Noten met chocolade! 3keer een lekker snackje. - fitgezondengelukkig.be
Fitgezondengelukkig.be - Dé website over gezondheid en gelukkig zijn!
recepten 28 juni 2019
Marjolein Geen reacties

Wil je ook graag fit en gezond worden? En toch lekker eten? En weet je niet goed hoe daaraan te beginnen? Dan kan dit wel eens dé oplossing voor jou zijn!

Ja, ik wil fit en gezond worden!

Chocolade met noten is een heerlijke combinatie! Denk maar aan een Ferrero Rocher of heerlijke chocolade rotsjes. Het is niet moeilijk te maken en je kan zoveel variëren als je zelf wil.

chocoladeChocolade is heerlijk. Daar moeten we niet onnozel over doen. Ik ken haast niemand die niet kan genieten van een heerlijk stukje chocolade. Als je die chocolade combineert met noten dan krijg je helemaal een heerlijk toetje.

Ik hou van chocolade en ik eet het graag en met regelmaat, maar ik hou niet van choco op de boterham. Een lekker reepje chocolade van Côte d’or is voor mij een echte lekkernij.

Maar het bevat heel veel koolhydraten en suikers en zit natuurlijk erg hoog in calorieën. Het eten van een stukje moet dus echt wel in jouw voedingsstijl passen. Tel je calorieën dan kan je ervoor zorgen dat het reepje in jouw dagelijkse portie calorieën past.

Ga je daarentegen voor koolhydraatarm eten of voor de keto levensstijl dan wordt een stukje melkchocolade al moeilijker in te plannen in jouw dieet en dan kan je dus betere keuzes maken. Ga dan bijvoorbeeld voor een stukje donkere chocolade. Minstens 86%.

Gezonde chocolade bestaat dat wel?

chocolade brokjesAch chocolade is niet écht ONgezond. Integendeel zelfs. Als jij de juiste chocolade kiest en een doordachte keuze maakt, dan kan je zelfs elke dag van een stukje chocolade genieten.

Maar denk eraan: te veel is te veel en dat geldt voor alles en dus ook voor chocolade.

Elke dag een stukje chocolade van 86%  is bewezen goed voor jouw lichaam. Maar houd je er nu helemaal niet van en hunker je diep vanbinnen naar een reepje melkchocolade? Tja wie houdt jou dan tegen om dat te eten en er ook echt van te genieten.

Het principe van gezond eten is altijd heel simpel. EET NIET TE VEEL. Zorg dat je genoeg verbruikt zodat je nooit te veel calorieën eet. Reken jouw calorie inname ook per week en niet per dag want dat zorgt er immers voor dat je de ene dag wat meer kan eten en de andere weer wat minder.

Hoe donker moet de chocolade dan zijn?

De chocolade moet best zo donker mogelijk zijn. Er zijn verschillende soorten chocolade en de stelregel gaat dat hoe donkerder de chocolade hoe gezonder. Dit wil zeggen:

  • Witte chocolade is absoluut te ontwijken.
  • Alle vormen van melkchocolade zijn ook niet erg gezond.
  • Pure chocolade van minstens 86% is de beste keuze.
  • Maak je een gerecht met chocolade erin dan neem je ook steeds de pure vorm van 86%.

Waarom is dat zo? Wel de pure vorm van chocolade leunt het dichtst aan bij de cacaoboon waarvan ze gemaakt wordt. En hoe zuiverder het eten, hoe gezonder. Dat is ook zo bij chocolade. Melkchocolade en witte chocolade bevatten meer suikers en minder cacao en zijn daardoor minder gezond.

Chocolade eten in een reepje of maak je er een toetje mee?

Je kan chocolade natuurlijk eten in een reepje maar het is net zo leuk om er een echt toetje of dessert van te maken zodat je het gevoel hebt dat je een echte kleine maaltijd eet! Zo is een chocolade mousse heel lekker en een fijn toetje maar ook een biscuitje of een moelleux of een chocolade pudding.

chocolade cake

Er zijn duizend en één dessertjes met chocolade en het is toch gewoon veel leuker om een toetje te eten want een toetje heeft ook iets feestelijk. Iets extra. Zo net dat ietsje meer.

In ieder geval: jij kiest het zelf, wat je wél en wat je niet wil maar heb je zin in een leuke versnapering met chocolade en noten, dan kan je hier alvast drie receptjes vinden, die je zelf kan maken.

Drie keer “noten met chocolade” recepten!

Eet je graag kleine toetjes of kleine tussendoortjes waarvan je toch het liefst hebt dat ze gezond en lekker zijn, dan heb ik hier drie geweldig lekkere toetjes voor jullie.

De receptjes worden gemaakt met pure chocolade van minstens 86%. Heb je alleen maar chocolade van 80% dan hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te zijn, maar ga je naar de winkel neem dan 86%. Hoe donkerder hoe beter.

De receptjes kosten niet veel tijd, de basis is meestal hetzelfde en je kan ermee variëren zoveel als je zelf wil.

Recept 1: Zelfgemaakte chocoladebars met noten, pitten en zaden.

Wat heb ik nodig?

  • Een ovenschaal van ongeveer 20 op 10.
  • Bakpapier.
  • De koelkast.
  • Een diepe glazen (microgolf bestendige) pot.
  • Een lepel.
  • Keukenrol.

Ingrediënten?

  • 1,5 eetlepel kokosolie.
  • 500 gram chocolade 86%.
  • Noten: handjevol amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten.
  • Pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten, goiji bessen.
  • Zaden: chiazaad
  • Kokosschilfer.
  • Zout.
  • Stevia.

Noten met chocolade: Hoe maak ik het?

Het maken van deze chocolade repen kost eigenlijk niet zo veel moeite of tijd. Het is vooral het afkoelen dat het langste duurt maar daar heb jij geen werk meer aan.

  • Neem de glazen pot.
  • Doe er de chocolade in, breek in stukjes.
  • Voeg de kokosolie toe.
  • Zet de pot in de microgolf en laat alles smelten.
  • Ga in de pot roeren met de lepel totdat alles gesmolten is.
  • Mix alles goed door elkaar.
  • Voeg 5 druppels stevia toe.
  • Voeg een snufje zout toe.

chocolade repen met notenStevia is zoet en zorgt ervoor dat het bittere van de donkere chocolade een beetje minder wordt. Hierdoor krijgt de chocolade een zoeter smaakje.

Probeer een beetje uit, hoe zoet je het graag hebt. Sommige mensen hebben liever 7 of 8 druppels.

  • Neem de ovenschaal.
  • Leg het bakpapier in de ovenschaal.
  • Leg op het bakpapier de noten naar keuze.
  • Giet de chocolade over de noten heen.
  • Strooi er de zaden en pitten overheen.
  • Gebruik de lepel om alles netjes te bedekken met chocolade.

Laat de chocolade eventjes koelen gedurende 10 minuten in de koelkast.

  • Haal de ovenschaal uit de koelkast en bestrooi met een beetje kokosschilfers of geraspte kokos.
  • Zet de ovenschaal gedurende 3uren in de koelkast tot ze hard is.
  • Haal de chocolade uit de koelkast en snij in blokjes.

Bewaar de chocolade noten brokken in een glazen potje in de koelkast. Ze blijven gemakkelijk een maand goed in de koelkast maar zolang zal je er waarschijnlijk niet kunnen afblijven.

Recept 2: Amandelen in een laagje chocolade.

Wat heb ik nodig?

  • Grote schaal (ik gebruik meestal een bakplaat voor de oven).
  • Bakpapier.
  • Glazen pot.
  • Lepel.
  • Handdoek/keukenpapier.

Ingrediënten?

  • Amandelen.
  • 200gram pure chocolade 86%
  • 0,5 eetlepel kokosolie.
  • Stevia.
  • Zout.

Noten met chocolade: Hoe maak ik het?

Voor het klaarmaken van deze super lekkere amandelnootjes met een laagje chocolade, moet je geduld hebben en een beetje handigheid. Als je dat hebt, komt het allemaal helemaal goed.

  • Neem de glazen pot.
  • Doe er de chocolade in, breek in stukjes.
  • Voeg de kokosolie toe.
  • Zet de pot in de microgolf en laat alles smelten.
  • Ga in de pot roeren met de lepel totdat alles gesmolten is.
  • Mix alles goed door elkaar.
  • Voeg 5 druppels stevia toe.
  • Voeg een snufje zout toe.

Neem de bakplaat en leg er bakpapier op.

  • Giet de chocoladesaus in een soepbord zodat je er makkelijk aan kan komen.
  • Neem de amandelen.
  • Dop elke amandel voor de helft in de chocolade.
  • Leg de amandel met chocolade op de bakplaat.
  • Doe dit met alle amandelen.
  • Strooi een beetje zout over de amandelen heen, als je dat lekker vindt.
  • Zet de ovenschaal in de koelkast zodat de chocolade kan hard worden.

Zijn ze allemaal klaar dan kan je de amandelen bewaren in een sluitbaar potje. Dit is heerlijk als snackje of als tussendoortje. Denk eraan dat amandelnoten veel calorieën bevatten. Je kan dus niet ongepermitteerd een hele schaal op eten. Gemiddeld moet je rekenen op 100 calorieën voor 10 amandelen.

Recept 3: Noten balletjes met chocolade.

Wat heb ik nodig?

  • Glazen pot.
  • Lepel.
  • Hakmolentje
  • Keukenrol.
  • Diep bord
  • Plat bord.
  • Schaal
  • Bakpapier.

Ingrediënten?

  • 60gr cashewnoten
  • 30gr walnoten
  • Dadels
  • 1el cacao poeder
  • 1 el boekweitmeel (of amandelmeel)
  • 2 el agave siroop
  • 86% chocolade
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • Snufje zout.

Noten met chocolade: Hoe maak ik het?

notenballetjesNotenballetjes zijn heerlijke en voedzame tussendoortjes. Je krijgt er veel energie van. Je kan ze maken in een grotere hoeveelheid waardoor je de snackjes gedurende de week kan eten.

  • Ontpit de dadels, snij in stukjes en week even in water.
  • Doe de cashewnoten en de walnoten in het hakmolentje.
  • Maal ze fijn tot poeder.
  • Voeg toe: cacaopoeder, agavesiroop, boekweitmeel, zout, kokosolie.
  • Mix alles door elkaar.
  • Neem de dadels, giet het water af en voeg ze aan het mengsel toe.
  • Mix alles door elkaar tot een stevig deeg.

Rol nu balletjes van het deeg.

  • Neem een beetje deeg in je hand en rol tot een stevig balletje.
  • Doe dit tot het deeg op is.
  • Leg de balletjes op het platte bord.

Neem dan de chocolade.

  • Smelt de chocolade samen met een beetje kokosolie in de glazen pot.
  • Giet de chocolade in het diepe bord.
  • Rol nu elk balletje (met behulp van twee lepels) in de chocolade.
  • Leg bakpapier op de schaal.
  • Leg de balletjes op de schaal.
  • Zet de schaal even in de koelkast.
  • Na tien minuutjes, wentel je de balletjes opnieuw in de chocolade.
  • Zet daarna terug in de koelkast.

Je kan de balletjes een hele week bewaren in een afgesloten doosje in de koelkast.

Conclusie: 3 keer noten met chocolade!

bitesChocolade is lekker en als je de pure versie neemt, dan is het nog gezond ook. Met chocolade kan je allerlei gerechtjes maken. Kwestie van er gewoon even mee aan de slag te gaan.

Denk eraan dat ook hier de regel geldt dat teveel nooit goed is. Dus eet je teveel chocolade, dan zal dat niet goed zijn voor jouw lichaam. Doseer je de zaken dan wordt dat een super voedingsmiddel dat je kan helpen in een gezonde levensstijl.

Houd je van desserten en tussendoortjes dan ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar nieuwe recepten? Speciaal voor jullie ging ik op zoek naar leuke receptenboeken met dessertjes in. De volgende vier boeken lijken mij de moeite waard.

  1. No-Milky-Way. Dit boek is speciaal voor veganisten of mensen met intoleranties naar melkproducten. Maar laat dat jou niet tegenhouden, het boek staat vol met 60 overheerlijke recepten. Met heel veel chocoladereceptjes!
  2. Bites! Een heerlijk receptenboekje met 75 gezonde tussendoortjes! Lekker en gezond. Heerlijk.
  3. Suikervrije Feestdagen E-book. In dit receptenboek vind je allerlei lekkere zoete recepten die gemaakt worden zonder suiker. Op een gezonde manier dus. Een heel fijn kookboek.
  4. Gezonde Fruitijsjes receptenboek. Mmm ik ben gek op fruitijsjes. In dit receptenboek vind je 45 recepten voor gezonde ijsjes. Heerlijk lekker en makkelijk zelf te maken. Ik geniet er elke dag van!

Deze 4 receptenboeken bevatten allemaal super lekkere recepten. Ze zijn summer-proof en ze bevatten weinig suiker en calorieën. De boeken kosten ook niet veel geld in aankoopprijs en dat is altijd fijn om mee te starten. Hierdoor kan je immers nooit teleurgesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *