeb je vaak nood aan gezonde tussendoortjes maar heb je niet veel inspiratie, dan is dit recept een goed begin. Granola en muesli bars zijn gezond en zitten boordevol gezonde vetten. Die gezonde vetten zorgen dan weer voor een enorme boost van energie.

Hierdoor kan je er weer enkele uren tegenaan en heb je verder geen nood aan zoetigheid.

Dit tussendoortje past perfect in een koolhydraatarme levensstijl en in de KETO manier van eten. Wil je hier graag meer over weten dan kan je dit artikel een keertje lezen en wil je dadelijk aan de slag, klik dan onderaan in de box!

Dit is het meest geweldige kookboek dat tegenwoordig te vinden is. De resultaten zijn verbluffend!

Ja! Ik wil ook graag méér energie en efficiënt afvallen met gezonde voeding en makkelijke recepten!

Ja! Ik word gezond!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *